6

С ветовноизвестният графити артист Банкси насочи вниманието към мигрантската криза в Европа с последните си графити, изобразени в Париж, пише The New York Times. 

Автентичността на рисунките е потвърдена от пиара на художника Джо Брукс.

ВСИЧКИ НОВИ ГРАФИТИ НА БАНКСИ НА ТЕМА МИГРАЦИЯТА В ЕВРОПА ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА 

Първата рисунка се появи миналата седмица на Световния ден на бежанеца в близост до вече закрит мигрантски лагер в парижката столица. На нея малко чернокожо момиче рисува розов тапет по уличната стена, за да скрие черна свастика с него. В краката й лежат намачкано одеяло и плюшено мече, които намекват, че детето е бездомно.

Следващият графит се появи няколко дни по-късно и представлява преработена версия на известната картина на Жак-Луи Дейвид, която изобразява Наполеон, пресичащ Алпите на кон.

Във варианта на Банкси обаче наметалото на Наполеон е плътно увито около него, което е препратка към въведената забрана за забулване във Франция от 2010 г.

Източник: Instagram, Twitter

Появата на графитите на Банкси съвпадна със срещата в Брюксел по въпроса за миграцията

Единият от графитите на Банкси пък се появи в близост до зала „Батаклан”, в която по време на атентатите в Париж загинаха 90 души. Рисунката изобразява жена с воал пред лицето, очевидно в траур.

Без протекцията на музей или галерия, творбите на Банкси биват застрашени от вандали, като произведението с бездомното момиче беше залято със синя боя.

Това не е първият път, в който Банкси използва изкуството, за да изрази мнение по въпроса с миграцията.

През 2015 г. той насочи вниманието към войната в Сирия, като нарисува портрет на Стив Джобс в бежански лагер в Кале, Франция.

Вижте още:

Нелепa грешка потвърди самоличността на Banksy

Меркел: Въпрос на живот и смърт

Мюнхен, а не Брюксел ще реши бъдещето на ЕС

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@