15

Е вропейският съюз обяви траур след гибелта на десетки хора в Гърция по време на горските пожари. Знамената пред сградите на европейските институции в евроквартала на Брюксел са спуснати.

"На 25 юли всички работни заседания на Европейската комисия ще започват с минута мълчание в памет на жертвите на горските пожари в Гърция“, съобщиха от пресслужбата на Европейската комисия. Аналогично решение е приел и Европейският парламент.

Броят на загиналите нарасна до 79 души.

По-рано беше съобщено за 74 жертви и 187 ранени, сред които и една българка. Пострадали са и 23 деца. 

Гръцките медии съобщават, че цели семейства са били открити - изгорели, докато родителите прегръщали децата си, за да ги защитят от огъня.

"Българи са се обаждали на отворените телефони в посолството на България в Гърция, за да съобщят, че имат проблеми с придвижването”. Това заяви за NOVA Васил Иванов, временно изпълняващ длъжността посланик на България в Атина.

"В районите, засегнати от пожарите край Атина, има много българи, които работят там. Досега нямаме информация, която да показва, че някой друг български гражданин е засегнат от пожарите”, добави той.

"Има пострадала българка, тя е с висока степен на изгаряния. Представител на Българското посолство я посети в болницата”, каза още Васил Иванов. 

А Румъния изпраща два самолета за оказване на помощ при потушаването на големите горски пожари. Това съобщи министерството на отбраната на балканската страна.

"Самолет "Спартан“, специално оборудван за гасенето на пожарите, и самолет за тилова подкрепа С-130 "Херкулес“, а също така 20 военнослужещи ще бъдат предоставени от министерството на националната отбрана в рамките на Механизма за гражданска отбрана на Европейския съюз“, се посочва на сайта на ведомството.

Броят на пострадалите от пожара в Мати и Нео Вуцас нараства.

Късно снощи, на ул. "Демокрация" в Мати, са открити още две тела на възрастни хора, докато в Кокино Лиманаки според гръцката телевизия СКАИ бе открит още един загинал. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ОГНЕНАТА СТИХИЯ В ГАЛЕРИЯТА НИ

"Очаква се броят на жертвите да нарасне”, каза говорителят на пожарната. 

Извънредно положение в Атина, пожарът уби десетки

Българка от огнения ад в Гърция: Непрекъснато намират тела, жертвите са много

Гърция създаде специален интернет сайт (https://missingpeople.audax.gr/), в който бяха вписани изчезналите при горските пожари в областта Атика. В него всеки може да напише имената и да публикува данни и снимка за своите  близки, роднини и приятели, които са в неизвестност. Само за няколко часа след пускането на страницата, в нея вече се издирват 35 души. Сред тях има и много малки деца.

Яростните горски пожари убиха над 60 души в Гърция,

погълнаха домове и гори и предизвикаха ужасени жители да избягат в морето, в опит да се спасят от пламъците.

Стихията превърна всичко по пътя си в пепел и остави потоци от овъглени коли в задушените от дим улички на морските градове край Атина. Спасителите се втурнаха в евакуиране на жителите от домовете им и на туристите от хотелите или хванати в капан по плажовете и в колите си.

Най-много са жертвите в района на Неа Макри и населените места Мати, Кокино лиманаки, общ. Рафина.

Спасителни лодки продължават да обикалят плажовете в търсене на оцелели. Хора, преживели пожара, сравниха случилото се като изригването на вулкана Помпей през 79 година преди Новата ера, когато хиляди хора са погребани живи. 

"Беше наистина ужасна ситуация. Имаше много дим, много пепел във въздуха и трябваше да тичаме от хотела. Бягахме по плажа, но пламъците ни застигнаха. Трябваше да влезем във водата и да се гмурнем вътре, за да не ни се запалят главите и косата. Чакахме няколко часа, докато ни спасят. За да се върнем в хотела, стояхме доста, докато дойдат лодките, за да ни спасят”, разказва Джейкъб Макинен.  

За ужаса в Гърция: Децата тичат и казват, че горят живи

Гръцкото правителство заяви, че най-малко 172 души са били ранени, включително 16 деца, с 11 възрастни в сериозно състояние. Най-малко 5 души са загинали, опитвайки се да избягат от пламъците в морето. Около 715 души бяха евакуирани с лодки до Рафина, съобщи правителството.

"Хората са шокирани, изгубени, а някои от тях са загубили всичко: деца, родители, домове", каза говорителят на Червения кръст Джорджия Трисбиоти.

Заради жертвите президентството отмени приема, който трябваше да се състои тази вечер по повод възстановяването на демокрацията в Гърция през юли 1974 г. Междувременно гръцкият премиер Алексис Ципрас прекъсна посещението си в Босна и Херцеговина и спешно се върна в Атина.

По-късно той обяви три дни национален траур.

По информация на посолството ни в Атина българска гражданка е пострадала вследствие на пожарите в района на гръцката столица. Тя е с изгаряния, настанена е в болница, без опасност за живота. Дипломатическата ни мисия е в контакт с близки на нашата сънародничка и е в готовност да окаже необходимото съдействие, съобщиха от МВнР.

По разпореждане на заместник-министъра в дипломатическата ни мисия е сформиран кризисен щаб, който ще бъде на разположение на българските граждани, пътуващи или пребиваващи в Гърция.

Открита е гореща телефонна линия, на която нашите сънародници могат да потърсят съдействие, в случай на необходимост: +30 6937 096 220.

Гръцкото министерство на отбраната е отправило искане към Съединените щати за безпилотни летателни апарати за наблюдение на засегнатите от пожарите райони на страната. Целта е с дроновете да се следи активността по местата, където се разпространява огъня.

"Това е труден момент за област Атика, трудна нощ и за цяла Гърция. Повече от 600 мъже и жени от противопожарните служби се борят с пожарите. На мястото са разположени и над 400 единици техника. Действа се на три големи фронта. Единият, в райна на Каламос, е под частичен контрол. Останалите два за съжаление не са овладяни. За щастие силните ветрове започнаха да стихват. Единият голям пожар е в райна на Кинета, а другия при Нео Вуцас, където са концентрирани усилията на пожарникарите, защото граждани са останали в домовете си и са в огнен капан. Усилията ни са съсредоточени в тези две точки", каза премиерът Алексис Ципрас.

Огънят е погълнал над 200 къщи, изпепелени са повече от 200 автомобила. Електрозахранването прекъсва.

Постепенно се възстановява движението в двете посоки на пътя Коринт-Атина. Ситуацията с бушуващите пожари в Гърция обаче остава тежка. В тази връзка министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, които се намират на територията на Гърция да следват стриктно указанията на службите за пожарна безопасност и бреговата охрана.

Държавният глава Румен Радев изрази съболезнования на президента на Република Гърция Прокопис Павлопулос по повод жертвите и пострадалите гръцки граждани в опустошителните пожари, които нанесоха сериозни материални щети в страната, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"В този тежък момент, дори и най-искрените думи на съчувствие не могат да компенсират загубата на човешки живот и нанесените вреди. България изразява своята солидарност и е готова, в случай на необходимост, да окаже помощ и съдействие за преодоляването на огнената стихия“, пише българският президент в съболезнователния адрес до президента на Република Гърция.

Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с гръцкия премиер Алексис Ципрас. “Изразяваме най-дълбоко съчувствие към пострадалите и близките на загиналите в огнената стихия, обхванала Гърция. С тревога и болка приехме вестта за бедствието, връхлетяло приятелския гръцки народ, довело до човешки жертви и причинило тежки материални щети”, подчерта българският министър-председател.

Борисов посочи, че България има готовност за оказване на техническа помощ за Гърция с 50 пожарникари и два пожарни автомобила. Той допълни, че е разпоредил на Министерството на вътрешните работи да предприеме незабавна организация при постъпило искане от страна на Гърция за получаване на международна помощ, модулът ни за наземно гасене на горски пожари да бъде приведен в готовност за участие по линия на механизма за Гражданска защита на ЕС.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас благодари за предложената помощ от България и посочи, че при нужда ще търси Борисов.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева също изпрати съболезнователна телеграма до гръцкия външен министър Никос Кодзияс.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изпрати от своя страна съболезнователен адрес до председателя на парламента на Република Гърция Николаос Вуцис.

Руският президент Владимир Путин поднесе съболезнования на гръцкото правителство и предложи помощ за преодоляване на последиците от огнената стихия.

Съболезнования поднесе и сръбският президент Александър Вучич и изрази готовност да помогне на Гърция за справяне с пожара.

Франция също изрази своята солидарност с Гърция. За това написа в Туитър стопанинът на Елисейския дворец Еманюел Макрон.

"Нашите мисли сега са с Гърция и жертвите на тези ужасни пожари. Франция и Европа са солидарни с Гърция и Швеция им оказва помощ“, написа френският президент.

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу проведе телефонен разговор с гръцкия си колега Никос Кодзиас, отправяйки съболезнования и предлагайки помощ от страна на турската държава.

Еврокомисията активира Европейския механизъм за гражданска отбрана за помощ на Гърция.

След анализ на обстановката, няколко държави изпратиха пожарни самолети и вертолети, както и мобилни средства за потушаване на пожари, бригадни пожарникари и спасители, медицински бригади.

Шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер коментира, че ЕС "няма да спести никакви усилия, за да помогне на Гърция и на гръцкия народ".

Прокурорите от Върховния съд обявиха, че са започнали разследване на причините за пожара.

Пожарите са често срещан проблем в Гърция през лятото.

През 2007 г. пожарът на южния остров Евиа взе 77 жертви.

След като температурите се повишиха до 40 градуса по Целзий, прогнозите са, че условията ще останат рискови, въпреки че в Атина се очакват дъждове и падащи температури.

Алексис Ципрас, в своето телевизионно обръщение към обществеността заяви, че "не съществуват думи, които могат да опишат чувствата на всички, а страната изживява неописуема трагедия."

"Днес Гърция страда и съчувства на онези, които загинаха или загубиха близки. Обявяваме тридневен национален траур. Но не трябва да допускаме скръбта да ни завладее, защото тези часове бяха часове на борба, единство, смелост и преди всичко солидарност. Защото само така, само всички заедно, можем да се изправим пред трагедията“, каза Ципрас.

През последните 24 часа, от 18 часа вчера до 6 часа тази сутрин в Гърция има регистрирани 47 пожари.

Пожарът в източната част на Атика е най-големият в Гърция след този, който удари Пелопонес през 2007 г. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Айфеловата кула

Елементи от стълбите на Айфеловата кула се предлагат на търг

Любопитно Преди 31 минути

Фрагменти от Айфеловата кула, ще бъдат предложени на търг

Джейсън Деруло остави 5000 долара бакшиш (ВИДЕО)

Джейсън Деруло остави 5000 долара бакшиш (ВИДЕО)

Любопитно Преди 44 минути

С парите сервитьорът ще плати таксата си в колежа за 1 година

.

Съдбата на родната къща на Талев: Ще бъде ли превърната в музей

България Преди 1 час

Снежана Аческа се обръща към българската държава с молба да бъде купена от нея къщата на Димитър Талев и да бъде превърната в културна институция или музей

Архив

Amazon обмисля да предложи интернет браузър

Технологии Преди 1 час

Той ще е директен конкурент на Google Chrome

.

Таро: Картите, които остават любим метод за гадене

Любопитно Преди 1 час

Таро е познато под различни други сходни имена, сред които Тарок и Тарокчи

Открадната картина на стойност 50 милиона евро е открита в България.

ГДБОП откри в България открадната картина на Джаксън Полък за 50 млн. евро

България Преди 1 час

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП

Трудно изпитание тества състраданието на дамите в „Един за друг”

Трудно изпитание тества състраданието на дамите в „Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Жените ще трябва да избират дали да пощадят своя партньор за сметка на други участници

Снимката е илюстративна

Актьорът Пол Грант почина на 56 години

Свят Преди 1 час

Той е популярен с участието си във филмите „Междузвездни войни“ и „Хари Потър“

<p>Радев: Това са абсолютни спекулации</p>

Радев: Държавата не е пред фалит, няма да се режат пенсии и заплати

България Преди 1 час

Финансите са стабилни, категоричен бе президентът

<p>Скоро може да има недостиг на текила&nbsp;</p>

Екстремното време в Мексико може скоро да причини недостиг на текила

Любопитно Преди 2 часа

В пустините на Мексико горещините са станали толкова екстремни, че дори устойчивите на суша растения започват да усещат въздействието им

Пет планети в дъгова формация

Парадът на планетите: Не пропускайте това рядко космическо събитие

Любопитно Преди 2 часа

Юпитер, Меркурий, Венера, Уран и Марс ще се подредят в дъгова формация

Тежко е състоянието на жената, пострадала в катастофата с украински камион

Тежко е състоянието на жената, пострадала в катастофата с украински камион

България Преди 2 часа

Инцидентът стана на 20 март на пътя Разград-Русе

<p>Той е орисан да облича жените красиво</p>

Дизайнерът Стоян Радичев – орисан да облича жените красиво

Любопитно Преди 2 часа

Той е последният носител на най-престижното отличие в модните ни среди „Златна игла“ за 2022 година

Доналд Тръмп

След обвиненията: Ще арестуват ли Доналд Тръмп

Свят Преди 2 часа

Ако това се случи, той ще бъде първият президент на САЩ, на когото ще бъдат повдигнати наказателни обвинения

Снимката е илюстративна

20 от най-важните дати в българската история

Любопитно Преди 2 часа

Всеки трябва да познава поне някаква част от историята на своя народ

Какво ви казва домашният ви любимец когато мърка

Мъркането: Как котките манипулират хората

Любопитно Преди 2 часа

Котките могат да мъркат по различни начини в зависимост от определени нужди