2

Т емата за навлизането на роботите на трудовия пазар и изземването на работни места е доста актуална и деликатна. Оказва се обаче, че на роботите няма да им е толкова лесно да изместят хората навсякъде. Хотелиерството например е една от сферите, където те все още има какво да учат. The Wall Street Journal съобщава, че японският хотел Hen-na, който трябаше да разчита предимно на роботи за служители, вече е "уволнил" половината от роботизирания персонал.

Роботите влизат в ежедневието през 2019 г.

Google създаде роботи, които разпознават обекти с допир

В хотела имаше 243 робота, които трябваше да вършат практчески цялата най-важна работа в хотела. Те посрещат гостите на рецепцията, пренасят багажа им до стаите и др. Във всяка отстаите има допълнителен робот, който да отговаря на въпроси на гостите.

Изкуствен интелект ще ни помага да се влюбим

Японци направиха робот-строител

Оказва се обаче, че далеч не всички заместители на човешките служители вършат добра работа. Роботите за носене на багаж не винаги стигат до стаите, роботите за мултимедия се повреждат, а тези за отговори на въпроси не разбират всичко или пък се активират нощем заради хъркането на госта, с което го будят.

Новите професии след като роботите вземат сегашните

Друг проблем е, че технологията остарява изключително бързо. Неща, които са били връх на технологиите преди 3-4 години, вече са отживелица, а замяната на роботите с нови е много скъпа.

Също така се оказва, че не всички роботи са добре приети от гостите. Управата на хотела казва, че има ситуации, в които хората се дразнят на роботите или ги смятат за излишни. Затова хотелът се преориетнира към търсенето на подохдящ баланс между реални служители и роботи, така че взаимно да се допълват, а не да се заменят.

Робот полицай се самоуби във Вашингтон

Disney разработва роботи-супергерои

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@