2

К огато потребителят активира функцията Face ID се осъществява лицево разпознаване чрез камерата TrueDepth.

С помощта на инфрачервени лъчи, устройството сканира лицето му и създава дълбочинна карта по 30,000 точкова система, изготвяйки математически модел и след това го запаметява.

При следващо отключване на устройството, камерата сканира и сравнява резултатите. Ако съвпада с вече създадения модел, телефонът се отключва.

Вече можеш да заключваш компютъра си чрез мобилния телефон

Face ID засича директния поглед на потребителя в телефона и тогава сканира лицето.  От Apple са съобразили, че това ще предпазва от случайно отключване на устройството, ако потребителят е близо до него.

Инфрачервената светлина е невидима за човек, но функционира по същия начин, както и дневната. Тъй като нейната честота е по-ниска от дневната, тя по-лесно преминава през дадени обекти, като например слънчеви очила. Те пропускат инфрачервените лъчи да преминат и това позволява на Face ID да улови изражението, дори и когато сте с тях.

Apple ще попречи на полицията да хаква iPhone

Инфрачервените лъчи позволяват на технологията да работи и на тъмно. Камерата разполага със собствен източник на светлина под формата на инфрачервен лъч и не ѝ е нужен външен такъв, за да функционира.

Чрез flood illuminator (инфрачервена светкавица) се балансира осветеността на лицето ви. Тъй като е невидима за човешкото око, при активирането ѝ няма да има ярка светкавица, което значи че дори и в пълен мрак или в не добре осветена обстановка iPhone X ще може да различи лицето Ви.Точно както и Touch ID отпечатъците, математическите модели на лицата ще се съхраняват в iPhone X Secure Enclave. Дори са криптирани и са недостъпни за други приложения, което допълнително затруднява злонамерени атаки. Разпознатите лица се запаметяват само и единствено на устройството и не се синхронизират със сървърите на Apple или с iCloud.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@