26

С едейки пред голям видеомонитор в офиса си в предградията на Москва, миналата седмица руският президент Владимир Путин се обърна към местни служители, които откриха център за развъждане на пуйки в далечен Сибир.

Преди няколко високопоставени лица да натиснат в синхрон оранжев бутон с размерите на чиния, Путин похвали домашно отглежданите пуйки като модел за осигуряване на независимостта на Русия. "Без никакво преувеличение, това е въпрос, засягащ нашия технологичен, научен и продоволствен суверенитет", каза той.

"Само така Путин ще разбере, че няма да постигне целите си"

Церемонията беше предавана тържествено по държавната телевизия в Русия. Но от другата страна на границата, във Вилнюс, Литва, събитието послужи като суров материал за съвсем различен тип предаване: разобличаване на руския президент в YouTube от политическия екип в изгнание на Алексей Навални - лидера на опозицията в затвора.

"Всичко, което се случва, е напълно безумно", каза Нино Розебашвили, водещ на канал в YouTube, управляван от движението, основано от Навални. Водещият предполага, че Путин е започнал да ръководи най-обикновени събития, за да избегне свързването си с препъващата се война на Русия срещу Украйна.

През месеците, откакто Навални беше изпратен в наказателна колония през 2021 г., неговата политическа мрежа в цяла Русия беше разбита, а опозиционното движение в страната изглеждаше мъртво. Много либерали избягаха в изгнание.

Но сега, когато Русия е блокирана във войната, изгнанието се оказа благодат за опозиционното движение. Във Вилнюс, неофициалната столица на руската опозиция в чужбина, екипът на Навални използва YouTube, за да оглави антивоенните усилия по начин, който е немислим у дома.

Путин: Много ви моля да отговаряте на този толкова висок статут

"Захвърлихме всичките си планове и се преродихме в медийна организация", казва Леонид Волков, дългогодишен началник на щаба на Навални, а сега ръководител на многобройните усилия на организацията да се противопостави на кремълския разказ за войната. "Това е информационният фронт".

Навални излъчваше видеоклипове по няколко часа седмично.

Но в началото на войната екипът му стартира нов канал - "Популярна политика", който сега излъчва около 30 часа седмично, като създава над 50 сегмента, които се публикуват онлайн като отделни клипове. Броят на служителите е нараснал на 130 от около 70, а екипът току-що е удвоил производственото си пространство.

"Виждаме, че все повече руснаци започват да задават въпроси и в търсене на отговори се обръщат към нас", казва Любов Собол - адвокат, която дълго време е работила по антикорупционните разследвания на Навални и управлява един от каналите му в YouTube отделно от останалите.

Навални също продължава да се чува, въпреки че Кремъл продължава да трупа години към присъдата му, а наказателната колония, в която е затворен от началото на миналата година, го подлага на все по-тежки условия на задържане.

С характерната си ирония той отбеляза в Туитър, че продължава да слуша радиостанция, която рекламира местни погребения на военни. Погребалният бизнес трябва да е в разцвет, за да може една морга да си позволи подобна реклама, каза Навални. "Дядо Путин" и възрастните му приближени, каза той, "си въобразяват, че са Наполеони, а цената се плаща от тези, които се погребват с отстъпка".

Според членове на екипа на Навални, няма "призрачни" автори, които да създава публикациите му в социалните мрежи. Навални неведнъж е подавал съдебни искове заради отношението към него, използвайки съдебни заседания, на които се появява чрез видеовръзка, за да охули войната.

На фона на въпросите дали движението на Навални е жизнеспособно без политическия мандат и харизмата на своя основател, неговите последователи изтъкват своята аудитория в YouTube. "Популярна политика" има 1,64 млн. абонати. Това е малка част от аудиторията на два канала, създадени първоначално от самия Навални, които обаче все още работят и са привлекли около 9,5 млн. абонати.

Наред с други неща, организацията е изградила мрежа от 45 регионални бюра в Русия, които работят за отстраняването на привържениците на Путин на местните избори.

