0

Човекът, известен като "Ел Чапо от Обединеното кралство", води таен живот, изпълнен с луксозни коли и наркотици, а точно преди ареста си е платил 22 000 паунда за легло, на което така и не успял да си подремне. 

Джонатан Касиди е заловен от полицията, когато се е връщал от Дубай. Той избягал там, след като през 2020 г. полицията е разкрила нелегалните му дейности. 

Никой не знае защо се е върнал в Обединеното кралство, но на 17 октомври 2020 г. полицията го залавя на летището в Манчестър. Джонатан ръководел голям бизнес с наркотици заедно с брат си, който някога играел футбол в "Ливърпул", и приятеля им Насар Ахмед. Но всичко се разпаднало, разказва "Манчестър Ивнинг Нюз". 

Джонатан обичал да демонстрира богатството си - карал Ламборгини  в Дубай, винаги държал много пари в брой и носел скъп часовник. Когато пристигнал в Дубай, той казал на своите подчинени да му намерят вила, която струвала 2,5 млн. паунда. Той и брат му Джейми, който е играл футбол с известни играчи като Майкъл Оуен и Джейми Карагър, харчели парите си от продадените наркотици за луксозни имоти, съобщава MEN.  

Техният партньор в престъплението, Насар Ахмед, вече бил изпратен в затвора за две години през 2001 г. за притежание на огнестрелно оръжие и подпомагане на извършител на престъпление. Това станало, след като през 2000 г. някой стрелял с пистолет в клуб в Болтън. Уейн Макдоналд, стрелецът, бил вкаран в затвора за през 2010 г., след като години наред се укривал.  

Но друг заподозрян член на бандата, Джошуа Ейвис, е изчезнал, след като единствен от четиримата е бил освободен под гаранция. Сега полицията моли хората да помогнат за намирането му. Приятел на убиеца Дейл Креган е заловен от полицията, което ги отвежда до Касиди. Те смятат, че Леон Аткинсън е ръководил престъпна група в Темсайд в продължение на десет години. 

Аткинсън бил обвинен, че е накарал Креган да убие Марк Шорт, първата жертва на Креган, защото групата на Марк нападнала майката на Аткинсън в кръчма. През 2013 г. той е оправдан, но през 2022 г. получава 15 години затвор за престъпления, свързани с наркотици. 

"Това разследване излезе наяве благодарение на свалянето на EncroChat, когато идентифицирахме Леон Аткинсън, който беше обект на интерес от страна на полицията в продължение на няколко години след Креган. Като проучихме Аткинсън, разбрахме, че той е купувал наркотиците си от от Насар Ахмед. След това започнахме да проучваме Ахмед и установихме, че той е финансовото звено на мащабен бизнес за внос, работещ съвместно с Джонатан Касиди”, коментира главен инспектор Роджър Сметхърст от полицията. 

"Това, което открихме, беше, че Ахмед уреждал прехвърлянето на пари чрез биткойн или нерегистрирани банкери в Амстердам или другаде и след като тези плащания били потвърдени, се пускали наркотици, за чието внасяне в страната отговарял Джонатан Касиди. Брат му, Джейми, е бил негов мениджър по логистиката, отговорен за това как се придвижват наркотиците из страната и как се разпространяват”, допълва инспекторът.  

Кокаинът, идващ чак от Колумбия и други южноамерикански места, е вкарван тайно в Амстердам в камиони с тайници, а след това се разпространява в големите градове в Англия и Шотландия като Лийдс, Бирмингам, Манчестър и Глазгоу.  

Делото срещу Касиди и Ахмед е един от първите случаи, в които съобщенията от EncroChat са използвани като доказателство в съда.  

"Те оспорват валидността на доказателствата - как са получени данните - като предполагат, че те са били прихванати от правоприлагащите органи, а не че става въпрос за данни, които вече са били предадени и са били събрани по-късно от сървърите, където са били съхранявани”, обяснява главен инспектор Сметхърст. 

"На два или три пъти бяхме изправени пред Апелативния и Върховния съд, когато законността беше оспорена. То почти се превърна във водещо дело в национален мащаб за това как правоприлагащите органи са получили данните и дали това е законно съгласно действащото законодателство на Обединеното кралство", допълва той. 

