2

Д епресията е сред най-разпространените психически проблеми и за много хора справянето с нея е доста трудно. Мобилното приложение Woebot смята, че може да помогне чрез своя бот с изкуствен интелект, съобщава БиБиСи.

Кучето-робот на Sony се завръща с нов интелект

Защо изкуственият интелект не може да решава лесни задачи

Woebot е разработен с идеята да помага на хората в тежки ситуации и да бъде "техен приятел, който да ги изслушва и съветва". Woebot е създаден от Алисън Дарси, която е експерт по клинична психология в Университета на Станфорд.

Компютър спечели два дебата срещу реални хора

Роботите ще обрекат хората на нещастие

Пред онлайн изданието BusinessInsider Дарси коментира, че Woebot не е заместител на терапевтите. Неговата цел е по-скоро превантивна. Когато човек се притеснява за нещо, той може да "поговори" с бота, което всъщност става чрез размяна на текстови съобщения в неговия чат.

Ботът "изслушва" проблема и дава свои съвети. Например, ако човек се притеснява как ще се представи на презентацията си или смята, че не е достатъчно добър, Woebot му дава насоки какво да направи и как да промени начина си на мислене. Неговият подход цели да помогне на хората, които много често изпадат в едни и същи ситуации и въпреки че са се подготвили добре, се самоубеждават в обратното и си създават излишна тревожност и рушат увереността в себе си.

"Ботът няма да ви каже нещо, което не знаете за себе си. Той ще ви попита правилните въпроси, за да се замислите и да го откриете", коментира Дарси пред БиБиСи. Woebot може да е полезен и на хора, които поради някаква причина не искат или се притесняват да говорят с човек за проблемите си.

Новите професии след като роботите вземат сегашните

Създателите на Woebot казват, че данните на потребителите са криптирани, а самите потребители са анонимни и не се идентифицират. Ботът има както приложения за Android и iOS, така и версия, която е директно във Facebook Messenger, като и трите варианта са безплатни.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@