18

Р ежимът на извънредно положение в Турция, въведен след неуспешния опит за преврат срещу президента Реджеп Ердоган, извършен на 20 юли 2016 г., беше прекратен снощи.

Извънредното положение в страната бе продължавано от турските власти седем пъти с презумпцията за  терористична заплаха.

Хронология на военния преврат в Турция по часове 

Кой стои начело на опита за преврат - Гюлен или самият Ердоган

Пълна победа на Ердоган в Турция, Борисов го поздрави

Това даваше законови основания за ограничения за провеждането на протести и масови мероприятия, както и по-широки правомощия на изпълнителната власт, включително полицията.

За това време правителството издаде повече от 35 постановления, притежаващи силата на закон, с които бяха уволнени от длъжност повече от 130 000 души - полицаи, адвокати, учени, преподаватели и служители на реда.

Повечето под предлог за евентуално участие в т. нар. Фетхуалистката терористична организация (ФЕТО), която Анкара обвинява за организирането на опита за преврат.

Единствената промяна на ситуацията в Турция след последното удължаване на  извънредното положение е, че Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието спечелиха пълна победа на общите избори, проведени на 24 юни.

Според „Хюриет”, сега ПСР ще внесе в парламента нов закон за борба с тероризма, който ще предоставя на властите същите възможности, които са имали по време на извънредното положение.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@