14

П рез последните седмици Северна Корея извърши множество ракетни изпитания, като кулминацията беше изстрелването на най-малко десет различни видове ракети снощи. Това беше най-новата демонстрация на разрастващия се и все по-усъвършенстван севернокорейски военен арсенал, посочва вестник "Ню Йорк таймс.

Северна Корея изстреля 10 различни ракети, последва отговор от Южна Корея

Ескалацията идва в момент, когато лидерът на Севера Ким Чен-ун се стреми да затвърди позицията на страната като ядрена сила и своята позиция на неин ръководител. Миналия месец Северна Корея прие нов закон, в който се казва, че тя ще нанесе ядрен удар "автоматично и незабавно", ако системата за командване и контрол на ядрените ѝ сили бъде застрашена.

На фона на нарастването на риска от ядрена война с нахлуването на Русия в Украйна по-рано тази година Ким обеща да разшири ядрения арсенал на Севера "с възможно най-голяма скорост". Той заяви, че арсеналът не е просто възпираща мярка, а може да бъде използван, "ако някоя сила се опита да наруши фундаменталните интереси на нашата държава".

Наблюдатели от месеци изразяват загриженост, че на фона на рекордния брой ракетни изпитания, извършени от Северна Корея през тази година, най-вероятно предстои тя да извърши и първия си от почти пет години ядрен опит. От юни Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщава за активност на полигона Пунгери, на който между 2006 и 2017 г. КНДР извърши шест пробни ядрени взрива, съобщи ДПА.

Перспективата за нов севернокорейски ядрен опит подчертава ограничените варианти за действие на Вашингтон и неговите съюзници и опитите им да "възпират" Пхенян чрез мащабни военни учения, които според някои настоящи и бивши служители биха могли да изострят напрежението, отбелязва Ройтерс.

През октомври Южна Корея заяви, че нов ядрен опит ще се сблъска с "безпрецедентен" отговор от страна на съюзниците. Години на санкции, дипломатически натиск и демонстрации на военна сила обаче не попречиха на Северна Корея да разработи и разшири арсенала си от ядрени оръжия и балистични ракети с голям обсег.

Миналата седмица южнокорейският министър на отбраната И Джон-суп заяви, че фокусът на усилията за справяне със Северна Корея трябва да се измести от опити за ограничаване на разработването на ядрени оръжия към опити за възпиране на тяхното използване.

В неотдавнашна рубрика на Бюлетина на атомните учени беше публикувана оценка, че Северна Корея може да е произвела достатъчно ядрен материал за създаването на между 45 и 55 ядрени оръжия, посочва Си Ен Ен. Нещо повече, поредицата ракетни изпитания показват, че тя разполага с редица методи за доставка на тези оръжия. Публичното признаване на тази реалност обаче е изпълнено с рискове за държави като САЩ. Една от най-сериозните причини Вашингтон да не го направи са опасенията му от разпалване на ядрена надпревара в Азия.

Южна Корея, Япония и Тайван са само някои от съседните страни, които вероятно биха искали да се изравнят с ядрения статут на Пхенян. Но някои експерти твърдят, че отказът да се признае ядрената мощ на Северна Корея - предвид все по-очевидните доказателства за обратното - не допринася за успокояването на тези страни. По-скоро впечатлението, че съюзниците им са заровили главите си в пясъка, може да ги накара да се притеснят още повече.

"Нека приемем, че Северна Корея разполага с ядрени оръжия и с всички необходими системи за доставка, включително с доста ефективни междуконтинентални балистични ракети", каза Андрей Ланков, професор в университета "Кукмин" в Сеул и виден академичен авторитет по въпросите на Северна Корея.

Други експерти смятат, че по-добрият подход би могъл да бъде ядрената програма на Северна Корея да се третира по подобен начин като тази на Израел - с мълчаливо приемане. Това е решението, предпочитано от Джефри Люис, гостуващ професор в Центъра за изследване на неразпространението на оръжия на Джеймс Мартин към Института за международни изследвания Мидълбъри в Монтерей.

"Смятам, че решаващата стъпка, която (президентът на САЩ Джо) Байдън трябва да предприеме, е да даде ясно да се разбере, както на себе си, така и на правителството на САЩ, че няма да караме Северна Корея да се разоръжи и че фундаментално я приемаме за ядрена държава. Но не е необходимо непременно да признаваме това юридически", каза Люис.

Понастоящем обаче Вашингтон не показва признаци, че може да се откаже от подхода си да убеди Пхенян да се откаже от ядрените си оръжия. Всъщност вицепрезидентът на САЩ Камала Харис подчерта това по време на неотдавнашното си посещение в демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея. "Нашата обща цел - на Съединените щати и Република Корея - е пълна денуклеаризация на Корейския полуостров", заяви Харис.

Това може и да е достойна цел, но много експерти я смятат за все по-нереалистична. Един от проблемите, които стоят на пътя на денуклеаризацията, е че вероятно най-големият приоритет на Ким е да осигури оцеляването на своя режим. И ако вече не е бил достатъчно параноичен, руското нахлуване в Украйна (при което ядрена сила нападна неядрена сила) сигурно ще му послужи като навременно подсилване на убеждението, че "ядрените оръжия са единствената надеждна гаранция за сигурност", смята Ланков.

И така светът продължава да следи със затаен дъх дали Северна Корея ще извърши опит с ядрена бомба, коментира "Ал Джазира", цитирайки думите на ръководителя на ядрения надзор на ООН.

"Всички са затаили дъх по този въпрос, защото още един ядрен опит би бил още едно потвърждение за програма, която се движи с пълна сила, по начин, който е изключително, изключително обезпокоителен", заяви миналата седмица генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси. "По-нататъшните тестове, разбира се, биха означавали, че те усъвършенстват подготовката и изграждането на своя арсенал", добави Гроси.

"Така че ние следим това много, много внимателно. Надяваме се това да не се случи, но индикациите за съжаление са в друга посока", каза още генералният директор на МААЕ. Все пак Гроси уточни, че не смята, че севернокорейският тест е непосредствено предстоящ. "Виждаме подготовка, виждаме много неща, но по отношение на степента на неизбежност - не", каза той на пресконференция в отговор на журналистически въпрос дали севернокорейски ядрен опит в близко бъдеще е неизбежен.

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Разпитват свидетели по делото за побой срещу Васил Михайлов</p>

Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син Васил Михайлов

България Преди 9 минути

Срещу него има и друго дело, свързано с отправени заплахи срещу бившата му приятелка

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

България Преди 28 минути

След като СРС отмени задържането му под стража и не наложи друга, Илко Захариев беше освободен

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Любопитно Преди 42 минути

Учените разбират, че специфични звуци отличават живите, здрави местообитания от тези, които са увредени от избелване, болести или човешка намеса

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Технологии Преди 1 час

Компанията обмисля да използва и ChatGPT на OpenAI

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

България Преди 9 часа

Считан е за един от основните претенденти за патриаршеския престол

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

България Преди 10 часа

В изгорелите къщи са живеели седем души, сред които три деца

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 10 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 10 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

България Преди 13 часа

Потребителите могат да упражнят правото си за предсрочно прекратяване в срок от един месец от обявената от съответния оператор начална дата на индексация

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Любопитно Преди 13 часа

30-годишната Талула Уилис е разбрала диагнозата си миналото лято

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

България Преди 13 часа

Съдебните медици потвърдиха, че няма данни за насилствена смърт

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

България Преди 13 часа

Желязков: Русия трябва да понесе пълна отговорност за всички свои престъпления в Украйна

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

България Преди 14 часа

Иво Димитров се бори с тежката диагноза „Първичен неходжкинов лимфом на ЦНС, едроклетъчен В тип“

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България Преди 14 часа

България не признава резултатите от изборите, проведени в незаконно окупираните територии на Украйна

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Любопитно Преди 14 часа

Пожелавам на екипа на Vesti.bg още много години на успешна работа, иновации и качествено и коректно представяне на новините, каза тя

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

Любопитно Преди 14 часа

Шакира за първи път се срещна с 37-годишния Пике на снимачната площадка на видеоклипа към нейната песен „Waka Waka"