18

Н а 5 март папа Франциск започна посещение в Ирак. Това пътуване е значимо по много причини. Няма кадри от минали посещения, нито архивни кадри, с които да бъде сравнено, защото е първото, осъществено от действащ папа. Франциск пристига в Ирак, който е разкъсван от политически трусове, икономическа криза и насилие, както и напрежение между двете основни външни сили в района – САЩ и Иран. На фона на всичко това, Багдад се бори с ограничаване на въздействието от пандемията от Ковид-19.

Историческо посещение на Папа Франциск в Ирак

Пътуването, изправено пред многобройни потенциални рискове, е особено богато на символика за малцинствените християнски общности, чийто брой намалява на фона на широко разпространената несигурност, последвана от американската инвазия през 2003 г., надигането на про-иранските милиции, а по-късно и заплахата от групировката „Ислямска държава“.

Преди да замине, папа Франциск обяви, че потегля на „поклонничество“ и това не е случайно - за Римокатолическата църква, както и за останалите църкви, Ирак заема централно място заради дейността на Свети апостол Тома, като множество християни живеят в земите на днешен Ирак още от ранните дни на религията. Твърди се, че Авраам, праотецът на трите основни религии юдаизъм, християнство и ислям, е роден именно в този район. Много християнски групи в Ирак, включително асирийци, халдейци, арменци и арамейци, поддържат традиции, езици и ритуали, различни от християнството на Запад. Учението на Христос става една от основните причини древни народи като асирийците да продължават да съществуват дори след славните години на античната им империя – същото се отнася за арамейците, които все още имат селища в Ирак, Сирия, Южна Турция и Палестина.

Ирак, както и други райони в Близкия изток, поддържа през вековете пъстра религиозна и етническа мозайка, но войните и политическите промени през 19 и 20 век, както и разпадането на Османската империя, европейският колониализъм, възходът на арабския национализъм и израелско-арабският конфликт, променят облика на региона. Подобно на някога процъфтяващата еврейска общност в Ирак, и други религиозни малцинства - през последните десетилетия огромен брой иракски католици, православни и други християни, заминават за други държави, като много от тях търсят убежище на Запад и особено в Скандинавските страни и САЩ. В наши дни няколкостотин хиляди християни все още живеят в Ирак в сравнение с около 1,5 милиона преди 2003 г.

През годините, иракските християни преживяват сътресенията и репресиите, както останалите иракчани под управлението на Саддам Хюсеин, а след това и по време на вълните от религиозно насилие, предизвикано след падането на неговото управление и намесата на интересите на регионални сили като Саудитска Арабия и Иран. Последният насилствен цикъл беше предизвикан от „Ислямска държава“ и обособяването на територия на групировката след 2014. Иракските църкви стават редовно мишена на бомбени атаки, а членове на общностите биват отвличани, убивани или принуждавани да напуснат домовете си. В събитие, изпълнено със символика за иракските християни, папа Франциск говори с епископи и други религиозни лица в катедралата, посветена на Дева Мария на Спасението, където през 2010 година свързани с Ал Кайда нападатели убиха 58 души.

Още при планирането на визитата стана ясно, че посещението на папата ще постави в центъра на вниманието тежките жертви, които годините на война, репресии и нестабилност са нанесли върху иракчаните като цяло и християните в частност. Маршрутът на лидера на католическата църква е изготвян и в съответствие с разпространението на Ковид-19. Въпреки това, хиляди хора се събираха на всяка спирка по маршрута, за да могат да зърнат папа Франциск.

Мнозина иракчани се питат какво и дали може да промени реално папската визита. Коментарите в социалните мрежи показват благодарност и дори оптимизъм, че световен лидер пристига в страната на фона на реален риск за него, опитвайки се да подобри отношенията между религиозните общности. Надеждите са, че срещата на папа Франциск с аятолах Али Систани, който е един от водещите религиозни водачи на шиитите и основен лидер за иракските шиити, ще отбележи повратна точка между християните и шиитските милиции, които нерядко са заплашвали християнските общности. Срещата между Франциск и Систани се състоя на 6 март, при затворени врати и не стана ясно какво са обсъждали двамата. 90-годишният Систани се смята за основна фигура в Ирак и през годините неговите изявления демонстрират влиянието му. Той мобилизира иракчаните да гласуват, но също помогна в свалянето на предишния министър-председател. Систани допринесе да се промени ходът на войната срещу „Ислямска държава“, като излезе с фетва, която призова иракчаните да се включат в борбата срещу групировката. Тази намеса обаче имаше неочаквани последици, като даде възможност на подкрепяните от Иран шиитски групи, да задълбочат своята власт и влияние върху страната.

Историческа среща между папа Франциск и аятолах Али ас Систани

На фона на посещението, други иракчани усещат, че отвъд празнините възхвали, редица проблеми едва ли ще намерят своето решение. В Насирия – град в Южен Ирак, разположен само на километри от посещението на папата в древния град Ур, жителите имат немалко въпроси, които искат да отправят към правителството си и към международната общност. Докато властите оправяха пътищата, по които Франциск трябва да премине, встрани от маршрута има цели квартали, останали през лятото без ток заради остаряла мрежа и корупционни схеми. Именно в тази част на Ирак от две години избухват спорадично мащабни протести, които често са посрещани с насилие от силите за сигурност. В социалните мрежи потребители коментират корупцията, сриваща институциите в Ирак, липсата на инвестиции и фактът, че образователната система е толкова смазана, че учениците влизат в часове на смени. Показателен е един от скандалите, избухнали още във втория ден на визитата на папата – властите не допуснаха местни младежи докато папа Франциск преминава през Ур, заради банер, посветен на протестите и убитите демонстранти.

Папата пристигна в Ирак в опасни и тежки времена, но също така важни за бъдещето на страната. Според коментатори, Ватикана търси този ефект и неслучайно Франциск избира Багдад като първа международна дестинация от началото на пандемията от Ковид-19. Ирак се възстановява от войната с „Ислямска държава“, но все още е изправен пред насилие, ракетни нападения от милиции и множество случаи на коронавирус, които поставят здравната система на краен предел. Белезите на войната се виждат особено в Мосул, където джихадистите от ИД обявиха своя „халифат“ и поведоха офанзивите си в Ирак и Сирия. Папа Франциск определи Мосул за основна част от посещението си, където жителите се надяват да привлекат вниманието на света към несгодите си – големи част от града все още са в руини, а правителството няма ясен план за инвестиции или реконструиране. Нещо повече – в правителствените медии в Ирак, посещението на папата в Мосул е силно пренебрегвано. Местните хора дълги години обвиняват Багдад, че са маргинализирани и властите изглежда не смятат да оспорват нападките. 

Папа Франциск направи общуването с различни религиозни водачи централна тема на мисията си, откакто оглави Ватикана. Преди две години, посещавайки Абу Даби, Франсис се срещна с ръководителя на една от водещите ислямски институции, египетската джамия Ал Азхар, подписвайки мирен манифест, описан като „Документ за човешкото братство“. Макар и символично, действието беше посрещнато оптимистично от редица общности в Близкия изток тогава. Сегашната визита на папата в Ирак, вероятно ще има още по-голям ефект, но по други причини – религиозният диалог този път не е основната линия на посещението, а посланието за изцеление на раните на войната и помирение между класите на иракското общество. И все пак, редица въпроси ще трябва да бъдат решавани тепърва и обещанията дадени пред Франциск, ползващ се с огромен авторитет в международната общност, правят пътя още по-труден пред сегашното иракско управление. Един епизод е особено показателен – министър-председателят Мустафа ал Каземи използва момента с посещението на папа Франциск да нареди премахване на фреска в чест на убития при американски удар срещу Касим Солеймани влиятелен про-ирански командир Абу Махди ал Мухандис. При всяко друго време тази стъпка на премиера би била невъзможна.

Папа Франциск се ваксинира срещу COVID-19

Коментари 18
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

18 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 1 час

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 8 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 12 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

<p>&bdquo;Целта на Путин не е Украйна. Целта на Путин е Европа&quot;</p>

Германският финансов министър: Целта на Путин не е Украйна, а Европа

Свят Преди 13 часа

Въпреки че руският лидер нападна Украйна, „той има предвид всички нас и нашия начин на живот“, каза Линднер

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 13 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 14 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 15 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 15 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 15 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 15 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 16 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 16 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 16 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 17 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 17 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 17 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами