9

С мъртта на Ал Багдади не слага край на "Ислямска държава", а операцията на САЩ "мирише на петрол", пишат руски вестници

Ликвидирането на Абу Бакр ал Багдади, оглавявал групировката "Ислямска държава", не променя особено нещата: той може да е всякакъв, но не и гений на интернет пропагандата - последното оръжие на джихадистите.

Така коментира руското онлайн издание "Взгляд" операцията на САЩ срещу екстремисткия лидер.

Американски медии: Лидерът на "Ислямска държава" Багдади е убит

Благодарение на руските и на сирийските военни, от една страна, а от друга - на кюрдите и американците, днес ИД е само интернет организация. "На терен" халифатът е унищожен, митът за непобедимостта на "воините на Аллах" е стъпкан. При това положение ислямистката пропаганда остава без коронните си тезиси, констатира електронният вестник.

"Разсъжденията, че новият лидер може да се окаже далеч по-кръвожаден от предишния, изобщо нямат смисъл - по-кръвожаден просто няма накъде" - но "ако Ал Багдади наистина е мъртъв, редица от най-радикалните му привърженици може да последват неговия пример и да сложат "шахидски пояс", тъй че в най-близко бъдеще терористичната заплаха в света може да нарасне", предупреждава "Взгляд".

Шефът на Пентагона обеща да започне хайка срещу приемниците на Ал Багдади, отбелязва в заглавие "Известия".

След премахването на главатаря на ИД САЩ ще следят дали организацията ще се сдобие с нови лидери и ще се борят с тях, ако такива се появят, цитира вестникът министъра на отбраната на САЩ Марк Еспър, говорил вчера пред телевизия Си Ен Ен.

Убийството на Ал Багдади обаче не слага кръст на групировката.

Смъртта на Осама бин Ладен също не доведе навремето до разпадане на Ал Каида. Американците ще могат и занапред да оправдават с действията на терористите присъствието си в Източна Сирия, заявява "Известия" в друг материал.

Според руския всекидневник операцията на САЩ "при всичките си положителни ефекти напомня по-скоро пиар акция" и всъщност "мирише на петрол". Той напомня, че САЩ оставиха в Сирия войски, да охраняват петролните находища и решиха да върнат там няколкостотин военни, изтеглени преди.

Американски медии: Лидерът на "Ислямска държава" Багдади е убит

"Известия" цитира говорителя на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, обвинил САЩ в незаконен добив и износ на петрол. По думите му месечните печалби от тази дейност надхвърлят 30 милиона долара. Петролът се продава на цени, доста по-ниски от пазарните - около 38 долара за барел. А доходите влизат в сметките на американски тайни служби и частни военни компании. За потвърждение министерството публикува сателитни снимки на петролни полета в Източна Сирия от различни дати, на които се виждат десетки камиони цистерни.

Вашингтон няма да отстъпи никому сирийския петрол, прогнозира в заглавие на редакционен коментар "Независимая газета". Изданието се пита дали е законно САЩ да контролират петролните обекти в Сирия, след като са влезли в страната "благодарение на широка интерпретация на резолюцията от 2001 г. за употреба на военна сила".

Бившият специален пратеник на президента на САЩ в антитерористичната коалиция Брет Макгърк признава според "Известия", че в лични разговори с него президентът Доналд Тръмп неведнъж е проявявал интерес какво може да се направи със сирийския петрол.

Тръмп: „Багдади умря като куче, като страхливец“

По думите на Макгърк той е обсъждал проблема с бившия държавен секретар Рекс Тилърсън, заемал преди директорски пост в енергийната компания "Ексън мобил" и натрупал съответния опит. Тилърсън заявил, че липсва законова база, за да експлоатират американците сирийското "черно злато", и добавил: "С петрола нещата не стават по този начин".

"Може би има нови юристи (които да решат проблема, бел. на вестника), но за една американска компания би било просто незаконно да тръгнат да превземат и да експлоатират тези залежи", казва Макгърк, цитиран от информационния сайт "Аксиос". 

Още реакции

Световните реакции на новината оставиха разнопосочни мнения - някои лидери виждат повратна точка в борбата срещу тероризма, докато някои правителства омаловажават значимостта на убийството. 

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че "убийството на Ал Багдади бележи повратна точка в борбата срещу тероризма".

