11

Ч ерноморска рафинерия бе ударена в Русия, Зеленски отрича твърденията на Москва, че Киев стои зад атаката срещу Кремъл, пише в. "Гардиън", коментирайки последните новини около конфликта в Украйна.

Изданието отбелязва, че рафинерията в град Илски близо до Новоросийск, Краснодарски край, е станала вторият нефтопреработвателен завод, ударен с дрон за последните два дни, след като ден по-рано същото се е случило с рафинерия малко пò на запад, в района на Кримския мост. Украйна рядко поема отговорност за атаки на територията на Русия. Така стана и със случая със свалените над Кремъл дронове, за който Москва обвини Киев в опит за убийство на президента Владимир Путин; колегата му Володимир Зеленски и съветникът му Михайло Подоляк отрекоха всякакво участие на Украйна в този инцидент, но не така мислят руски официални представители като бившият президент Дмитрий Медведев и председателят на Държавната дума (долната камара на парламента) Вячеслав Володин, които призоваха за крути мерки срещу украинското ръководство, включително за физическото му ликвидиране.

По повод случая със свалените дронове над Кремъл изданието цитира и коментара за него на американския мозъчен тръст Институт за изследване на войната, който отбелязва, че влиятелни националистически блогъри в Русия са призовали Москва да ожесточи войната и са разкритикували Кремъл, че е позволил на Украйна да пресече множество "червени линии" на Русия. Но според анализа на мозъчния тръст блогъри с по-тесни връзки с Кремъл са се обявили против ескалация на войната: "Тези публикации от страна на прокремълските блогъри може да затвърдят мнението, че целта на тази операция под фалшив флаг е да се даде оправдание за още мерки за мобилизация, а не за ожесточаване на военните действия".

"Изключително малко вероятно" е Киев да е изпратил дронове срещу Кремъл, които да убият Путин, пише в. "Индипендънт", също позовавайки се на анализа на Института за изследване на войната.

Според цитираната от вестника част от публикацията на американския мозъчен тръст Русия вероятно е инсценирала неуспешен удар с дрон, за да представи пред хората в Русия войната в Украйна като екзистенциална заплаха. Институтът отбелязва, че има конкретни признаци, които навеждат на мисълта, че атаката е вътрешно дело и е организирана от самата Русия.

"Много малко вероятно е два дрона да успеят да направят такъв пробив в сериозната руска противовъздушна отбрана и да бъдат свалени и взривени точно над Кремъл по начин, който да осигури зрелищни кадри, удобно заснети с камера", отбелязва мозъчният тръст, който наблюдава развитието на войната в Украйна.

Кремълските дронове: опит за покушение или нещо друго, гласи заглавието на статията във в. "Дейли телеграф" по въпроса.

Изданието отбелязва, че единствената жертва на удара с дроновете е станала гордостта на руската Федерална служба за охрана, която охранява Путин. Но, продължава вестникът, атаката срещу най-големия символ на руската държавност предизвиква трусове, които се усещат далеч извън Москва.

"Дейли телеграф" допълва, че на твърдението на руското правителство за опит за покушение срещу Путин трябва да се гледа със скептицизъм по няколко причини. В последно време той много рядко е в Кремъл и почти никога не прекарва нощта там, така че според изданието вероятността да бъде заварен там е много малка. Второ, въпреки че канцеларията му се намира тъкмо в сградата, която беше ударена - Сенатският дворец, безпилотните самолети са се взривили безобидно над или върху покрива, вместо да бъдат насочени към някой от прозорците. С други думи, коментира изданието, това по-скоро прилича на демонстрация на възможности - начин за подигравка с руското правителство, а не опит за покушение. А това вече определено е във възможностите на Украйна, заключава "Дейли телеграф".

В. "Ню Йорк таймс" отбелязва, че този път начинът, по който Кремъл е реагирал, е доста по-различен от предишните случаи на нападения срещу Русия или срещу окупирана от нея територия. По-конкретно според вестника руските власти сега са придали огромна публичност на инцидента, а това не е било така например при бомбения атентат в Москва, отнел живота на Дария Дугина, дъщерята на водещ руски ултранационалист; взрива през октомври, повредил Кримския мост; и убийството на прокремълския блогър в Санкт Петербург миналия месец.

И в трите случая това бяха нападения по знакови руски мишени, които нямаше как да бъдат пренебрегнати, но вместо това тогава Кремъл не разпространи толкова дълго изявление.

Сега новото е, че допреди руското президентство да разгласи така мащабно случая съобщенията през вчерашния ден в социалните мрежи за взривове в Москва не бяха привлекли никакво особено внимание. Придаването на подобна гласност от Кремъл на предполагаемото нападение си има и своята отрицателна страна: макар и да няма данни за значителни поражения, фактът, че два безпилотни летателни апарата са успели да пробият руската противовъздушна отбрана в центъра на Москва и да се доближат до руското президентство за пореден път поставя в неловко положение руската армия, която и без това претърпя редица провали на бойното поле в Украйна, посочва "Ню Йорк таймс". "Последния път, когато врагът е бомбардирал Москва, е през 1942 г.", гласеше масово споделяна публикация от вчера на известен прокремълски блогър.

В сходен дух коментира случая и в. "Уолстрийт джърнъл", който отбелязва, че ако зад това нападение наистина стоят Украйна и поддръжниците ѝ, това изважда на показ сериозни пропуски в ядрото на руското могъщество, и то само броени дни преди Деня на победата.

Всичко това се случва и преди очакваното украинско контранастъпление за отвоюване на превзетите от Русия територии в Южна и Източна Украйна.

Повдигнати бяха и въпроси дали самият Кремъл не стои зад този инцидент, който според някои наблюдатели може да осигури на Путин политически повод за нова военна мобилизация, допълва "Уолстрийт джърнъл".

Ако твърденията от руска страна за опит за посегателство срещу живота на Путин се окажат верни, това ще бъде безпрецедентно признание на Кремъл за слабост и ще бъде един от най-дръзките удари на Киев от началото на руската инвазия, отбелязва "Файненшъл таймс". 

Изданието също посочва, че Украйна е отрекла всякаква съпричастност към инцидента, и се спира и на реакцията на САЩ, които са заявили, че проверяват случая, но според цитиран от вестника американски официален представител, ако Киев наистина стои зад нападението, Вашингтон не е имал никаква предварителна информация или сигнали, че се готви подобно нещо.

 

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 2 часа

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

;

Любовната история на цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска

Любопитно Преди 2 часа

Любовта им - чиста и истинска, непродиктувана от политически или лични интереси

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 3 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 3 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 3 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 3 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 3 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 4 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Пари Преди 4 часа

Право на великденска добавка добиха около 534 хиляди души

Грета Гъруиг

Обявиха тазгодишното жури на фестивала в Кан

Любопитно Преди 4 часа

Председател е режисьорът на "Барби" Грета Гъруиг

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

България Преди 4 часа

На 9 юни гласуваме на избори 2 в 1 - за Европарламент и за Народно събрание

Затвор без решетки в Самораново

Отварят през септември първия затвор без решетки у нас

България Преди 5 часа

Съоръжението е предвидено за настаняване на лишени от свобода, които изтърпяват по-дълги присъди

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

Свят Преди 5 часа

Комуникационната кампания е под мотото „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб”

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

България Преди 5 часа

Към 31 декември 2023 г. населението на страната ни е 6 445 481 души, което представлява 1,4% от това на ЕС

Две коли се удариха на кръстовище в Благоевград (ВИДЕО/СНИМКИ)

Две коли се удариха на кръстовище в Благоевград (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 6 часа

За щастие при инцидента няма пострадали