3

А нтимикробната резистентност може да струва живота на около 2,4 милиона души в Европа, Северна Америка и Австралия в следващите 30 години, освен ако нещо не бъде направено. 

Три от четири смъртни случаи биха били предотвратени само срещу 1,75 € за година на човек за мерки толкова елементарни, както миенето на ръцете и по-разумното предписване на антибиотици, сочи доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Бактериалните инфекции, станали устойчиви на антибиотици, са проблем за лекарите още от откриването на първия антибиотик в света – пеницилинът, пише Euronews. 

Проблемът обаче се е влошил в последните години, тъй като някои бактерии са станали резистентни към множество лекарства.

ОИСР посочва антимикробната резистентност като една от най-големите заплахи за съвременната медицина.

Това твърдение е подкрепено от Световната здравна организация, която казва, че ако нещо не бъде предприето, скоро може да станем свидетели на ерата на резистентността към антибиотиците, в която основното здравеопазване да се окаже животозастрашаващо поради риска от инфекции.

Докладът установява, че проблемът се влошава в страните, където доходите на гражданите са по-ниски. В Бразилия, Индонезия и Русия, например, между 40% и 60% от инфекциите вече са резистентни на антибиотици.

ОИСР казва, че краткосрочни инвестиции биха прекъснали разпространението на този вид бактерии и биха спасили животи.

В доклада се казва още, че се препоръчва по-добрата хигиена, прекратяване на прекомерното предписване на антибиотици, по-бързите изследвания на пациентите, с цел гарантиране, че те получават правилните лекарства, както и да не се избързва с предписването на антибиотици, а хората да бъдат по-информирани чрез кампании на медиите.

Бактериите, резистентни на антибиотици са "основната заплаха за световното здраве и развитие“, казва Тим Джинкс, експерт от благотворителната здравна организация "Welcome Trust“. Той посочва, че докладът на ОИСР показва "как едни лесни, рентабилни методи за наблюдение, превенция и контрол биха могли да спасят животи“.

Слабо известна полова инфекция може да стане супер-бактерия

Експерт алармира: Резистентни бактерии излизат от болниците в България

Учени откриха устойчиви на всички антибиотици бактерии

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@