27

П исали сме нееднократно за желание и съдебни разпоредби за забрана на старите дизелови автомобили, но ето че първата предстои да влезе в сила след няколко дни. На 1 април в действие влиза съдебното решение, според което в Щутгарт (дом на Mercedes-Benz и Porsche) ще бъда забранено движението и паркирането на дизелови автомобили с Евро 4 (и надолу), съобщава Reuters.

Идеята за забрана на дизелови автомобили от влизане в центровете на градовете не е нова, но забраната в Щутгарт ще включва хора, които вече живеят в града. Това значи, че тези хора няма да може да карат и паркират автомобилите си в града, ако са собственици на дизелов автомобил с Евро 4 (или по-нисък).

Забраната идва в следствие на завишените нива азотен диоксид, като около 70 града в Германия страдат от замърсяване на въздуха с NO2, които са над горните граници, допустими от ЕС.

Но това не е всичко, има още. Градските власти все още не са включили в забраната дизелите с Евро 5, но планират да направят оценка и да наложат забрана и върху тях още тази година.

За да е ясно какво значи Евро 4 и Евро 5, ще направим уточнението, че екологичния стандарт Euro 4 обхваща дизеловите автомобили от декември 2010 г. и преди това. Euro 5a влезе в сила през януари 2011 г., а Euro 5b приключи през декември 2013 г.

В момента се знае, че властите ще направят определени изключения за Евро 4 дизеловите автомобили, но не се казва какви ще се условията, които тези автомобили трябва да покриват.

Следващият германски град, който може да последва примера на Щутгарт, е Хамбург. В Копенхаген също се подготвят за забрана на дизела през 2019 г., докато Атина, Мадрид, Париж и Мексико сити заявиха отдавна готовността си за забрана на дизеловите автомобили в центровете си през 2025 г.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

ЕС е ясен: бъдещето принадлежи на електромобилите

Германия се нуждае от 10 милиона електромобила

Renault тръгва към сливане с Nissan и Fiat Chrysler Automobiles

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@