8

С могът не само убива, но и влияе негативно на психиката ни, а най-засегнати са подрастващите, се казва в скорошно проучване на британски учени.

Младежите в юношеска възраст, които живеят в големи градове, където замърсяването на въздуха е над нормите и се забелязва отчетлива концентрация на азотен диоксид, са по-застрашени от развиване на психоза в сравнение с останалите си връстници.

Това се казва в едно от най-новите проучвания, публикувано в списание Jama Psychiatry.

Източник: iStock/Getty Images

Участниците в изследването са общо 2000 и са на 17-годишна възраст. Оказва се, че тези от тях, живеещи в градове със замърсен въздух, са със 70% по-склонни към развиване на психоза, параноя и както се изразяват учените – „чуване на гласове”.

Последиците от глобалното затопляне и замърсяването на въздуха са налице – всеки час негови жертви стават 800 души, според скорошна статистика на ООН.

„От нашето изследване се вижда, че около 60% от вината за развиване на психически заболявания, е концентрацията на азотен диоксид в градския въздух”, споделя Джоан Нюбъри.

Източник: iStock/Getty Images

Учените отбелязват, че замърсяването невинаги е единственият фактор, който влияе за развиването на ментални проблеми. Фамилна обремененост, тютюнопушенето, употребата на канабис или алкохол са част от факторите, които също влияят на състоянието на психичното ни здраве.

Въпреки това учените не отричат, че замърсяването и глобалното затопляне се отличават като едни от най-големите виновници за развиването на много и различни по вид заболявания, а тази тенденция ще става все по-забележима в бъдеще.

Децата и младежите са най-застрашени, защото техният организъм е най-податлив на подобен вид заплахи като замърсяването на въздуха.

Учените са категорични, че един от най-големите замърсители са автомобилите, които се движат на дизелово гориво.

Източник: iStock/Getty Images

Около 30% от изследваните младежи във Великобритания са признали, че са имали случаи с нестабилност на психична основа.

„Това, което ни изуми, е че в градовете със замърсен въздух, 12 от 20 младежи бяха изпитвали поне веднъж в живота си психоза. В населените места с по-чист въздух статистиката показа, че такова изживяване са имали 7 от 20 подрастващи”, обясняват учените, извършили проучването.

Изследваното излиза на фона на зачестилите ученически протести в подкрепа на околната среда, чийто инициатор и водач е шведското момиче Грета Тунберг, която наскоро бе номинирана за Нобелова награда за мир.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@