638

Н а 7 май Владимир Путин за четвърти път встъпи в длъжността като президент на Русия - вижте приоритетите му във видеото. Обстановката, в която се намира той и страната му на международната сцена, оттогава стана дори по-напрегната. Откровено казано изглежда, че Путин не знае какво да прави, коментира проф. Хироши Кимура в „Санкей“.

ВИЖТЕ ПРОМЯНАТА В ИМИДЖА НА ПУТИН В СНИМКИ

Според него редицата инциденти от началото на тази година – пожарът в търговския център в Кемерово, ракетните удари на САЩ и съюзниците им в Сирия, случаят Скрипал – сериозно са влошили отношенията на Русия със Запада, толкова, че се заговори за началото на нова малка студена война.

Следващата цел на Путин – следсъветска идеология

Завръщането на Русия към ерата на Съветския съюз

Путин спечели с рекорден резултат изборите в Русия

Що се отнася до Азия, то САЩ, Северна Корея, Южна Корея, Китай и дори Япония проявяват активност и се опитват да разрешат проблема с ядреното разоръжаване на Пхенян. Само Русия изглежда встрани от този въпрос.

А дори след повишаването на цените на петрола на международните пазари заради решението на американския президент Доналд Тръмп да извади САЩ от сделката за ядрено разоръжаване на Иран, руската рубла остава слаба и курсът падна до 62,75 USD/RUB.

Обобщавайки казаното дотук, в течение на около два месеца от президентските избори, в настоящия момент на Русия й се налага да се бори с насрещния вятър. Не изглежда, че на президента Путин ще му се удаде да предприеме ефективни контрамерки. В това се състои проблемът. Преназначаването на премиера Медведев, обявено руския лидер, потвърждава това песимистично предположение.

Медведев е подозиран в незаконно обогатяване. В настоящия момент той е смятан за непопулярен политик в Русия. Освен това този човек следва да бъде сменен за да се излезе от икономическата криза, в която сега се намира страната. Необходимо е да бъде назначен премиер като реформаторът Алексей Кудрин и руската икономика да се диверсифицира, излизайки от ресурсната зависимост.

Независимо от това президентът Путин реши да остави Медведев. Защо? Работата е в това, че той е предан и удобен човек. Когато Медведев стана президент, всъщност всичко беше в ръцете на премиера - Путин. Възможно е през 2024 г., когато изтече вторият му пореден президентски мандат, да бъде повторена същата схема - „Тандем-2“.

Какво да окачваме от Путин в следващите 4 години?

През първия му мандат (2000-2004 г.) главната тема беше „стабилността“ на Русия. Проблемът за решаване бе, че внезапната демократизация и либерализация по времето на Горбачов и Елцин породиха хаос и недоимък в руското общество.

Във втория мандат (2004-2008 г.) главният лозунг беше „благосъстояние“. Благодарение на безпрецедентния бум в цените на петрола и повечето суровини Русия си осигури материални предимства и скок на стандарта на живот.

По време на третия мандат (2012-2018 г.) Русия се сдоби с „уважение“. В резултат на намаляване влиянието на САЩ, а също и поради хаоса в Украйна и Сирия, Путин демонстрира значимостта на руската политика и армия и укрепи позиции си на международната сцена.

И така, коя ще стане отличителната черта на четвъртия му мандат?

Вероятно точната дума е „приемственост“ или по-скоро „застой“. Така се определя ситуацията в СССР, в края на дългото управление на Брежнев, продължило цели 18 г.

Путин вече се намира на власт дори по-дълго. Тази пролет американското списание „Тайм“ удиви читателите си, след като не постави руския президент сред стоте най-влиятелни хора в света. Възможно е това да е малко преждевременно, но точно решение, смята Кимура.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@