Националната агенция за борба с престъпността води битка срещу оспорването на доказателствата от страна на четиримата обвиняеми. След като се опитаха по всички възможни начини да избягат от делото срещу тях, Касиди, Ахмед, се признаха за виновни. 

"Интересното е, че когато се разрази EncroChat, Джонатан Касиди отиде в Дубай и беше там за известен период от време, а след това, дали защото никога не е имало посещения на домашния му адрес или никога не са правени запитвания за него, той се върна в Обединеното кралство и беше арестуван. Той не беше познат на полицията в Мърсисайд - за нас беше просто строител", казва Сметхърст.  

Окръжният прокурор Марк Уолби, който ръководел разследването, описва банковата операция на картела, като казва: "Насар възлагал на свой куриер да събира пари в брой от цялата страна и да ги връща в Ливърпул, където те се преброяват и проверяват. Събрани са около 5 млн. паунда. Куриерът просто получавал парола и след това се срещал с хора, които му предавали спортни чанти, пълни с пари. Те не събираха и не доставяха повече от 250 000 паунда поради риска да бъдат заловени, това беше техният лимит." 

По време на операцията по наблюдение полицията на Манчестър е възстановила 500 000 паунда. Те разкрили, че човекът, който се занимавал с парите на Ахмед, 46-годишният Абдул Гафар, отишъл в Ливърпул, за да вземе чанти с пари. След това отишъл в Рочдейл, за да ги предаде на друг човек, но полицаите го заловили и намерили 250 000 паунда в багажника на колата му. Гхафар се опитал да се върне в Ливърпул, но полицията го спряла на магистрала М62 и намерила още 250 000 паунда. 

През 2022 г. Гафар е изпратен в затвора заедно с Аткинсън. Ахмед имал нормална къща в Бери, но също така прекарвал много време в Дубай.  

"В момента, в който е бил на свобода, той е бил в неизвестност. Смятам, че тази групировка е много значима по отношение на доставките на наркотици от клас А в северозападната, ако не и в северната част на Англия. Те трябва да са били една от водещите групировки в региона заради мащаба на операцията и обема на наркотиците, които влизат в страната, и честотата им”, коментира главен инспектор Сметхърст.  

Джонатан Касиди и Насар Ахмед може би са внесли в Обединеното кралство кокаин на стойност близо 26 млн. паунда.  

Джейми Касиди е бил известен като "Nucleardog", а Джошуа Авис - като "Octo-Jungle". Касиди веднъж казал, че незаконната му работа е като тази на известния мексикански наркобос Ел Чапо.  

Полицията прегледала съобщенията от EncroChat за шест седмици от април до май 2020 г. Те установили, че тайните телефони на групата са били използвани и за ежедневен чат, включително за споделяне на снимки от семейни събирания. Джонатан Касиди дори разкрил, че брат му Джейми Касиди някога е играл за ФК "Ливърпул".  

В един от случаите Касиди изпратил нормална снимка на кутия с панадол. Но снимката била толкова ясна, че екипите на криминалистите могли да видят върху нея пръстови отпечатъци. Още снимки показват връзките между Касиди, Ахмед и техните съпруги. Също така текстовете показвали, че Касиди се опитва спешно да се свърже със семейството на Ахмед в деня след като полицията нахлува в дома на Ахмед. 

На 18 май 2020 г. Джонатан Касиди е хванат да нарича полицаите под прикритие "мършави хора". Това се случва точно когато един от приятелите му е арестуван от тези служители. Датата на съдебното заседание е насрочена за понеделник, 9 февруари, но те се признават за виновни още преди началото му, дори след като прекарват месеци в опити да докажат, че доказателствата не са законни. 

Джонатан Касиди, 50-годишен от Уорън Роуд, Кросби, признава, че е планирал да вкара в страната наркотици от клас А, да ги продаде, а след това да скрие парите. Ахмед, 51-годишен от Мортън Драйв, Бъри, признава за същите престъпления. Джейми Касиди, 46-годишен от Ноусли Лейн, Ноусли, признава, че е продавал наркотици от клас А и е укривал парите. 

Джонатан Касиди е бил осъден на 21 години и девет месеца затвор. Джейми Касиди получи присъда от 13 години и три месеца затвор, а Ахмед - 21 години и девет месеца затвор. Междувременно Джошуа Ейвис от Банкрофт Роуд, Ливърпул - който към момента е в неизвестност - преди това се признава за невинен на предишно изслушване. 

Обвинен е, че два пъти е подготвял контрабанда на наркотици от клас А в страната и е укривал незаконни пари.  

"Лицата, осъдени на затвор днес, бяха от висшите етажи на организираната престъпност, която действа в Манчестър, и благодарение на проникването в EncroChat успяхме да видим разговорите и дейността им по начин, по който никога досега не сме били в състояние”, посочва окръжният прокурор Уолби.  

"Джонатан Касиди и колегите му се почувстваха твърде удобно с криптираните си телефони и започнаха да се хвалят с личния си живот, но това само потвърди това, което вече знаехме за тях. По ирония на съдбата именно тази съобщения ги вкараха в затвора за дълго време. Това беше дългогодишен и сложен случай”, допълва той.  

"С разбиването на тази организирана престъпна група сложихме край на вредата, която нанасяше на общностите в Манчестър. Не бива да се подценява обема на наркотиците, с които се занимаваше тази банда, а приносът им за сериозните вреди и насилието, които са неразривно свързани с търговията с наркотици, е неоспорим", категорични са отговорните институции.  

* Вижте и това видео от архива ни: Най-пристрастяващите наркотици

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Миме, защо си блокирала Жорето!?! - Ако ме обича, ще се върна с фалшив профил!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кървава атака на Израел в Газа, убитите вероятно са десетки

Кървава атака на Израел в Газа, убитите вероятно са десетки

Свят Преди 13 минути

По-рано днес израелските военновъздушни сили обявиха, че са взели под прицел редица цели

Прокуратурата разследва смъртта на чужденец в болница

Прокуратурата разследва смъртта на чужденец в болница

България Преди 2 часа

Проверяват каква е причината за фаталния край на мъжа

Холивудската звезда Джесика Ланг идва в София

Холивудската звезда Джесика Ланг идва в София

България Преди 5 часа

Визитата на двукратната носителка на Оскар у нас ще е на 4 юли

Партия "Величие" организира средновековен събор

Партия "Величие" организира средновековен събор

България Преди 5 часа

Хиляди българи вече се събират за събитието в село Неофит Рилски

Автомобил уби на място жена на пешеходна пътека във Велико Търново

Автомобил уби на място жена на пешеходна пътека във Велико Търново

България Преди 6 часа

Трагедията в старопрестолния град се е разиграла преди броени часове

Невероятната Лаура Паузини и как музиката й събуди човек от кома

Невероятната Лаура Паузини и как музиката й събуди човек от кома

България Преди 7 часа

Световноизвестната певица скоро ще зарадва и българските си фенове

Възможно ли е? Пъф Деди бил информатор на ФБР

Възможно ли е? Пъф Деди бил информатор на ФБР

Любопитно Преди 7 часа

"Федералната агенция се грижи да не бъде осъден", твърди съоснователя на Death Row Records Шуг Найт

Гей парад

"София Прайд Фест" и "Шествие за семейството" в столицата днес

България Преди 8 часа

Вижте какви са мненията за двете събития на двама от участниците в тях

Много си красива! На колко години си?

Много си красива! На колко години си?

България Преди 8 часа

Педофилските атаки в мрежата скачат двойно, отчитат експерти

Почина звезда от "Хавай 5-0"

Почина звезда от "Хавай 5-0"

Свят Преди 8 часа

Причината за изненадващата кончина все още не е ясна

Закъсня първият влак с модернизирани вагони

Закъсня първият влак с модернизирани вагони

България Преди 9 часа

Сред пътниците бе и транспортният министър Георги Гвоздейков

Километрични опашки на границата за Гърция

Километрични опашки на границата за Гърция

България Преди 9 часа

Хиляди българи се очаква да търсят спасение от горещините във водите на южната ни съседка

Избухна голям пожар в Русе

Избухна голям пожар в Русе

България Преди 10 часа

Екипи от пожарната са на мястото на инцидента

Хамбург - градът с над 2500 мостове

Хамбург - градът с над 2500 мостове

Не просто футбол Преди 10 часа

Едно място, на което можете да видите повече мостове от Венеция и Амстердам, взети заедно

Скъсано уплътнение причинило повредата в АЕЦ "Козлодуй"

Теч на радиоактивна вода от АЕЦ “Козлодуй”, експертите: няма опасност

България Преди 10 часа

Течността е изтекла от VI блок на атомната електроцентрала