Руското военно министерство реагира със скептицизъм като заяви, че "няма надеждна информация за операцията на САЩ в Сирия". 

Афганистан приветства новината за убийството, което определи като основен ударът върху въоръжената групировка. Очаква се южноазиатският клон да бъде отслабен. Появата на афганистанския клон на "Ислямска държава" през последните години създаде друг враг за подкрепяното от САЩ правителство, което се бори срещу много по-голямото бунтовническо "въстание" от 2001 г. насам, се казва в официално съобщение.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху определи събитието като "впечатляващо постижение". "Това отразява нашата споделена решимост - на САЩ и на всички свободни страни, да се борят с терористичните организации и терористичните държави", се казва в изявление от кабинета на Нетаняху.

Министърът на информацията на Иран Мохамед Джавад Азари-Джароми заяви в Туитър, че убийството на Ал Багдади не е "голяма работа. Просто си убил собственото си творение". Министърът не дава подробности, но страната често е обвинявала САЩ в създаването на "Ислямска държава", без да представи доказателства за думите си. 

Френският министър на отбраната Флорънс Парли поздрави САЩ, но предупреди, че борбата срещу "Ислямска държава" още не е приключила.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви, че това е "важен момент", но той също предупреди, че битката срещу "Ислямска държава" все още не е приключила".

Главният секретар на кабинета на Япония Йошихиде Суга заяви в понеделник, че смъртта на лидера на групата на "Ислямска държава" е "важна стъпка към мира и стабилността" в Близкия изток.

Премиерът на Австралия Скот Морисън приветства новината за смъртта на Ал Багдади, описвайки убийството му като "значително" в борбата срещу екстремизма.

Командирът на ръководените от кюрдските Сирийски демократични сили (SDF) Мазлум Абди заяви, че убийството е резултат от "съвместно разузнавателно сътрудничество".

Наследник?

Секретни американски спецоперации в събота и неделя доведоха до смъртта на лидера на екстремистката групировка "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади и на нейния говорител Абу ал Хасан ал Мухаджир в Сирия, но организацията вече е определила негов наследник, пише списание "Нюзуик", което първо съобщи вчера за убийството на мистериозния главатар на ИД.

Говори се, че Абдулах Кардаш, чието име понякога се изписва Каршеш и е известен още като Хаджи Абдулах ал Афари, е бил назначен от самия Багдади през август да ръководи "мюсюлманските дела" в съобщение, разпространено от смятания за официален медиен рупор на ИД - сайта Амак. Групировката обаче никога не е потвърдила това публично. Малко се знае за бившия офицер от иракската армия, служил някога при покойния лидер Саддам Хюсеин. Но регионален разузнавателен служител, помолил да не бъде идентифициран, каза пред "Нюзуик", че Кардаш вече би трябвало да е поел ролята на Багдади, макар че тя е загубила много от значението си към времето на неговата гибел, пише списанието.

Убитият вчера при операцията на американския спецотряд "Делта" Багдади изгради самозвания халифат на ИД върху основата на иракския клон на Ал Каида, но според цитирания служител ролята на влиятелния някога ислямски духовник хардлайнер вече е била до голяма степен само символична.

"Багдади беше само парадна фигура. Той не участваше в ежедневните операции, каза служителят пред "Нюзуик". Единственото, което правеше, бе само да каже да или не, но без никакво участие в планирането."

Все още излизат подробности какво е ставало в щаба на Багдади в сирийското село Бариша и защо шефът на ИД се е криел дълбоко в територия, която се свързва със съперничещата джихадистка групировка "Хаят Тахрир аш Шам", ръководена от бившия сподвижник на Багдади - Абу Мохамед ал Джолани, създал по-късно сирийския клон на Ал Каида - фронта "Ан Нусра". Но въоръжените сили и на двамата мъже претърпяха поредица от поражения, което рязко ограничи свободата им на движение в двете страни, за чиято дестабилизация изиграха ключова роля, посочва "Нюзуик".

Списанието цитира преобладаващи доскоро мнения, че Багдади би трябвало да се е криел някъде в Североизточна Сирия или съседните крайгранични райони на Ирак, което обаче се е оказало невярно. Имало е и твърдения, че той не е бил в състояние на ръководи ИД, защото е бил ранен при американски въздушен удар.