Тази кампания приключи, когато през април 2021 г. Кремъл обяви зараждащата се политическа партия за екстремистка организация, но през последния месец организацията на Навални е започнала да се опитва да възстанови около 20-30 регионални офиса "виртуално". Като се имат предвид откъслечните протести, които се появиха заради проблемната мобилизация на Кремъл за войната, организацията иска да бъде готова да помогне за канализирането на всяко появило се недоволство.

Кличко: Путин няма да ни открадне Коледата

"Популярна политика" остава на разположение на зрителите в Русия. Въпреки че Русия забрани Twitter, Facebook и Instagram, YouTube все още функционира, не на последно място защото Кремъл отчаяно се опитва да достигне до по-младата аудитория, която избягва държавната телевизия. Легиони от руски политически фигури, активисти и журналисти вече поддържат свои собствени канали в YouTube.

Видеоклиповете с подробна информация за антикорупционните разследвания привличат милиони зрители; един от миналата година, в който се твърди, че за Путин е построен дворец за 1,3 млрд. долара край Черно море, е събрал 125 млн. гледания.

Видеоклиповете с подробна информация за антикорупционните разследвания привличат милиони зрители; един от миналата година, в който се твърди, че за Путин е построен дворец за 1,3 млрд. долара в Черно море, е събрал 125 млн. гледания. YouTube го нарече най-гледания рускоезичен видеоклип през 2021 г., а Кремъл, който обикновено игнорира обвиненията в корупция, публикува опровержение.

В последното разследване се твърди, че генерал Сергей Суровикин, който контролира руските военни усилия, е приел плащане на стойност около 1,7 млн. долара от близък до Кремъл олигарх в замяна на освобождаването на две фосфатни мини в Сирия през 2017 г. Руското правителство не е реагирало на разследването.

Каналът "Популярна политика" излъчва своя версия на новинарско предаване в продължение на два часа всяка вечер, като заглавията обикновено се вземат от различни руски и международни новинарски организации.

Някои теми се повтарят, включително криминалният характер на войната в Украйна и слабото представяне на руската армия.

Идеята не е да се противодейства на лъжите, разпространявани от руските държавни медии една по една - те са твърде много, казват членовете на екипа, - а да им се противодейства по-общо с проверими новини. Една от програмите се концентрира върху недъзите на ежедневието в Русия.

Последният им проект е публична застъпническа кампания, с която се опитват да накарат Европейския съюз и Съединените щати - които са наложили санкции на около 1200 лица заради войната - да разширят списъка до 6000 руски правителствени апаратчици и съюзници на Кремъл. По-широките санкции биха спомогнали за разцепление в управляващата йерархия, каза Волков.

Журналистите и политическите анализатори, макар и да оценяват високо предложенията на екипа на Навални в YouTube като цяло, казват, че те са по-скоро пропагандни, отколкото новинарски, и отбелязват, че в тях има емоционален заряд, който обикновените новинарски канали избягват.

"Това не е медиен проект в професионалния смисъл на думата", казва Таня Фелгенхауер, дългогодишна водеща на токшоу в "Ехото на Москва", либерална радиостанция, закрита в началото на войната, която сега работи по различни собствени предавания в YouTube. "Това е политически медиен проект на екипа на Алексей Навални и те се справят чудесно, наистина. Това просто не е обикновена журналистика".

Членовете на екипа признават, че са предимно активисти и казват, че са вярвали, че създаването на канала е най-добрият начин да се опитат да сложат край както на войната, така и на управлението на Путин.

Коментари 26
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

26 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 1 час

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 1 час

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 2 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 2 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 2 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 2 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 3 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 3 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 3 часа

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

България Преди 4 часа

Регистрираните случаи на заболяването вече надхвърлят 500

Зендая, Джош О"Конър и Майк Фейст на британските премиери на Challengers

Зендая в горещ сексуален триъгълник в новия си филм Challengers (ВИДЕО)

Любопитно Преди 4 часа

Изненадващо или не, новият филм на Лука Гуаданино се очертава сред хитовете на сезона

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Любопитно Преди 4 часа

Учих криминалистика, исках да бъда Хорейшио, разкри тя

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 4 часа

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 4 часа

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

България Преди 4 часа

При извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 5 часа

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра