10

А ктьорът, който беше най-известен с ролята на Чандлър Бинг в сериала "Приятели", беше намерен мъртъв в дома си в района на Лос Анджелис. Пери е намерен удавен в джакузито в дома си, а на мястото на инцидента не са открити наркотици.

Почина звездата от сериала "Приятели" Матю Пери

Warner Bros. направиха изявление за любимата звезда: "Съкрушени сме от кончината на скъпия ни приятел Матю Пери. Матю беше невероятно надарен актьор и неизменна част от семейството на Warner Bros. Television Group. Въздействието на неговия комедиен гений се усещаше по целия свят, а наследството му ще продължи да живее в сърцата на толкова много хора. Това е сърцераздирателен ден и ние изпращаме обичта си на семейството му, на близките му и на всички негови предани фенове."

Говорител на полицейското управление в Лос Анджелис заяви, че служителите са се отзовали на повикване на адреса на Пери във връзка със смъртта на мъж на около 50 години, но не потвърди самоличността на починалия.

От TMZ също така съобщиха, че медиците от Спешна помощ са били повикани в дома му след съобщение за сърдечен арест.

В последния си пост в Instagram, споделен по-рано тази седмица, звездата сподели снимки, на които е в джакузто си, с думите: "О, значи топлата вода, която се върти наоколо, те кара да се чувстваш добре? Аз съм Матман."

Роден в Уилямстаун, Масачузетс, на 19 август 1969 г., Пери е израснал в Отава, Канада, където е посещавал началното училище заедно с канадския министър-председател Джъстин Трюдо.

Майка му, Сюзън Морисън, е била журналист и прессекретар на министър-председателя Пиер Трюдо, бащата на Джъстин.

Доведеният баща на Пери е Кийт Морисън от "Дейлийн". Баща му, Джон Бенет Пери, е актьор и модел - по-младият Пери дори гостува в епизод на полицейския сериал на баща си „240-Робърт“ през 1979 г.

Източник: Getty Images

Пери се премества в Лос Анджелис като тийнейджър. След като получава няколко гостувания по телевизията, от 1987 до 1988 г. се появява отново в ролята на Чаз Ръсел в сериала „Boys Will Be Boys“. Следват роли в „Growing Pains“ и „Сидни“, но големият му пробив идва през 1994 г. в култовия ситком „Приятели“ на NBC.

Има роля и във филма "Една нощ от живота на Джими Риърдън", излязъл през 1988 г., в който участва Ривър Финикс. Филмът е "едно от най-великите преживявания, които съм имал, защото бях на 16 години и бях в Чикаго съвсем сам, без родители наоколо", казва Пери пред BuzzFeed. "Знаех, че искам да играя."

Пери изиграва саркастичния Чандлър Бинг в продължение на 10 сезона на любимият ни сериал "Приятели", като през 2002 г. получава номинация за "Еми".

"Приятели" е най-горещият сериал на 90-те години, като Пери и колегите му Дженифър Анистън, Кортни Кокс, Лиза Кудроу, Мат Леблан и Дейвид Шуимър в крайна сметка печелят по 1 млн. долара на епизод.

Източник: Getty Images

"Бях на 24 години, когато влязох в сериала", казва той в книгата "Приятели... до края" от 2004 г. "Ще бъда на 34 години, когато той свърши, а това са наистина важни години в живота на човека. Така че да направя всичко това публично... беше трудно. Отначало те обзема вълната на "Аз съм известен и това е точно това, което съм искал през целия си живот". Но след това преминаваш през етапа на отшелник, когато си мислиш: "Иска ми се всички да спрат да ме гледат". И накрая, надявам се, преминаваш през всичко това. Намираш неща в живота си, които те заземяват, като семейството и добрите приятели."

Въпреки успеха си, Пери се бори с пристрастяването, като търси лечение през 1997 и 2001 г. През 2016 г. той споделя пред британското радио BBC 2, че не си спомня как е снимал сезоните от 3 до 6 на "Приятели".

През 2013 г. актьорът признава, че злоупотребява с алкохол и викодин (вид обезболяващо лекарство-бел.ред.), което лекарят му е предписал след инцидент с джет през 1997 г.

"Имах голям проблем с алкохола и хапчетата и не можех да спра", казва той. "Накрая нещата станаха толкова лоши, че не можех да ги крия и тогава всички знаеха."

Тогава "нещо се получи" и той основа Perry House, център за трезвен живот за мъже, в стария си дом на плажа в Малибу.

"Интересната причина, поради която сега мога да бъда толкова полезен на хората, е, че толкова често се провалях", казва той. "Хубаво е хората да видят, че някой, който някога се е борил в живота си, вече не се бори".

Още през 2015 г. той беше награден за своята застъпническа дейност от лечебния център Phoenix House, като заяви пред The Hollywood Reporter: "Не можеш да имаш проблем с наркотиците в продължение на 30 години и след това да очакваш, че той ще бъде решен за 28 дни."

Завинаги на 54: Матю Пери и един живот, изпълнен с борби

Преди излизането на мемоарната му книга "Приятели, любовници и голямото ужасно нещо" миналата година актьорът заяви, че отдава дължимото на колегите си от "Приятели" за това, че са се обединили около него по време на пристрастяването му, като обясни: "Те проявяваха разбиране и бяха търпеливи."

"Това е като пингвините. В природата, когато някой от тях е болен или много ранен, другите пингвини го обграждат, подпират го и го разхождат, докато пингвинът не може да ходи сам. И точно това направиха те за мен", добавя той.

Приятелствата, които е създал с актьорския състав, са се оказали за цял живот, което се видя, когато те се събраха за съвместното шоу на HBO Max през 2021 г. Той каза: "Това е група, която наистина е близка, сплотена и се обича."

Когато "Приятели" приключва през 2004 г., Пери се бори да намери друг хит на малкия екран: следващата му главна роля, "Студио 60 на Сънсет Стрип" на Аарон Соркин, се излъчва по NBC само за 22 епизода през 2006-2007 г.

През 2011 г. той е съавтор на "Господин Слънчев блясък", но ABC прекратява комедията след девет епизода. Комедията му „Go On“ на NBC продължава един сезон през 2013 г. След това участва заедно с Томас Ленън в рестартирането на "Странната двойка" на CBS в продължение на три сезона от 2015 до 17 г.

Пери играе и в пиесата „The End of Longing“ в Лондон от 2016 г. В допълнение към филмовите си заглавия, сред които „Fools Rush In“, „The Whole Nine Yards“, „Serving Sara“ и „17 Again“.

В мемоарите си актьорът обсъжда борбата си със здравето, включително страшно преживяване, при което е хоспитализиран за пет месеца, след като дебелото му черво се разкъсва в резултат на употреба на оксиконтин.

"Лекарите казаха на семейството ми, че имам два процента шанс да живея. Това е моментът, в който наистина бях близо до края на живота си", казва Пери за ужасяващото преживяване.

Източник: Getty Images

След събитието Пери разкрива, че е изпаднал в кома за две седмици, а когато се е събудил, е имал торбичка за колостомия, която е трябвало да използва в продължение на около година. Преживяването е довело Пери до едно от най-големите му решения - да спре да приема опиоиди с рецепта.

"Терапевтът ми каза: "Следващият път, когато си помислиш да вземеш оксиконтин, просто си помисли, че до края на живота си ще имаш торбичка за колостомия", казва той. "И едно малко прозорче се отвори, аз изпълзях през него и вече не искам оксиконтин."

Когато става въпрос за благодарност, Пери казва, че е научил, че "всичко започва с трезвеността. Защото ако нямаш трезвост, ще загубиш всичко, което си поставил пред нея, така че моята трезвост е точно там".

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 17 минути

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 2 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 5 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 5 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 6 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 6 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 6 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 7 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 7 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 7 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 7 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 8 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 8 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 8 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 9 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция