0

Х оливудските филми за супергерои изобилстват със зрелищни каскади с огромни скокове и дълги полети. Тези каскади се реализират най-вече с помощта на компютърна анимация и въжета. Едно от звената за научни разработки на Disney обаче вече може да пресъздава тези каскади с реални роботи, съобщава TechCrunch.

Защо изкуственият интелект не може да решава лесни задачи

Компютър спечели два дебата срещу реални хора

Идеята е първоначално тези роботи, които са автономни, да се използват в увеселителните паркове на компанията. Те ще изпълняват опасните каскади по време на представленията в парковете, както и ще придават допълнителни зрелища по време на возенето на някои от атракциите.

Новите професии след като роботите вземат сегашните

Роботите ще обрекат хората на нещастие

За да се реализират тези на пръв поглед лесни неща и то за увеселителни цели обаче, зад има наистина много наука. Новият проект използва за основа по-старата разработка Stickman, като я надгражда в Stuntronics. Резултатът са автономни роботи, които могат да изпълняват сложни въздушни каскади многократно и всеки път успешно.

Целта на Disney е да пресъздаде в парковете си максимално точно каскадите, които зрителите виждат във филмите на компанията, без да се излагат на риск реални хора. Роботът е снабден със сензори и лазерно насочване. Пневматични компоненти пък му помагат да коригира позицията и позата си по време на изпълнение на каскадата.

Както се вижда на видеото и в момента движенията на робота изглеждат много реалистични, но това е възможно само по време на скоковете. Инженерите на Disney искат да продължат и усъвършенстват проекта и с роботи, които могат да ходят реалистично. Крайната цел - робот, чийто движения да са напълно естествени като човешките.

Робот полицай се самоуби във Вашингтон

Опасност от роботи-убийци надвисва над човечеството

Първоначално проектът е започнал без основна цел, а просто като разучаване на технология. В последствие учените на Disney виждат потенциал и решават да го доразвият. "Ние сме позиционирани така, че да правим най-рисковите неща, за които не знаем дали ще са успешни или не, защото не знаем дали ще намерим приложение на подобна разработка. Понякога просто имаш усещане, че тук има нещо и компанията ни дава възможността да разучим възможностите и пространството около някоя идея", коментира Тони Дохи, един от ръководителите на проучванията и разработките в Walt Disney Imagineering Research & Development.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@