14

Е вропейските лидери често – и с основание – критикуваха яростно САЩ заради меко казано сенчести практики в Гуантанамо, където обвинени в принадлежност към Ал Кайда затворници бяха съдени по правила извън официалната американска съдебна система. Но днес, когато лидерите на ЕС са изправени пред дилемата какво да правят със собствените си граждани, отишли да се сражават за Ал Кайда и „Ислямска държава“, изглежда предпочитат същата тактика – да оставят тези бойци да бъдат затворени в лагери, далеч извън Европа.

Три месеца след загубата на територии, около 2000 чуждестранни бойци на „Ислямска държава“ се намират в затвори в Сирия и Ирак. От тях, над 800 са европейски граждани като в тази статистика не се включват съпругите и децата с чуждо гражданство.

За тези три месеца европейските лидери направиха малко за репатрирането на гражданите си, дори след като САЩ и кюрдските сили, които администрират затворите в Сирия, изискват ЕС да приеме стратегия за връщането на тези хора по страните им. В противен случай, предупреждават кюрдските сили, затворите ще бъдат разпуснати, а бойците на ИД прогонени към други райони. Въпросът няма лесен отговор – ако ЕС не върне гражданите си, те ще потънат в пясъците на Сирия и Ирак, и вероятно ще се прегрупират в Африка, където в момента ИД строи нов „халифат“ Ако пък тези бойци бъдат върнати в Европа, за да бъдат съдени, те отново представляват заплаха дори с присъствието си, което може да вдъхнови симпатизанти на групировката.

Досега европейските лидери се уповаваха на общественото мнение. Мнозинството е против връщането на европейските бойци и правителствата се съобразиха с това. След атентатите в Париж и Брюксел през 2015-2016, би било още по-трудно да се търси обществено одобрение на програма, която включва връщане на бойци на ИД.

Дори връщането на децата на тези бойци не се приема добре и малко държави го правят открито. В средата на юни Норвегия успя да намери пет деца, чиито семейства са убити при бойните действия в последната крепост на ИД в Сирия, Багуз. През последните седмици същото направиха Франция и Нидерландия, като основната причина да бъдат върнати е, че са сираци и не носят политическа тежест – френските власти признаха, че ако родителите им бяха живи, едва ли щяха да бъдат прибрани.

Миналата седмица Белгия обяви план за същото. Великобритания, обаче, заяви открито, че ще отнема гражданството на хора, пътували или сражавали се за ИД. По този начин Лондон създаде вакуум, тъй като и кюрдските сили нямат намерение дълго да подслоняват тези бойци. Така, британските политици заговориха за друг вариант – британските граждани сред бойците на ИД, да бъдат съдени в…САЩ.

Някои от бойците и симпатизантите бяха съдени в тяхно отсъствие, тъй като се намират все още в Сирия, а съдилищата не изпитват особено желание да търсят обвинените. Възможността бивши бойци и членове на ИД да бъдат вкарани в европейски затвори също не се приема добре от експертите по сигурност, заради потенциалната радикализация на други затворници.

Европейските държави прилагат нови методи за провеждане на съдебни дела с прехвърлянето на права към съда в Ирак. Налагането на присъди в Ирак е бързо, достъпът до адвокати е минимален и наказанието е категорично: смърт с обесване, но има редица нарушения, включително не винаги се доказва дали подсъдимите са наистина членове на ИД. През последните седмици бяха осъдени 11 френски граждани. Франция, която се противопоставя на смъртното наказание, сигнализира, че няма да пречи на съдебните процеси, като заяви, че зачита суверенитета на Ирак.

Въпросът дали и как да бъдат връщани бойците и техните семейства, е по-малко належащ за САЩ, защото само няколко десетки американски граждани са пътували, за да се присъединят към „Ислямска държава“. Но и Америка започна да изтегля гражданите си. Този месец шест деца и две жени бяха върнати от лагера Ал Хол, разположен в Източна Сирия, за да бъдат преселени в САЩ. Трима мъже и една жена очакват съдебен процес в САЩ. Трима други се съгласиха на сделки, а един мъж от Вирджиния обжалва присъда от 20 години за предоставяне на материална подкрепа на терористична организация, вероятно ИД.

Всички тези предизвикателства пред западните съдебни системи се появиха, след като водената от САЩ коалиция срещу ИД завзе последните крепости на организацията в Сирия и Ирак. Бойните действия предизвикаха вълни от бежанци, а набързо създадени лагери приютиха бивши бойци и техните семейства. Голяма част от тези бойци се намират в импровизирани затвори, администрирани от кюрдските сили. Жените и децата не са под толкова строг режим, но има редица сигнали, че съпругите на бойците също представляват заплаха.

Най-големият лагер в Източна Сирия е в Ал Хол, където се намират над 73 000 души. Лагерът подслонява също така 3200 жени и 7900 деца с европейски паспорти. Администрацията разполага само с три клиники на територията на Ал Хол, което е предпоставка за епидемии, а влошеното положение може да предизвика разпространение на радикална идеология.

Въпреки призивите на кюрдските сили ЕС да се намеси, досега Брюксел няма изградена стратегия или план. Докато европейските страни се двоумят как да действат, Тръмп обяви, че смята да изтегли част от американските сили, предоставили помощ на кюрдите срещу ИД. Ако американските войници се изтеглят, това би улеснило опитите на останалите извън плен бойци на ИД да атакуват лагера и да освободят задържаните си събратя.

Европейския съюз заявява, че не иска да създаде нов Гуантанамо – в този ред на мисли, ЕС вижда проблем в сегашната ситуация в затворите в Източна Сирия. Но в същото време, присъдите за случаи, свързани с тероризъм, са много по-леки от тези в САЩ: най-леката присъда е от две до пет години затвор. Още по-сложен е въпросът какво да бъде наказанието за симпатии към ИД, тъй като много държави не са приели закон, криминализиращ това.

Докато Европа се бави, местните правителства в Близкия изток са нетърпеливи. Ирак вече обяви, че смята да върне около 30 000 свои граждани, сражавали се в Сирия, но няма да поема отговорността за европейските граждани. Това означава, че ЕС съвсем скоро трябва да реши окончателно каква стратегия ще приеме за справянето с проблема.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Технологии Преди 34 минути

Миналата година те са се свили с 36 млрд. долара

Снимката е илюстративна

Зловещо присъствие и свръхестествена аура: Горите, обитавани от духове

Любопитно Преди 34 минути

Когато се впуснете в дебрите на гората, какво чувствате?

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 51 минути

Шоуто стартира с грандиозна новина за предстоящия финал на сезона

<p>След 12 години дело: Условна присъда за депутат от ДПС</p>

След 12 години дело: Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов

България Преди 55 минути

Признатият за негов помагач Методи Петков получи ефективно наказание

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Любопитно Преди 57 минути

Украинката Гергана и брокерът Светозар са предната отпаднала двойка от “Един за друг”, която гостува в подкаста на предаването “Един без друг”

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Любопитно Преди 1 час

Вътрешният корпоративен турнир по електронни спортове на А1 е част от инициативите в компанията за изграждане на позитивна работна среда

<p>На ски по бански в Пампорово</p>

На ски по бански: Организират спускане в плажен стил в Пампорово

България Преди 1 час

Спускане на скиори и сноубордисти по бански се организира на 6 април от връх Снежанка

19-годишен младеж е в кома след тежка катастрофа в Сливен

19-годишен младеж е в кома след тежка катастрофа в Сливен

България Преди 1 час

Момчето е с тежки травми на главата, гръдния кош и гръбнака

Светият Синод избра наместник-председател

Светият Синод избра наместник-председател

България Преди 1 час

Врачанския митрополит Григорий ще отговаря за избора на нов патриарх

Снимката е илюстративна

Кой лежи в гробницата с шест коня, потънала в лед: Принцесата от Сибир

Любопитно Преди 2 часа

Тялото на жената е било внимателно балсамирано с торф

Велико Минков

Спешен ДНК тест иска Велико Минков след жестокото убийство в София

България Преди 2 часа

Пейо Пеев бе убит, но се води баща на детето, защото е сключил брак с майката преди раждането на детето

Снимката е илюстративна

Двама души загинаха при падане на лавина в Камчатка

Свят Преди 2 часа

Те са били част от по-голяма туристическа група

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Свят Преди 2 часа

Индексът на потребителските цени в ЕС е стигнал 2,8% през февруари спрямо 3,1% през януари

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Любопитно Преди 2 часа

"Менструален грип" е разговорен термин, използван за обозначаване на симптоми, които обикновено се появяват преди и по време на менструация