55

С поред анализатори на разузнаването на САЩ артилерията, която е в основата на руската офанзива в Украйна, изпитва сериозен недостиг, тъй като все по-ефективните украински оръжия от същия тип нанасят опустошителни загуби.

Артилерията, наричана от Йосиф Сталин "Богът на войната" заради нейната смъртоносна сила, също е в основата на продължаващата контраофанзива на Украйна. Въпреки че напредъкът е по-бавен от миналогодишния драматичен напредък срещу руската инвазия, анализаторите смятат, че недостигът на руска артилерия не само позволява на украинците да действат по-гъвкаво, но и стои зад бунта на шефа на наемническата група "Вагнер" Евгений Пригожин в края на юни.

"Досега артилерията беше предимство на Русия", казва високопоставен служител на отбранителното разузнаване в изявление, изпратено по електронната поща на Newsweek, "и въпреки че артилерийският двубой между двете страни беше безмилостен и имаше съкрушителен ефект и за двете страни, сега Русия е тази, която понася най-големи загуби." Служителят е пожелал анонимност, за да говори за чувствителни въпроси.

Убит е командирът на руския батальон "Призрак" Артур Богаченко

Контраофанзивата сега е затруднена най-вече от задачата да се пробият руските минни полета и отбранителни съоръжения, които след едногодишна подготовка са огромни.

Руските власти не са отговорили на молбата на Newsweek за коментар.

Руското министерство на отбраната не е разглеждало публично проблемите с недостига или доставките, свързани с артилерията. Министерството заяви, че руските сили все по-често използват малки безпилотни летателни апарати за откриване на цели за непряка артилерийска атака и че "се използват силно експлозивни осколъчни снаряди, за да се нанесат възможно най-големи загуби на личния състав и укрепените позиции на Въоръжените сили на Украйна, включително на дълбоките подземни бетонни укрепления на украинските националисти".

През последните 10 месеца в полза на Украйна се натрупва комбинация от фактори, включително западни доставки на по-добри оръдия и снаряди, превъзхождаща разузнавателна информация и контрабатареен огън, както и атаки на далечни разстояния по руските снабдителни линии.

Разпокъсаните и некоординирани руски атаки също водят до все по-големи загуби сред руските войници, твърдят анализатори.

Експлозии и обезвредени противникови дронове в Киев, атака и срещу Одеса и Сумска област

Те са фактор и за драматичния бунт на Пригожин в края на юни, когато силите му се насочват към Москва, преди да постигнат споразумение да се оттеглят според Newsweek.

"Конвенционалната мъдрост по отношение на целия епизод с "Вагнер" е погрешна", пише втори високопоставен офицер от военното разузнаване, който последователно прогнозира, че Русия ще загуби войната в Украйна.

"Не е имало преврат и Пригожин най-вероятно е излязъл публично, за да се обърне директно към Путин, за да подчертае опустошителните загуби и губещата стратегия на Москва."

Недостигът на руска артилерия и нарастващият брой на жертвите са постоянна тема в разузнавателните доклади от разгара на усилията на Русия да превземе град Бахмут. По оценки на американското разузнаване сега Украйна има превъзходство над Русия в тръбната артилерия, докато Русия води при ракетните установки. В началото на юли разузнаването на британското министерство на отбраната заяви, че Русия е "въвела режим на нормиране на снарядите за артилерията в опит да запази критичния си капацитет за непряк огън".

Това означава, че Русия, която в един момент е изстрелвала до 50 000 артилерийски снаряда на ден, сега е намалила броя им до малко повече от една десета от този брой, като според американските разузнавателни анализатори Русия използва артилерия само в символични атаки по много от секторите по 1500-километровия фронт, концентрирайки използването на артилерия там, където Украйна е най-активна.

Голям успех за Украйна, но на каква цена: "Руснаците ни чакаха"

Британското военно разузнаване също така твърди, че Русия е била ограничена от унищожаването и превземането от страна на Украйна на множество армейски радари, използвани за откриване и реагиране на украински артилерийски атаки. Тези радари за "контрабатарея" определят точните позиции на украинските оръдия и ракетни установки, когато те стрелят, което позволява на руската артилерия да нанесе удари именно по тези позиции.

"Оцеляването на руските сухопътни сили зависи от ефективното откриване на украинската артилерия и нанасянето на удари по нея", заяви Министерството на отбраната за последиците от руските загуби на 16 юли.

"Много е вероятно руските защитници да се борят с нисък морал ... и ограничени възможности за откриване и нанасяне на удари по украинската артилерия", заяви министерството на 7 юли.

На 4 юли то заяви, че руските "сили продължават да страдат от ключови слабости, особено от претоварените части и недостига на артилерийски боеприпаси".

Зеленски: Путин няма да оцелее дори 10 години

Недостигът на артилерийски оръдия, боеприпаси и ракети принуди руските командири да ограничат мобилността на сухопътната пехота до статична защита на окопните линии. По-специално анализаторите посочват разполагането в окопите на стотици танкове Т-62 и Т-54/55 от съветската епоха, някои от които са на възраст от 75 години. Старите танкове са заровени и се използват като артилерия за водене на огън на къси разстояния, въпреки че техният обсег (около 3000 метра максимум) и ефективността им далеч не са същите като при непрекия огън, т.е. действителните артилерийски оръдия, които се изстрелват извън линията на видимост. По този начин руските сили на фронтовата линия са по-уязвими за украинската артилерийска атака.

Освен това в руските артилерийски части пристигат запаси от стари и ненадеждни снаряди и ракети. Някои от тези снаряди от епохата на Корейската война са с 90-процентна повреда, като разрушават огневите тръби или не се взривяват. Недостигът на резервни цеви за артилерийските оръдия - проблем, който засяга и Украйна поради високата скорост на стрелба - е особено тревожен в руските части, които са прехвърлени да стрелят с по-стари снаряди, според оценката на американското разузнаване, тъй като по-старите снаряди причиняват по-големи натоварвания на огневите тръби, съобщава Newsweek.

Ако има нещо, което никой не е предвидил, че ще подпечата победата на Украйна на бойното поле, то това е превъзходството в артилерията.

Русия започна с повече оръжия

Русия започна инвазията си в Украйна през февруари миналата година с много повече оръжия от Украйна, като артилерията заема централно място в нейната десетилетна стратегия за използване на огнева мощ за потискане на вражеските сили. В един момент в началото на войната в Украйна Русия изстреля десет пъти повече артилерийски снаряди от Украйна. Винаги се е приемало, че руското разчитане на огневата мощ - т.е. ударите на далечни разстояния с артилерия, множество ракетни установки и ракети с малък обсег - е печелившо за Москва във войната.

Но след това вълната започна да се обръща. Украйна започна да получава доставки от САЩ и други западни страни на нови артилерийски снаряди за своите оръдия, последвани от по-нови и по-способни и надеждни артилерийски оръдия. Ракетните установки с голям обсег на действие (HIMARS) и прецизно управляемите снаряди и ракети също дадоха на Украйна предимство.

Песков с коментар за посредничеството на Саудитска Арабия за мир между Русия и Украйна

До юли Съединените щати са доставили на Украйна повече от два милиона артилерийски снаряди и ракети. Благодарение на инструктажа и опита, на по-доброто командване и морала на войниците, както и на сравнително сигурните линии за снабдяване, Украйна стана по-способна да използва своите оръдия и ракети с по-голям обсег и по-голяма точност, за да атакува руските сили. Украйна не се равняваше с Русия по численост (според оценките Украйна е изстрелвала около 4000-7000 артилерийски снаряда дневно), но използваше оръжията си по-ефективно.

Плодовете бяха видими още по време на "националната мобилизация" на Путин през септември миналата година, когато руските жертви бяха по-големи, особено след като силите на Кремъл преминаха към по-статична отбрана по голяма част от фронтовата линия, укрепвайки отбранителните си укрепления. През януари руският артилерийски огън също намалява спрямо високите си стойности по време на войната, на някои места с до 50%, а Украйна ефективно атакува руските доставки.

Кметът на Москва: Дрон се вряза в бизнес сграда

В края на февруари американското разузнаване изчисли, че Русия е понесла общо 189 500-223 000 жертви, от които 35 500-43 000 убити в боя и 154 000-180 000 ранени, което е най-категоричната публично оповестена оценка до момента. Американското разузнаване отбелязва, че руските загуби са "значително нараснали" след националната мобилизация, като съотношението между убитите и ранените руски войници е високо, главно поради почти несъществуващата медицина на бойното поле от страна на Кремъл.

Към май тази година САЩ изчисляват, че само през първите четири месеца на годината на бойното поле са загинали около 20 000 руски войници. Говорителят на Съвета за национална сигурност адмирал в оставка Джон Кърби нарече тези цифри "зашеметяващи". Американското разузнаване съобщи, че руските власти са призовавали регионалните и местните власти да не публикуват некролози на войници, убити в Украйна. Опасенията на Кремъл бяха, че ще се повтори появата на някакъв "Комитет на войнишките майки на Русия" - препратка към гражданските протести от 80-те години на миналия век, които в голяма степен допринесоха за решението на Михаил Горбачов да прекрати продължилата десетилетие съветска инвазия в Афганистан.

За десетгодишен период от 1979-1989 г. в Афганистан загиват около 15 000 съветски войници и над 50 000 са ранени. Броят на руските войници, убити в Украйна за една десета от времето, вече е над два пъти по-голям.

Много анализатори смятат, че тези загуби са в основата на бунта на Пригожин. В едногодишната битка, когато Русия се придвижи от Северодонецк до Бахмут (общо 33 мили, или 57 километра), силите на Пригожин-"Вагнер" започнаха да доминират на североизточния Донецки фронт, както в боевете, така и в загубите. Именно тогава започва напрежението между Вагнер и руската военна машина. Когато през януари град Соледар е превзет от Русия, Пригожин се изказва, ядосан, че неговите войски, които са поели тежестта на боя (и загубите), не получават достатъчно признание.

Медведев: Ако Украйна ни победи на фронта - ядрена война

По име и с вулгарни изрази Пригожин атакува руския министър на отбраната Сергей Шойгу и генерал Валерий Герасимов, който тогава е новоназначен за командващ на бойното поле в Украйна, и дори ги обвинява в предателство. Пригожин разкритикува нивото на загубите и липсата на подкрепа за неговите сили и заяви, че руските военни водят войната по грешен начин. Но той също така се опита да се съюзи с руския народ срещу военната бюрокрация. След Коледа Пригожин заяви, че "проблемът сега е, че бюрократите и тези, които се занимават с корупция, сега няма да ни слушат, защото за Нова година всички пият шампанско". След това той предупреди за предстоящ обществен бунт, като заяви, че руските момчета умират в Украйна, докато синовете на елита "си клатят задниците на слънце".

През шестмесечния период от превземането на Соледар до падането на Бахмут загубите на "Вагнер" продължават да се увеличават, особено сред вербуваните бивши затворници от Русия. Значително се увеличава и броят на войниците на "Вагнер", които отсъстват без отпуск - проблем, който засяга и руската армия.

Като цяло американското разузнаване оценява близо 100 000 руски жертви по време на похода от Северодонецк до Бахмут, като една трета от тях са от "Вагнер". От около 50 000 бойци от "Вагнер", вербувани от руски затвори, около 30 000 са ранени, а над 10 000 са убити, според оценки на американските военни. Според американското разузнаване деветдесет процента от общите жертви на "Вагнер" са бивши затворници: зле обучени и нещастни войници, изпратени на самоубийствени мисии срещу украинския артилерийски огън.

Сблъсквайки се с непосилни загуби, Пригожин отново се изказва и в края на юни предприема театрален бунт, който нарича "поход за справедливост" срещу руското военно ръководство в Москва.

"Шойгу уби хиляди от най-боеспособните руски войници още в първите дни на войната", изригна Пригожин срещу руската стратегия.

"Психично болните мръсници решиха: "Няма страшно, ще хвърлим още няколко хиляди руски мъже като "пушечно месо". Те ще умрат под [украинския] артилерийски огън, но ние ще получим това, което искаме", каза той.

Говорейки от руския военен щаб в Ростов на Дон в началото на бунта си, той заяви, че общите руски загуби в Украйна са три до четири пъти по-високи от това, което Москва публично признава, като нарече ниските цифри на министерството за жертвите "диви фантазии". Генерал Олександър Сирски, командващ украинските сухопътни сили, заяви, че руските загуби са осем до десет пъти повече от неговите.

Пригожин говори и за "огромното количество територии", които Русия е загубила. Държавният секретар Антъни Блинкен заяви в интервю за CNN на 23 юли, че "Украйна вече си е върнала около 50% от първоначално завзетите територии. Въпреки това Русия все още държи нещо като два пъти по-голяма територия от тази, която е заемала преди инвазията през 2022 г., въпреки нарастващия натиск.

"Русия е изгубила всякаква инерция напред в боевете си на изток", пише висшият служител на отбранителното разузнаване пред Newsweek.

"Украинската артилерия атакува руските войници в окопите, докато украинската пехота постига напредък в разчистването на огромните минни полета, които Русия е поставила пред статичната си отбрана. Ако не се случи някакво чудо, Украйна ще продължи да напредва, докато Путин се опитва да върне оръдията си в битката, опитвайки се да намери млади мъже, готови да тръгнат на сигурна смърт."

На 1 юли в изказване пред британската фондация "Дичли" директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заяви, че:

"Недоволството от войната ще продължи да гризе руското ръководство...". Бърнс заяви, че войниците и вътрешните разногласия създават "възможност за нас в ЦРУ, която се появява веднъж на поколение", да вербуваме агенти и да събираме разузнавателна информация.

Но по-общата картина е, че Русия е блъскана в подчинение от украинската артилерия, собственият им Бог се обръща срещу тях, Пригожин е единственият глас на истината.

Коментари 55
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

55 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 2 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 3 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 3 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 3 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 4 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 4 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 4 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 4 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 5 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 5 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 7 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 7 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 7 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове