4

В сегашния си вид обучението на изкуствения интелект е дълъг и сложен процес, който изисква огромни бази данни, анализи и специален подход. Учени от Масачузетския технологичен институт обаче разработват изкуствен интелект, който може да се обучава като малко дете - с описание на глас, съобщава самият институт в сайта си.

Пентагонът инвестира 2 млрд. във военен изкуствен интелект

Бот с изкуствен интелект помага срещу депресия

Алгоритъмът може да разпознава обектите в дадена снимка, само с помощта на гласово описание на кадъра от потребител. При това системата сравнява в реално време снимката и говора, като веднага маркира обектите, които смята, че е разпознала правилно. На практика алгоритъмът обединява разпознаване на обекти в изображения и гласово разпознаване в едно цяло. При това не се нуждае от готова база данни, а се научава единствено от аудио записи и снимки, като сравнява думите и обектите.

Защо изкуственият интелект не може да решава лесни задачи

Кучето-робот на Sony се завръща с нов интелект

Този подход спестява много часове труд в създаването на правилна и добре структурирана база данни, което обикновено се прави ръчно. Новата технология няма нужда от това, като създава и нови възможности за развитие на гласовото и визуалното разпознаване. Разбира се, всичко това е за в бъдеще. Сега системата може да разпознава само няколкостотин думи и обекта.

"Искахме да направим гласово разпознаване, което е по-натурално, използва допълнителни сигнали и информация, които хората използват, но алгоритмите за машинно обучение не разбират. Затова взехме подхода сякаш се разхождате с малко дете и му описвате заобикалящия ви свят", коментира Дейвид Харуот, съавтор на проекта.

Роботите ще обрекат хората на нещастие

Една потенциална полза от технологията е създаване на много по-точни услуги за превод от един език на друг. Учените смятат, че по света се говорят около 7000 езика, но само около 100 от тях имат достатъчно информация, за да могат да се използват от сегашните системи за превод. Новата технология потенциално ще може да научава как различните езици описват едни и същи снимки. Това ще е достатъчна база за превод и от един език на друг.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@