BMW X5 се превръща в най-важния баварски модел (тест драйв)
Източник: BMW България
3

С ловосъчетанието „неизвестното Х” ми беше втръснало до 7-и клас, но продължих да се наказвам още пет години в математическа гимназия след това. От този си болезнен опит с цифрите знам, че търсенето на неизвестно в едно уравнение е най-лесната част от математиката. Убеждението ми се прехвърли и в автомобилния ми опит, особено през изминаващата 2018 г., когато бе годината „Х” на BMW. Четири бяха Х-моделите, които дебютираха през тази година, но сред тях има един, който изпъква най-силно.

РАЗХОДИХМЕ BMW X5 ЗА 225 000 ЛВ. В КАЛТА. ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯТА

Зад волана на BMW X5 2019

Четвъртото поколение на BMW X5 изпраща маркетингови послания да очакваме неочакваното, да открием неизвестното. Аз го направих с четири турбини под предния капак и стигнах до логичното решение на задачата. BMW X5 (G05) не ми предложи нещо неочаквано, напротив, предложи ми всичко очаквано от този автомобил, НО умножено по две: по-изразителен дизайн, по-модерен интериор, по-развити технологии, по-висока проходимост извън пътя, по-нисък разход, по-добра динамика.

Докато екстериорът е еволюционен като развитие, революционните решения са под обвивката. Такава, на първо място, е модулната платформа CLAR, заради която третото поколение прескочи фейслифта и жизнения ми цикъл бе много кратък. Същата я имаме в Серия 7, в Х7 и тепърва ще се разгръща в баварската гама. От погледа е скрита и новата електронна архитектура, която позволява монтирането на следващото (седмо) поколение iDrive. Освен това на разположение е цяла гама от новия системи за подпомагане на водача, всичко от които помагат за допълнителното усъвършенстване на най-важния модел на BMW за бъдещата му електрификация и автоматизация.

И да, нарекох Х5 най-важният модел на BMW. Не съм се объркал. Ако още не е станал, то четвъртото му поколение вероятно ще стане. Далеч не омаловажавам новото поколение на Серия 3, която от началото на 80-те години държи това определение, просто днешният пазар е концентриран все повече и повече върху SUV-моделите. А X5, освен глава на семейство Х, вероятно е (макар официално подобно нещо да не се казва) и най-печелившият продукт на баварците, след като до момента е реализиран в тираж от 2,2 млн. бройки, а тестовият модел, който карах аз, струваше близо 230 000 лв. с ДДС (и екстри за 50-ина хиляди).

Затова е повече от разбираемо, че BMW са хвърлили в Х5 всичко, с което са разполагали като технологичен арсенал. Последното ще онагледя по следния начин: Х5 е оборудван с 12 ултразвукови сензора, 10 PDC сензора, два паркинг сензора, камера за обратни виждане, три камери за генериране на панорамен обзор около автомобила, дългообхватен радар, два късообхватни радари и камера в интериора. Бих могъл да продължа с пребогатия набор от асистиращи системи, които са категоричен напредък по пътя към автоматизираното шофиране (Асистент за шофиране Professional включително модернизирани Активен контрол на скоростта с функция Stop & Go, Асистент за завиване и водене в лентата и т.н.), но рискувам да ви отегча.

Нищо отегчително няма в дизайна на автомобила. Вероятно има хора, които не харесват огромната радиаторна решетка, но аз я приветствам, тъй като това е доста смело и дръзко решение в посока за промяна на дизайнерската идентичност. Външно Х5 ще се разграничава чрез линиите xLine и M Sport (какъвто е тестовият автомобил). Не бих си позволил да съм толкова лаконичен за дизайна на интериора, тъй като от години пиша, че BMW трябва да го промени, за да остане в крак с дигитализацията, подета от конкурентите.

Е, интериорът на BMW вече е нов (макар не и кардинално променен) и аз го харесвам изключително много. Смятам, че това е един от най-големите плюсове на новия модел. Кожата и дървото не изневеряват на стила и качеството на BMW. Таблото запазва характерния дизайн от последните години, но вече е много по-модерно. Аналоговото приборно табло е заменено от 12,3-инчов приборен дисплей с много атрактивна графика. Със същия размер е сензорният екран на централната конзола до него. Конзолата на климатика и радиото под него са много изчистени и ергономични, а трилъчият мултифункционален волан е още по-удобен за захват и боравене с бутоните върху него.

Audi Q8 е като катедрала на колела (тест драйв)

Mercedes-Benz GLC F-Cell: Карахме първия в света водороден хибрид (тест драйв)

Нов е контролният панел на тунела между седалките, където е разположен селекторът на трансмисията, регулаторът на седмото поколение iDrive, бутоните за управление на окачването и избора на режим на задвижване, както и бутонът старт/стоп.

С последния се стартира двигател, който може да изиграе ролята на адвокат на цялата дизелова технология. Говоря за версията X5 M50d, носещ подписа M Performance. Сигурно ще има специалисти, които да нарекат този агрегат „мръсен”, но на фона на последните 2-3 софийски дни, този дизел с четири турбини е чист като сълза.

Infiniti Q50 Hybrid е на легален допинг (тест драйв)

Където философията на карате среща Honda CR-V (тест драйв)

Точно така, турбините са четири (4)! Те надуват редови 6-цилиндров мотор с обем 3,0 литра до 400 к.с. и 760 Нм. За тези, които обичат сравненията, въпросните нютон метри са точно същата цифра, която се генерира от 3,9-литровия битурбо V8 на Ferrari 488 GTB. И за да може тази мощ да захапва по възможно най-добрия начин асфалта (или калта), новият Х5 разчита на активен заден диференциал, четири завиващи колела (за пръв път) и Адаптивно М окачване Professional.

За разлика от други дизели, на M50d не му свършва мощностният запас дори и във високите обороти. Задължително трябва да отбележа теглото от почти 2,3 тона, което не му пречи да ускорява до 100 км/ч за феноменалните 5,2 секунди. Абсурдно е, но средният разход на това чудовище е около 9,5 л/100 км. Още по-забавното е, че когато натиснеш яко педала на газта, разходът се качва средно с около литър, достигайки максимум 10,5 л/100 км.

Няма да излъжа като кажа, че в завои съм карал далеч по-забавни BMW-та. Но също така не е лъжа, че Х5 М50d не помръдва в завой, за което „вина” носят 22-цоловите джанти (опция) и завиващите задни колела, освен всички останали системи за контрол на стабилността, като например Dynamic Performance Control.

Тук трябва да направя забележката, че ме болеше, докато карахме Х5 извън пътя. Трудно мога да си представя нормален човек, който ще изкара кола за 230 000 лв. в пущинака (ако не е арабин или китаец например, за които е предназначен кристалният скоростен лост, тъй като тези две нации обичат да знаят, че нещо в колата им е ръчна изработка), стъпваща върху гигантски гуми и страхотни джанти. Но, дори и това да се случи на трима човека, Х5 няма да ги изостави насред пътя, защото е моделът с най-висока проходимост до момента.

Базовият вариант е с пружини и адаптивни амортисьори (кой ли ще го купи), а опционално се предлага въздушно окачване, позволяващо снижаване с 20 мм на колата при спортен режим и повдигане с 40 при офроуд режим. За пръв Х5 ще се предлага с офроуд пакет. В комбинация с въздушното окачване получавате 4 режима за движение по пясък, чакъл, кал или сняг. В добавка, пакет Offroad предлага и електронна блокировка на задния диференциал (налична и в спортния пакет M Sport, тестовата ми кола), подпомагаща системата xDrive за задвижване на четирите колела.

„Животът е прекрасен” на борда на Peugeot 508 (тест драйв)

Suzuki Vitara: бензинова динамика с дизелова икономия (тест драйв)

BMW X5 M50d е автомобил, с който можеш да изминеш 1000 км само с едно спиране до двете нули, а накрая да видиш разход под 10 л/100 км, но с 400 к.с. и спринт до 100 км/ч за 5,2 секунди. Струват ли си тези 230 бона? По моите стандарти – не, но аз съм далеч от стандартите на хората, за които е предназначен този автомобил – технологии и механика, която предлага изключителни емоции, лукс и комфорт.

Технически характеристики:

BMW X5 M50d

Размери

Дължина, мм: 4922

Широчина, мм: 2004

Височина, мм: 1745

Междуосие база, мм: 2975

Тегло, кг: 2350

Двигател

Тип: редови, 6-цилиндров, 4 турбини

Работен обем, куб. см: 2993

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 400 при 4000-4400

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 760 при 2000-3000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 250

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 5,2

Среден разход, л/100 км: 7,2 – 6,8

Вредни емисии СО2, г/км: 190 - 179

Цена на тестовата модификацията, лв. с ДДС: около 230 000

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 11 минути

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 15 минути

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 48 минути

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 53 минути

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 1 час

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 1 час

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

България Преди 1 час

Това заяви президентът, след като ИТН върна празна папката с третия мандат

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Любопитно Преди 1 час

Принс, Парис и Бланкет Джексън присъстваха на премиерата на "MJ: Мюзикълът" в Prince Edward Theatre в Лондон

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

България Преди 1 час

Правителството, което управляваше през тези 9 месеца, отдавна сме определели като вредно, затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва, заяви Ивайло Вълчев

<p>Защо Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването</p>

Каква е причината за рокадите в Украйна: Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването

Свят Преди 2 часа

В традиционното си вечерно видео обръщение украинският президент не спомена никакви конкретни причини за уволнението на Олекси Данилов

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 2 часа

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко

Владимир Путин

"Това е просто глупост": Путин с коментар за членките на НАТО

Свят Преди 2 часа

В речта си пред руските пилоти от военновъздушните сили снощи той заяви, че страната няма "никакви агресивни намерения"

Земетресение в Румъния

Земетресение в Румъния

Свят Преди 2 часа

Епицентърът е бил на 20 километра западно от Пятра Нямц и на два километра северно от Биказ

<p>&quot;Тренират реални бойни действия&quot;: За какво се готви Беларус</p>

"Тренират реални бойни действия": Беларус се готви за конфронтация с НАТО

Свят Преди 2 часа

Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин