2

Д осега основният начин за роботите и изкуствения интелект да се научават да разпознават обекти беше чрез снимки и видео. Сега учени на Google са създали нова технология, която наричат Grasp2Vec. Тя позволява на роботите да разпознават обектите чрез докосване, съобщава VentureBeat.

Изкуствен интелект ще ни помага да се влюбим

Японци направиха робот-строител

Алгоритъмът е разработен заедно с учени от Университета на Бъркли. Разработката позволява на роботизирана ръка да научава свойствата и характеристиките на предметите, които докосва. Тя може да манипулира предметите по различен начин и с времето да научава не само техните характеристики, но и функции.

Робот полицай се самоуби във Вашингтон

Disney разработва роботи-супергерои

Взаимстван е принципът, по който малките деца опознават предмети и научават как да боравят с тях. Роботът запомня и най-малките подробности и всяко боравене с предмета му позволява да научава повече и повече.

Този метод за обучение на роботите и изкуствения интелект е предпочитан от учените, защото не изисква огромни бази данни с предварително подготвена информация. Освен това има нужда и от по-малко ръчно вмешателство в процеса на самообучаване на системата.

Постепенно алгоритъмът се научава леко да докосва предметите, за да ги опознава. По този начин може да изпълнява и команди. В тестовете си учените са казвали на робота да избере определен предмет от кутия с няколко обекта. Ръката на робота леко докосва предметите и накрая избира именно четката, която трябва.

За сега все още се разчита и на малко снимки. Системата анализира по три снимки на обекта преди, по време и след хващане, които му помагат да се ориентира какво търси. Досегашните тестове показват 80% успеваемост, което е индикатор, че методът е правилен. Сега остава той да бъде усъвършенстван и подобрен още повече, за да може да се справя и с по-сложни задачи.

Роботите ще обрекат хората на нещастие

Новите професии след като роботите вземат сегашните

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@