31

Л едниците се топят много по-бързо, отколкото се смяташе досега. Ново проучване показва, че те губят общо 335 милиарда тона сняг и лед всяка година.

Най-изчерпателното измерване в световен мащаб установи, че хиляди локални ледници намаляват средно с 18% по-бързо от изчисленото през 2013 г.

Данните сочат, че топенето на ледниците е пет пъти по-бързо, отколкото през 60-те години на XX век и се ускорява.

Според изследователите вече не може да има никакво съмнение в последствията от глобалното затопляне.

Ледниците, които се свиват най-бързо, са в Централна Европа, Кавказкия регион, Западна Канада, САЩ, Нова Зеландия и близо до тропиците.

В тези региони, ако топенето продължи с настоящите темпове, до края на века няма да има ледници.

Екипът от учени е използвал измервания на място и сателитни снимки, за да обследва промяната на състоянието на 19 000 ледника през последните 6 десетилетия. Според събраните данни Югозападна Азия е единственият регион, където ледниците не се свиват, като това се дължи на особеностите на локалния климат.

От 1961 г. насам светът е загубил 9,6 трилиона тона лед, установи проучването. Това е достатъчно за да покрие по-голямата част от САЩ с 1,2 метра вода.

Редица фактори водят до повишаване на морското равнище. Основната причина е, че океаните стават по-топли, което предизвиква разширяване на обема на водата в тях. Новите данни обаче показват, че топенето на ледниците също е сериозен фактор. То допринася за 25-30 на сто от ежегодното повишаване на равнището на водата в океаните.

В същото време намаляването на ледниците води до рязко свиване на водните запаси в близките райони. На някои места като Андите например, положението е кризисно, тъй като хората разчитат на ледниците за вода за пиене и напояване всяко лято.

В глобален мащаб процесът може да засегне пряко 1,9 милиарда души, се посочва в проучването

Друго изследване, публикувано в понеделник, установи, че през зимата Арктика се затопля 2,8 пъти по-бързо от останалата част на Северното полукълбо. Така ледът там намалява все по-бързо, а климатът става все по-мек и влажен. През последните пет десетилетия Арктика е станала средно с 3,1 градуса по-топла през зимата, продължаваща от октомври до май.

Арктическият лед е намалял от 1971 г. насам с 8 трилиона тона, като всяка секунда се стопяват приблизително 14 000 тона.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@