13

У чени са открили устойчиви на всички антибиотици бактерии. Те са намерени в американска свинеферма, съобщава изданието Popular Science. Бактерията не е опасна за хората, но има притеснителни способности.

По-рано тази година в друга ферма е открита подобна бактерия, но тя е можела да предава устойчивостта си към антибиотици само на своите преки потомци. Новата бактерия може да предава устойчивостта на други бактерии без особени проблеми.

Наши студенти отново прославиха България

Добрата новина е, че учените са открили бактерията преди тя да достигне самите животи или тяхната храна. Тя може да доведе до усложнения при вече болни хора, но не може да разболее здрав човек. Въпреки това учените не изключват възможност тя да мутира с времето и не приемат откритието спокойно.

Мръсотията по смартфона разкрива начина ни на живот

Освен това те все още не знаят на какво се дължи устойчивостта на бактерията към антибиотиците. Предстои проучване, което да потърси и възможни алтернативни начини за лечение и превенция. Сред тях са други типове лекарства, ваксини и подобряване на общата хигиена. Учените търсят и отговор на въпроса дали става дума за изолиран рядък случай или бактерията съществува и на други места.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@