83

С ъобщава се, че Владимир Путин е подложен на все по-голям натиск да възприеме по-агресивен подход към войната си срещу Украйна и да въведе пълномащабна мобилизация, но руският президент се бави поради опасения, че това ще наруши пропагандния наратив, който той прокарва вече повече от 18 месеца, твърдят експерти пред "Нюзуик".

В Русия трябва да бъде въведено военно положение, а Путин да обяви втора вълна на мобилизация, за да привлече още стотици хиляди войници да се бият в Украйна, твърдолинейни членове на руския сектор за сигурност казват на руския лидер, съобщи в неделя агенция "Блумбърг", като се позова на пет лица, запознати със ситуацията.

Путин обяви "частична мобилизация" на населението през есента на 2022 г. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви на 21 септември миналата година, че Русия ще се насочи към 300 000 резервисти и бивши военнослужещи с "определени военни специалности и съответен опит". Числото в указа на Путин обаче не е оповестена публично.

Newsweek: Колко огнева мощ остава на Русия?

Кремъл многократно е отхвърлял съобщенията за скрита мобилизация или че може да се проведе втора вълна на мобилизация. Украинският министър на отбраната Олексий Резников по-рано твърдеше, че втората вълна на мобилизация в Русия ще започне през януари 2023 г.

"Днес няма такава необходимост", заяви Путин пред група руски военни кореспонденти и военни блогъри по време на телевизионна среща през юни, когато му бе зададен въпрос дали ще обяви нова мобилизация.

Той обаче каза, че "някои публични фигури казват, че трябва да съберем 1 милион или 2 милиона", като добави: "Зависи от това какво искаме."

"Нюзуик" се е свързал с Министерството на външните работи на Русия за коментар.

Newsweek: Провалът на руския „Бог на войната“

Константин Сонин, политикономист от Чикагския университет, роден в Русия, смята, че Путин вероятно се въздържа от обявяването на масова мобилизация, защото осъзнава, че войната е "дълбоко непопулярна сред огромното мнозинство от руското население".

"Има няколко милиона, които са много щастливи, че има война срещу Украйна, има няколко милиона, които се противопоставят на войната, и има десетки милиони, които не я подкрепят и не протестират", казва Сонин пред "Нюзуик", като отбелязва обаче, че набирането на "доброволци" в Русия е в разгара си, като се предлагат изключително високи заплати в сравнение със средните за страната.

Всички руски бойци, които се сражават в Украйна, имат право на еднократно плащане от Министерството на отбраната в размер на 195 000 рубли (2 080 долара) при подписване на договор за поне една година. Месечните възнаграждения варират в зависимост от военното звание, длъжността и продължителността на службата, но са не по-малко от 204 000 рубли (2 176 долара). Бойците получават и регионални плащания от властите, които варират в цялата страна, според анализ на групата "Не говори Москва", създадена от независими руски журналисти.

Путин вдигна с пет години възрастта за запасна военна служба

Друг фактор, който възпира Путин от открита масова мобилизация, е, че пропагандният разказ, който той и обкръжението му прокарват, е, че Русия не води война, а провежда ограничена по мащаб военна операция, казва Сонин.

"Това му подават в докладите на армията и полицията и това е езикът, на който той говори на своите подчинени и на широката общественост. Обявяването на открита мобилизация ще бъде драстично отклонение от този мироглед, почти като спукване от информационен балон", продължава Сонин, като обяснява, че дори Путин да се опита да мобилизира повече хора за войната, това ще бъде съпроводено с реторика, твърдяща, че не се случва нищо ново.

Нийл Мелвин, директор на отдел "Изследвания на международната сигурност" в британския мозъчен тръст за отбрана и сигурност Кралски институт на обединените служби (RUSI), се съгласява, като заявява пред "Нюзуик", че пропагандното послание на Путин означава, че той "продължава да се движи по ръба по въпроса за мобилизацията".

Освен "Вагнер": Какви други частни армии има в Русия

Мелвин посочва, че досега Путин е успял да води войната, без да се налага да свиква значителен брой млади мъже от големите градски райони на Русия, като основната тежест на бойните действия пада върху войници, привлечени от малцинствата, както и от селските райони и по-малките градове.

Много от призованите при частичната мобилизация на Путин са от руските етнически малцинства, като активисти и местни служители твърдят, че тези групи са били непропорционално засегнати. Още преди обявяването на частичната мобилизация в тези региони са регистрирани повече смъртни случаи, свързани с войната в Украйна.

"Путин се притеснява да не започне масова мобилизация на децата на ключовите си избиратели, които го подкрепят, особено когато Русия се насочва към изборна година през 2024 г.", отчита Мелвин.

Пригожин: Руското военно ръководство заблуждава Путин за войната в Украйна

Той посочва, че макар властта на руския президент да се основава все повече на принуда и контрол върху националните медии, Путин също така се стреми да поддържа социален договор с руското население, който до голяма степен държи последиците от войната в Украйна далеч от ежедневието на руснаците.

"Масовата мобилизация, която става все по-належаща предвид изтощаването на руските сили в Украйна, ще наруши този договор и ще доведе до това семействата в цяла Русия да разберат цената на войната", добавя Мелвин.

Може ли руската икономика да издържи на втора мобилизация?

Руската рубла се срина на фона на санкциите, наложени от Европейския съюз, Съединените щати и други западни съюзници в отговор на нахлуването на Путин в Украйна през февруари 2022 г.

Военен експерт: Украйна има нужда от четири чудеса

Русия беше изхвърлена от глобалната банкова система SWIFT, а западните държави блокираха достъпа на Русия до част от чуждестранните ѝ резерви. Европа също така замрази покупките на руски нефт и газ, а през декември 2022 г. Г-7 се споразумя за ограничаване на цените на руския суров петрол и рафинирани петролни продукти, което допълнително натовари рублата.

Ник Трикет, експерт по руската икономика и стоковите пазари, казва пред "Нюзуик", че колкото повече режимът на Путин използва по-високи нива на разходи, за да поддържа войната, толкова по-трудно е да се управлява обменният курс на рублата.

"Ако мобилизирате икономиката за война, като увеличавате разходите за отбрана, увеличавате търсенето на внос и работна ръка. По-голямата част от стойността на повечето потребителски стоки все още се внася. Колкото повече внасяте, особено при намалени приходи от износа на енергия, толкова по-слаба става рублата", обяснява Трикет.

Путин нареди мобилизация на резерва за обучение - 2 млн. войници

"Колкото по-слаба става рублата, толкова по-висока е инфлацията. Колкото по-висока е инфлацията, толкова повече трябва да се повишават лихвените проценти, за да се убие инфлацията, което смазва строителството и потребителските разходи и изпраща икономиката в по-дълбока рецесия", казва той.

Трикет добавя, че по-нататъшна мобилизация е възможна, но ще бъде свързана с висока икономическа и политическа цена, "скрита от твърде много хора, които приемат данните за руския БВП за чиста монета".

Сонин подчертава, че според него руската икономика няма да загуби много в номинални стойности на БВП, "защото към момента тя се движи предимно от надутия принос на увеличеното военно производство и ще продължи да се срива по отношение на качеството на живот".

Лондон: Москва се опитва да примами мигранти да се бият в Украйна

"Мобилизирането на 500 000 души няма да довърши руската икономика, дори и 5 милиона няма да я довършат, но в икономически план няма нищо добро", посочва Сонин .

Подкрепата за войната намалява

Проучване на общественото мнение сред 1604 души в цялата страна, проведено през юни от "Руско поле" - непартийна изследователска компания, базирана в Москва - установи, че подкрепата на руската общественост за войната на Путин в Украйна е намаляла значително.

Според проучването само 45% от анкетираните подкрепят продължаването на "специалната военна операция" на Кремъл. Това е с 9 процентни пункта по-малко в сравнение с проучването на компанията, проведено през април 2022 г., само няколко седмици след началото на войната.

"Какви призовки? Дори не знам за какво говорите"

Макар че руската общественост остава разделена по въпроса за продължаването на войната, масовата мобилизация би засилила пацифистките настроения, показва последното проучване.

Повече от половината респонденти (54%) биха предпочели Русия да участва в мирни преговори, ако се наложи втора вълна на мобилизация за продължаване на "военната операция".

В същото време повече от една трета (35%) са за продължаване на военните действия, ако Путин обяви нуждата от нова вълна наборни войници, които да се бият в Украйна.

Коментари 83
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

83 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 1 час

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 2 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 4 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 5 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 5 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 5 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 5 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 6 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 6 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 6 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 7 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 7 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 7 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 7 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 8 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС