7

Е дно от най-големите изложения за потребителска електроника в света - CES, започва тази седмица в Лас Вегас. И макар ентусиазмът около подобни събития отдавна да е далеч от висотите си, те все още са добър индикатор за тенденциите в сферата. А през 2019 г. скрита тенденция се очертава навлизането на роботите в ежедневието.

Защо да задържим сегашния си смартфон максимално дълго

Скритият победител през 2018 г. - умните говорители

Първите новини от CES 2019 вече пристигат и роботите са сред най-често споменаваните думи. Но не става дума за роботи като по филмите. Напротив, повечето от тях изобщо не приличат на хуманоиди, а имат доста по-обикновени форми. Някои от тях, като пудовката на JAXJOX например дори не приличат на дигитални устройства.

iPhone губи инерция, идва ли краят на ерата на Apple

Защо хората вече не купуват масово нови смартфони

Устройството прилича на най-обикновена пудовка, но всъщност струва 350 долара. Високата цена не е заради възможността да ѝ се сменя теглото в границите между 5 кг. и 19 кг. Причината е в множеството електроника, която има в нея.

Пудовката иразполага със сензори, които измерват продължителността на тренировката, броя повторения, серии и др. Идва и в комплект със зарядна станция, на която да се зарежда докато не се използва. Към това предлага и абонамент за 30 долара на месец. В него са включени уроци по фитнес, както на запис, така и на живо. Информацията, която се събира от пудовката, може да се обединява с други устройства и сензори на JAXJOX за създаване на подробна статистика за тренировките. Компанията планира да пусне и умни дъмбели и друго фитнес оборудване.

Годината, в която ИТ гигантите бяха „напляскани“

Всеки фитнес инструктор ще каже, че храненето е дори по-важно от самите тренировки. Приготвянето на качествена храна обаче изисква време, с което не всеки разполага. За целта Wilkinson Baking Company е разработила цял робот, който на всеки шест минути може да предлага по един готов, горещ и току-що изпечен хляб. Роботът, който е предвиден за магазини, се нуждае единствено от добавяне на съставките за хляба. След това той сам ги смесва, меси, поставя във форма за печене, пече, подрежда и съхранява. BreatBot цели да осигури производство на място на качествен хляб без консерванти и добавки.

За домакинството

А след тренировките трябва и да се изперат дрехите. Сгъването им след това е доста досадно. Компанията Foldimate иска да реши този проблем с робот, който прави това вместо човекът. В действителност машината прилича повече на голям принтер. Вместо хартия обаче, на неговата поставка се нахлузва дрехата, която човек иска да бъде сгъната. Роботът я взима и поглъща. След няколко секунди дрехата излиза сгъната прилежно.

Какво ще ни предложи ИТ индустрията през 2019 г.

За сега роботът е прототип, който може да се справя с тънки горни дрехи и панталони. Той не може да работи с дебели платове и големи дрехи или чаршафи. Компанията планира да започне продажби на устройството до края на тази година.

Дори и най-дисциплинираният спортист има право на малко почивка. Например да изпие чаша бира с приятели. LG разработва робот, който да произвежда бира в домашни условия. LG HomeBrew ще използва готови капсули, които се поставят в него, а той вари и превръща в около 4 литра бира. След като е готова, бирата обаче трябва да престои известно време. Затова HomeBrew ще има и мобилно приложение, което ще информира потребителя за целия процес. Роботът е автоматизиран, като не само върши всичко сам, но може и да налива чашите и след това да се самопочисти.

Роботи за всичко

Ако гледаме компаниите, които участват на CES 2019, малките роботи в ежедневието ще стават все по-популярни. Сред по-необикновените идеи е LavvieBot. Това е самопочистваща се котешка тоалетна, която може да се следи и управлява и с мобилно приложение.

Square Off е роботизиран шах. На пръв поглед това е най-обикновена дъска за шах с фигури. Реално тя се свързва с интернет с друг човек някъде по света. Потребителят движи своите фигури на ръка, а роботизираната дъска мести фигурите на противника.

Роботът Codi пък прилича на малък анимационен герой с плюшен костюм. Той ще учи децата да чистят и подреждат и ще им показва, че тази дейност може и да е забавна.

Как Apple сама провали една от най-успешните си години

Сред останалите интересни предложения са умни звънци с камери, които могат да записват и дали някой не краде пристигналите колети. Chronolife разработва и жилетка, която на пръв поглед е съвсем обикновена, но разполага със сензори, които следят жизнените показатели на човека и може да предвиди риска от инфаркт.

CES 2019 тепърва предстои, което означава, че ще има още много роботи и умни технологии, които ще бъдат представени. Вероятно голяма част от тях ще си останат само проекти и прототипи, но тенденцията за по-ускорено навлизане на роботизираните технологии дори в най-обикновените дейности от ежедневието е видима и неизбежна.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@