72

П резидентът Джо Байдън вчера категорично нарече руския държавен глава Владимир Путин "военнопрестъпник" заради инвазията в Украйна, където са бомбардирани болници и родилни отделения. Но да обявиш някого за военнопрестъпник не е толкова просто, колкото да изречеш думите. Съществуват определени дефиниции и процедури за определяне на това кой е военнопрестъпник и как трябва да бъде наказан, посочва БТА.

САЩ избягваха да наричат така Путин, като се казваше, че се изисква разследване и международна решителност. След като Байдън използва този термин, говорител на Белия дом Джен Саки заяви, че президентът "говори от сърце" и отново заяви, че в ход е процес за вземане на официално решение.

Съдът в Хага разпореди незабавно спиране на войната в Украйна

"Ясно е, че Путин е военнопрестъпник, но президентът говори политически по този въпрос", смята Дейвид Крейн. Той от десетилетия се занимава с военни престъпления и е бил главен прокурор на Специалния съд на ООН за Сиера Леоне, който съди бившия либерийски президент Чарлз Тейлър.

Песков за думите на Байдън: Неприемливи и непростими

Разследвания на действията на Путин вече са започнали. САЩ и още 44 държави работят съвместно за разследване на евентуални нарушения и посегателства в Украйна, след като Съветът на ООН по правата на човека прие резолюция за създаване на анкетна комисия. Има и разследване на Международния наказателен съд, независим орган със седалище в Нидерландия.

"Ние сме в началото на началото", посочи Крейн. Той прогнозира, че обвинението срещу Путин може да бъде повдигнато до една година. Но няма давностен срок. 

Байдън: Путин е военнопрестъпник

Терминът "военнопрестъпник" се прилага за всеки, който нарушава набор от правила, приети от световните лидери, известни като закон за въоръжените конфликти. Правилата уреждат поведението на държавите по време на война.

Тези правила са променяни и разширявани през последния век. В основата им са Женевските конвенции, приети след Втората световна война, и протоколите, добавени по-късно.

Путин: Западът има една цел - унищожаване на Русия

Целта на правилата е да се защитят хората, които не участват в сраженията и тези, които вече не могат да се бият, включително цивилни лица като лекари и медицински сестри, ранени войници и военнопленници. Договорите и протоколите определят кой може да бъде обект на нападение и с какви оръжия. Някои оръжия са забранени, включително химически или биологични.

Така наречените "тежки нарушения" на конвенциите, които се приравняват на военни престъпления, включват умишлено убийство и широкомащабно унищожаване и присвояване на имущество, което не е оправдано от военна необходимост. Други военни престъпления включват умишлени действия срещу цивилни граждани, използване на непропорционална сила, използване на хора за щит и вземане на заложници.

Путин беше осъден като военнопрестъпник от Сената на САЩ

Международният наказателен съд също така преследва престъпления срещу човечеството, извършени в контекста на "широко разпространено или систематично нападение, насочено срещу цивилно население". Те включват убийства, насилствено преместване, изтезания, изнасилване и сексуално робство.

Най-вероятният начин, по който Путин би могъл да влезе в категорията на военнопрестъпниците е чрез широко признатата правна доктрина за отговорност по командната верига. Ако командирите заповядват, знаят или са в състояние да знаят за престъпленията и не са направили нищо, за да ги предотвратят, те могат да бъдат подведени под правна отговорност.

Най-общо казано, съществуват четири пътя за разследване и установяване на военни престъпления, въпреки че всеки от тях има своите ограничения. Единият е чрез Международния наказателен съд.

Може ли Путин да бъде съден за военни престъпления?

Вторият вариант е, ако ООН излезе извън рамките на своята анкетна комисия и предприеме действия за създаване на нарочен международен трибунал за военни престъпления, който да съди Путин.

Третият вариант би бил създаването на трибунал или съд, който да съди Путин по искане на заинтересовани или засегнати държави, като НАТО, Европейския съюз и САЩ. Пример за такъв подход са военните трибунали срещу нацистките лидери в Нюрнберг след Втората световна война.

И накрая - някои държави имат свои собствени закони за преследване на военни престъпления. Германия например вече разследва Путин. САЩ нямат такъв закон, но министерството на правосъдието има специален отдел, който се фокусира върху деяния, включващи международен геноцид, изтезания, вербуване на деца войници и осакатяване на женски гениталии.

Американски сенатор призова за убийството на Путин

Къде може да бъде съден Путин? Това не е ясно. Русия не признава юрисдикцията на Международния наказателен съд и не би изпратила заподозрени в централата на съда в Хага, Нидерландия. САЩ също не признават правомощията на съда. Путин би могъл да бъде съден в страна, избрана от ООН или от група заинтересованите държави. Но ще бъде трудно да бъде докаран там.

От трибуналите в Нюрнберг и Токио след Втората световна война до по-новите специални трибунали висши лидери са били съдебно преследвани за действията си в страни като Босна, Камбоджа и Руанда.

Бившият югославски лидер Слободан Милошевич беше съден от трибунала на ООН в Хага за подклаждане на кървави конфликти, когато Югославия се разпадна в началото на 90-те години на миналия век. Той почина в килията си, преди съдът да произнесе присъда. Съюзникът му от босненските сърби Радован Караджич и военният лидер на босненските сърби генерал Ратко Младич бяха успешно съдени и сега излежават доживотни присъди.

Чарлз Тейлър от Либерия беше осъден на 50 години, след като беше признат за виновен за подкрепа и финансиране на зверства в съседна Сиера Леоне. Бившият диктатор на Чад Хисен Хабре, който почина миналата година, беше първият бивш държавен глава, осъден за престъпления срещу човечеството от африкански съд. Той беше осъден на доживотен затвор.

Коментари 72
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

72 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Ето колко е фискалният резерв на страната към 18 април</p>

Служебният министър на финансите: Към 18 април фискалният резерв е в размер на 10,9 млрд. лв.

България Преди 15 минути

Тези данни лесно могат да бъдат проверени, посочи Людмила Петкова

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

България Преди 57 минути

Министърът каза, че не се обмисля вариант за друг главен секретар на МВР

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

България Преди 3 часа

Бившият шеф на КАТ коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и той ги е запознал с Бойко Рашков

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 3 часа

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

Джош Хартнет

Джош Харнет е сериен убиец с прякор "Касапина" в новия филм на Шаямалан

Любопитно Преди 3 часа

Филмът се очаква по световните екрани след няколко месеца

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

България Преди 4 часа

Причината за инцидента е отнето предимство

<p>Разкриха с каква скорост е карал&nbsp;шофьорът, обвинен за смъртта на Ферарио Спасов</p>

Със 165 км/ч е карал шофьорът, обвинен за смъртта на Ферарио Спасов

България Преди 4 часа

Футболният специалист загина на пътя София – Варна при пътен инцидент с 24-годишния Начо Пантелеев

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 5 часа

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

България Преди 5 часа

От началото на годината в областта има осем случая на заразени с болестта, като пет от тях са деца

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Любопитно Преди 7 часа

Единият бил родом от Цариград и живял през IV век, а другият се подвизавал като отшелник на Синайската планина в първата половина на VI век

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 7 часа

Зоната на комфорт е много важна за този знак

<p>&quot;Турция може да бъде балансьор&quot;: Ердоган на посещение в Ирак&nbsp;</p>

Турският президент Ердоган с официална визита в Ирак

Свят Преди 7 часа

На върха на дневния ред на Ердоган в Багдад е осигуряването на подкрепа за Турция за планирана офанзива срещу кюрдската бунтовническа група ПКК

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 7 часа

Проектът е сред основните приоритети в работата на настоящото правителство

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

България Преди 7 часа

Минималните температури ще бъдат между 2° и 7°

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 7 часа

И за разлика от човека, може бързо да се научи