Когато обаче Багдади бе видян във видео, пуснато от ИД през април - първата му поява след единствената му публична реч в голямата джамия "Ал Нури" в Мосул - не се забелязаха видими признаци за раняване. Дори и с гибелта му сега обаче способността на ИД да дава нареждания и да вдъхновява кръвопролития по света може да се окаже не напълно сломена, отбелязва списанието.

"Те ще нанасят удари в Сирия, ще създават хаос в Ирак, Европа и, разбира се, в САЩ - каза цитираният регионален служител. - Имаме работа със спящ гигант. Той ще се пробуди и ще предизвика непредвидим хаос и ужас сред хората на Запад."

Според неназован бивш служител на американското разузнаване обаче, смъртта на Багдади може да се отрази доста силно на способността на ИД на действа. Той казва пред "Нюзуик", че "ако (Багдади) се е подписвал под операции и стратегии чрез писма и куриер, значи е имал влияние". "Лидерът има значение. Ние вървим по следите им, защото те вземат решенията", добавя служителят.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Да планираш отпуската е лесно. Началникът ти казва - кога, а съпругата ти - къде.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Колко често българите чистят кухнята си? Нека видим!

Колко често българите чистят кухнята си? Нека видим!

Любопитно Преди 3 минути

Мони Бонбони взе участие в специалния Food Quiz и нека разберем колко добре познава феновете на предаването

Какви са рисковете за медиите и спорта при евентуална забрана на рекламата на хазарт

Какви са рисковете за медиите и спорта при евентуална забрана на рекламата на хазарт

България Преди 34 минути

Темата коментираха Любо Ганев и Самуил Огнянов

<p>Hyundai Ioniq 5 N е онова, което другите EV-та не са (тест драйв)</p>

Hyundai Ioniq 5 N е всичко онова, което другите EV-та не са (тест драйв)

Технологии Преди 1 час

Не е най-бързият, предлага „едва” 650 „коня”, но със сигурност е най-емоционалният електромобил на пазара, изключвайки екземпляри с няколко пъти по-висока цена, който може да шамари повечето М-ки и AMG-та, както и повечето други безшумни EV-та

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 1 час

Принц Хари основа игрите, за да подпомогне рехабилитацията на ранени и болни военнослужещи и ветерани

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Има един задържан по случая

<p>Откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце</p>

Археолози откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце в Германия

Любопитно Преди 2 часа

Яйцето вероятно е имало символично значение за семейството на момчето

<p>Северна Корея отправи критики към САЩ</p>

Северна Корея отправи критики към САЩ за доставката на ракети с голям обсег на Украйна

Свят Преди 3 часа

Военните връзки между Пхенян и Москва се засилват, което САЩ и техните съюзници смятат за ескалация на напрежението на Корейския полуостров

Започва Страстната седмица, какво трябва да знаем

Започва Страстната седмица, какво трябва да знаем

Любопитно Преди 3 часа

Тя е последната седмица от земния живот на Иисус Христос

Жители на София излизат на протест заради ремонт на ключов булевард

Жители на София излизат на протест заради ремонт на ключов булевард

България Преди 3 часа

Причината, според недоволните, е изграждане на велоалея, която ще бъде за сметка на десетки паркоместа

Великобритания забранява слабите пароли

Великобритания забранява слабите пароли

Технологии Преди 4 часа

Страната въвежда минимални изисквания за киберсигурност

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ за май

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ за май

Пари Преди 4 часа

Предложената от "Булгаргаз" цена е с над 2% по-ниска

Полицейското семейство в “Един за друг” напусна надпреварата

Полицейското семейство в “Един за друг” напусна надпреварата

Любопитно Преди 4 часа

Маргарита и Кристиян са гости в новия епизод на подкаста “Един без друг”

<p>Това е първото животно, което е излъчвало светлина&nbsp;</p>

Преди 540 милиона години: Това е първото животно, което е излъчвало светлина

Любопитно Преди 4 часа

Биолуминесценцията се отнася до сиянието, което някои морски организми могат да произведат

<p>Светът е изложен на риск от болести, пренасяни от комари</p>

Експертите предупреждават: Светът е изложен на риск от болести, пренасяни от комари

Свят Преди 4 часа

В световен мащаб броят на случаите на денга, докладвани на СЗО, се е увеличил десетократно през последните две десетилетия