8

П роведените в началото на октомври парламентарни избори в Киргизстан бяха отменени само два дни по-късно след като демонстранти, подкрепящи опозицията, щурмуваха сградата на парламента. Те заявиха, че не признават резултатите, обвиниха близките до президента партийни лидери за манипулации и фалшифициране на вота, а през деня преди щурма на парламента, имаше сериозни сблъсъци. В момента Киргизстан, който стои на важни търговски пътища и пресичащи се геополитически интереси, е в дълбока политическа криза. Въпреки че страната рядко влизаше в новинарския поток, има причина сегашните събитията в Бишкек да привличат международното внимание.

Събитията се развиха бързо.

Демонстрациите избухнаха, след като на 4 октомври партии в съюз с президента Сооронбай Джеенбеков, спечелиха най-много от гласовете. Опозицията заяви, че е имало нарушения и купуване на гласове, затвърждавайки опасенията и преди изборите за подобни манипулации. Международни наблюдатели също заявиха, че е имало фалшифициране на вота.

На 5 октомври хиляди демонстранти се събраха в столицата Бишкек, където бяха разпръснати със звукови гранати, сълзотворен газ и водни оръдия от силите за сигурност. По-късно, протестиращи разбиха щаба на агенцията за национална сигурност и освободиха бившият президент Атамбаев. Той беше осъден тази година по обвинения в корупция, след като влезе в лична конфронтация с Джеенбеков. След като Атамбаев призова за свалянето на наследилия го президент, той беше арестуван.

Извънредно положение в Киргизстан

Опозиционни групи влязоха и в други правителствени сгради, включително Вътрешното министерство и офисите на кмета на Бишкек, който подаде оставка малко по-късно. Вътрешният министър Кашкар Джунушалиев не се появи на работа, а на негово място беше назначен опозиционният политик Курсан Асанов. Междувременно, редица документи бяха или иззети, или изгорени от демонстрантите, а финансовото министерство спря всички свои финансови транзакции.

Джеенбеков представи антиправителствените демонстрации като опит за преврат и не показа сигнали, че се отказва от поста си.

Опозиционните групи заявяват, че поемат властта, след като превзеха сградата, известна като Белият дом – там се намира и основното седалище на президента. Протестните лидери обявиха, че започват промени на основните длъжности позиции, като заменят поставените от президента хора с опозиционери. Въпреки че Джеенбеков заповяда да не се стреля по демонстранти, все пак се стигна до най-малко една жертва, а над 600 са ранените.

И така, седмица по-късно, страната все още няма ясен път пред себе си. Остават въпросите, свързани с геополитическата обстановка, която със сигурност ще се отрази на събитията в Бишкек. Както по-голямата част от Централна Азия, Киргистан е притиснат между руските и китайски интереси. Самият Джеенбеков е считан за про-руски политик и той видимо прокарваше интересите на Москва в страната си. Киргизстан обаче е важен и за Китай, който навлезе със сериозни инвестиции в района.

За Русия, бившата съветска република е част от историческата зона на влияние на Кремъл. Москва притежава огромна военновъздушна база на територията на Киргизстан, докато след решение на парламента през 2014 г. американската база, използвана за презареждане и логистика за силите в Афганистан, беше затворена и с това директното влияние на Вашингтон беше ударено. От другата страна на съревнованието за влияние е с Пекин, който споделя обща граница с Киргизстан. Бишкек разчита на търговията с Китай и дължи на китайски банки над 1,8 милиарда долара или около половината от външния дълг на страната. По време на среща миналия месец, Джеенбеков поиска от външния министър на Китай да отложи плащанията, заради епидемията от Ковид-19, но не е ясно дали това ще се случи.

Събитията в Киргизстан са проблем за Русия и показват ограниченията пред Кремъл.

Киргизската политическа криза има потенциала да се превърне в още една гореща точка по руските граници в момента, когато руснаците са изправени под вътрешно и външно напрежение. Ето защо, желаейки мирно разрешаване на проблемите, Москва като цяло остана мълчалива, повиши нивото на сигурност на базата си и призова за диалог, докато вниманието на Кремъл е насочено към демонстрациите в Беларус и разразилия се наново конфликт в Нагорни Карабах.

ЦИК на Киргизстан анулира резултатите от изборите

Беларус, Киргизстан и Армения са членове на ръководените от Москва Евразийски икономически съюз и Организация на Договора за колективна сигурност (ОДКБ). Путин настоява усилено да се разшири и задълбочи търговския блок, но има малко желаещи да се включат. Боевете в Южен Кавказ тепърва поставят на проверка надеждността на отбранителните способности на ОДКБ. През последните години, с изключение на Сирия и Либия, Русия упражнява по-малко контрол върху своите съюзници, отколкото се харесва на Кремъл. Беларуският лидер Лукашенко, чиито пост беше оспорен от редица европейски държави след изборите през август, се противопоставя на по-тесен съюз с Русия и показва сигнали, че иска по-топли връзки със Запада. Арменците премахнаха лидера си през 2018 г. след десетилетие на икономическа стагнация и авторитарно залитане. Събитията от Киргизстан показват границите на руския модел на така наречената „контролирана демокрация” и Москва няма как да не наблюдава отблизо ставащото.

Има причина сегашните събитията в столицата Бишкек да привличат международното внимание.

През 2020 г. в света вече има нови съюзи и геополитически алианси. Райони като Кавказ и Централна Азия изглеждаха „наредени” – сякаш проблемите бяха решени и зоните на влияние разпределени. Но това се промени през последните години и именно в този контекст се развива кризата в Бешкек. До този момент антируските настроения играят малка роля в сътресенията както в Беларус, така и в Киргизстан. Но за Русия става все по-трудно да запази хегемонията си в бившето съветско пространство. Други сили увеличават присъствието си в зоните на влияние на Москва – Китай в Централна Азия, Турция в Кавказ и ЕС в Беларус.

Именно Китай, а не САЩ е страната, от която трябва да се притеснява Путин относно Централна Азия, като Пекин все повече увеличава присъствието си, включително с военни бази. Районът е от изключителна важност за китайската външна политика и налагане на влияние, не само заради споделените граници и историческата обремененост, но и от гледна точка на икономическите проекти на Пекин. Киргизстан ще бъде още известно време в политическа криза, която обаче може да покаже пътя на страната за следващите години – много е възможно това да не е в интерес на Кремъл.

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 1 минута

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 1 час

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 3 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 3 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 4 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 4 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 4 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 4 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 4 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 4 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 5 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 5 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци