1

Н е напразно е известно като "лекарството за зомбита". Достатъчно силен, за да изкара от строя слонове, той има поразителен ефект върху хората. Главите падат, очите се насълзяват, използвалите го седят или стоят неподвижно в продължение на часове в полусъзнателно състояние, известно като "изпадане в безсъзнание".

И все пак това дори не са най-ужасяващите ефекти, които "ксилазинът" причинява на нещастните си потребители.

Той е толкова силен, че може да причини ужасяващи кожни абсцеси и язви - рани, които не заздравяват и често се инфектират. Твърди се, че получената некроза - загниване на заразената тъкан - мирише толкова отвратително, че можеш да разбереш, че някой е заразен, без да се налага да си свали дрехите, за да ти покаже ужасните си рани. Те приличат на химически изгаряния и редовно водят до ампутация.

Това ново, ужасяващо развитие на американската криза с наркотиците се прояви рязко в снимки, направени през уикенда на 4 юли, Деня на независимостта.

Страховитите снимки от Филаделфия - градът, в който бащите-основатели на Америка са подписали Декларацията за независимост - бяха публикувани от Mail Online и показаха бездомни "зомбита" по затрупаните с боклуци улици.

В този окаян адски пейзаж наркомани, живеещи в палатки, се "стрелят" пред очите на минувачите. "Туристите", занимаващи се с наркотици, идват от стотици километри, за да си купят консумативи във Филаделфия.

Но много от тях никога не си тръгват, хванати в капана на пристрастяването от безмилостните дилъри и техните приближени, които им дават безплатни проби, докато не се пристрастят.

Местният наркоман Девин Бейр казва, че животът с транквиланти е чист "режим на оцеляване", като добавя: "Когато започнеш да се разболяваш от транквиланта, започваш да трепериш силно, да слюноотделяш и да повръщаш. На практика си просто разхвърлян на земята".

Друг наркоман отбелязва, че "той буквално изяжда плътта ти. ... това е самоунищожение в най-добрата му форма".

През последните няколко дни два нови доклада показват, че броят на смъртните случаи, свързани с транквиланти, в САЩ е нараснал рязко през последните няколко години - през 2021 г. той е 34 пъти по-висок, отколкото само три години по-рано, според Центъра за контрол и превенция на заболяванията в страната.

А що се отнася до Обединеното кралство, има още по-лоши новини - ксилазинът вече е във Великобритания.

Миналия месец здравните власти на Обединеното кралство издадоха спешно предупреждение, след като беше установено, че електронните цигари са замърсени с лекарството.

През май пък стана ясно, че наркотикът е взел първата си британска жертва. Карл Уорбъртън, 43-годишен фабричен работник и бивш хероинов наркоман от Солихъл, Уест Мидландс, почина през май 2022 г., след като прие хероин, примесен с ксилазин и синтетичен опиоид фентанил.

Смъртта му показва, че ксилазинът вероятно вече се разпространява и в Обединеното кралство.

Масовото пристрастяване на Америка към опиоидите - наркотици, подобни на хероина и получени от маковото растение или от синтетичен морфин - е добре документирано.

До август 2022 г. опиоидите, продавани без рецепта, са причинили повече от 107 000 смъртни случая в САЩ, като около 2/3 от тях са свързани с един особено смъртоносен наркотик - фентанил.

Често използван законно от лекарите при лечение на болка, фентанилът въпреки това е готов за злоупотреба, тъй като е 50 пъти по-силен от хероина. Той може да бъде смъртоносен, когато се приема дори в най-малкото количество - и е причинил смъртта на цели градове в САЩ.

Все по-често обаче към фентанила се добавя ксилазин, който е още по-силен, по-евтин и по-лесен за набавяне, за да се създаде много по-опасен коктейл от наркотици. Дори тези, които оцелеят след пристрастяването си, могат да останат с наранявания, които да променят живота им.

Много от зависимите приемат ксилазин случайно, тъй като алчните наркодилъри го смесват с по-скъпи наркотици, за да подобрят резултатите си и да увеличат шансовете за пристрастяване на потребителите.

И така, какво точно представлява той? Известен още като "транквилант" и "сънотворно", ксилазинът не е опиоид, а обикновен ветеринарен транквилизатор, който обикновено се използва при коне, крави и диви животни, включително слонове.

Той може да се инжектира като течност, да се смърка или поглъща под формата на прах. Обикновено се комбинира с опиоид като фентанил, тъй като това води до удължаване и засилване на силното чувство на еуфория - "опиянението" - което държи в плен зависимите.

Основният му физически ефект е тежко седиране, затъмнение, при което употребяващите са напълно неадекватни. Ако са го взели на улицата, като нещастните наркомани от Филаделфия на снимката тази седмица, това ги прави уязвими за грабежи, насилие и изнасилване.

Като се има предвид, че ксилазинът може да предизвика и амнезия, употребяващите може дори да не помнят какво им се е случило. Един американски наркоман казва, че докато "от фентанила ти става топло и размито, транквилантът просто те приспива".

Тъй като е респираторен депресант, ксилазинът също така води до спадане на дишането, сърдечния ритъм и кръвното налягане на потребителя до опасно ниски нива.

Приемането му заедно с опиоиди увеличава вероятността от потенциално смъртоносно предозиране, като е възможно малко количество да доведе до летален изход. След като веднъж сте пристрастени, е много трудно да се откажете от него, тъй като симптомите на отнемане, включително силна тревожност, мигрена и двойно виждане, са толкова мъчително болезнени.

Свойството на наркотика да "яде плът" озадачава експертите.

Местоположението на петната от мъртва и гниеща тъкан, известни като "есхара", които се появяват по кожата, нямат никаква връзка с мястото, където страдащите са се инжектирали.

Кожата на редовно употребяващите инжекции често придобива син или сивкав цвят и някои учени смятат, че ксилазинът може да влияе на кръвообращението по начин, който пречи на кожата да се възстанови. Ако не се лекуват, разяждащите се рани се разрастват. Често ампутацията е неизбежна, но инфектираните участъци могат да се окажат и фатални.

И макар че зомбиращият му ефект би могъл да дойде направо от филм на ужасите, ксилазинът има още един тревожен недостатък: макар че са разработени различни лекарства, по-специално лекарство, наречено налоксон, които могат да обърнат ефекта от свръхдоза опиоиди, ксилазинът не е опиоид и не реагира на тях.

Основната спънка в опитите за борба с наркотика и за спиране на опустошителното му разпространение е, че въпреки че не е одобрен за употреба върху хора, ксилазинът все още не е незаконен в САЩ, което значително улеснява снабдяването с него от страна на наркокартелите.

Това също така означава, че правителството не го наблюдава, което кара експертите да подозират, че той е много по-разпространен, отколкото сочи статистиката.

Въпреки че ксилазинът е разработен за първи път през 1962 г. от германския фармацевтичен гигант Bayer и се използва от ветеринарни лекари по целия свят, включително във Великобритания, зависимите започват да го използват като заместител на хероина едва през 2000 г.

През 2011 г. проучване на карибския остров Пуерто Рико, територия на САЩ, съобщава, че хората в земеделските райони си инжектират "anestesia de caballo" (конска анестезия) и развиват тежки кожни язви.

Много американски градове, включително Лос Анджелис и Сан Франциско, вече имат район като Кенсингтън и свой собствен влошаващ се кошмар с ксилазина.

През април тази година, признавайки, че той все по-често се открива при смъртни случаи от свръхдоза, Белият дом предприе безпрецедентната стъпка да обяви ксилазина за "нововъзникваща заплаха, свързана с наркотици" - официално наименование, което никога досега не е било използвано и което изисква от правителството на САЩ да координира национален отговор на този наркотик в рамките на 90 дни.

Но какво да кажем за Великобритания?

Защо след години, в които Обединеното кралство до голяма степен беше пощадено от опиоидната епидемия, която потопи САЩ в криза, тук изведнъж ставаме свидетели на случаи на употреба на фентанил и ксилазин?

В исторически план хероинът в Обединеното кралство идва предимно от Афганистан, докато в Америка се доставя от Централна и Южна Америка. Талибаните обаче изпълниха обещанието си да унищожат афганистанските полета с опиумен мак, което означава, че доставките от страната са пресъхнали.

Тази зависимост от лекарства, отпускани с рецепта, беше подарък за безмилостните наркокартели, които - както видяхме - започнаха да смесват опиоиди като фентанил с хероин и кокаин, за да ги направят по-пристрастяващи.

Докато някои отчаяни потребители на наркотици в САЩ сега умишлено търсят фентанил, примесен с ксилазин, тъй като вече са пристрастени към транквилизатора за животни, други го приемат случайно.

Има подозрения, че г-н Уорбъртън, починалият британски работник във фабрика, не е имал представа, че приема наркотика.

Уелският проект за мониторинг на наркотици Wedinos, част от Public Health Wales, казва, че е идентифицирал ксилазин в десет проби от наркотици, анализирани от октомври миналата година насам. Ксилазинът е бил смесен с други наркотици - от изпарения на канабис и сънотворното средство темазепам до успокоителното диазепам и болкоуспокояващото кодеин фосфат.

В Ню Йорк ксилазин е открит в 25 % от пробите на лекарства. Здравните служители обаче смятат, че истинският процент може да е още по-висок, тъй като, както и в Обединеното кралство, болниците и много от съдебните лекари не провеждат рутинни тестове за него, а тревожното е, че неотдавна в едно медицинско списание бе съобщено, че три малки деца са го погълнали.

Може да изглежда нелогично дилърите на наркотици да дават на клиентите си нещо, което лесно може да ги убие, но много от тях очевидно работят с предположението, че могат да намалят риска, като внимателно измерват ксилазина.

Направен правилно, той не само създава поток от завръщащи се клиенти, тъй като е толкова пристрастяващ, но и спестява на дилърите и трафикантите пари и неприятности, тъй като е толкова евтин и силен. Смята се, че основният източник е Китай, където ксилазинът се продава на цена от 5 до 16 паунда за килограм, следван от Мексико, Русия и Индия.

Докато Вашингтон бърза да се справи с проблема, някои експерти се опасяват, че ако ксилазинът бъде обявен за незаконен, това само ще насърчи наркокартелите да намерят потенциално по-лоши алтернативи.

При все това е трудно да си представим нещо много по-неприятно от ксилазина - както Великобритания бързо се убеди.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 1 час

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 2 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 3 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 3 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 3 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 4 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 4 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 4 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 4 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 5 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 5 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 5 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 5 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 7 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява