10

О целял от пожарите в Гърция разказа за драматичното си бягство от огъня. Той заедно с шестима приятели се хвърлили в морето, задушени и заслепени от дима, след което били повлечени от силното течение.

Огромните вълни, тласкани от бурния вятър, ги отнесли далеч един от друг. Никос Ставринидис, неговата съпруга и двама техни приятели били спасени от египетски риболовен кораб, а други двама от групата изчезнали в морето.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ОГНЕНАТА СТИХИЯ В ГАЛЕРИЯТА НИ

Няколко пожара бушуват на остров Тасос

Извънредно положение в Атина, пожарът уби десетки

„Ужасно е да видиш как човекът до тебе се дави и не можеш да му помогнеш. Винаги ще помня това”, признава Ставринидис с пресекващ глас.

Той разказва, че със съпругата му отишли да подготвят вилата за дъщеря им, която щяла да ги посети. Там ги настигнал пожарът.

По думите на Ставринидис всичко станало много бързо и както пламъците били далеч, изведнъж огънят ги обкръжил отвсякъде, а вятърът го разнасял светкавично.

Семейството и техните приятели затичали към брега и трябвало да влязат в морето, за да избягат от дима, но не можели нищо да виждат. Когато рибарите от кораба ги видели, около 2 часа по-късно, веднага скочили във водата, както били с дрехите, а на борда им дали чай и ги сгрели.  

„Да виждаш децата да тичат и да казват, че горят живи. Искаш да помогнеш и не можеш. Цяла „Рафина” гореше”. Това разказва пред NOVA българката Юлия Устова.

Тя живее и работи в Гърция от 17 години. Рано тази сутрин Юлия е била сред хората, които откриват 24 загинали на плажа - заедно, прегърнати: жени, деца и мъже. 

„Бяхме в „Мати”. Слизаме и гледаме 20 човека, прегърнати и умрели. Обръщам се и виждам още 4 човека. Долу е морето, но не са успели да скочат и са се прегърнали и така останали”, разказва Юлия.

Пострадалата българка Елена Иванова споделя: „Замириса ми на дим, не можех да дишам”.

„Излязох, видях, че има огън по пътя. Пламнаха колите, всичко гърмеше. Нямате си представа какво беше”, посочва 73-годишната жена. „Зет ми се обади и каза да пълзя по земята, но земята беше огън. Духаше го и от едната и от другата страна. Видях един човек, отворих му колата и направо влязох, помолих го да ме кара край морето”.

До този момент гръцките власти съобщават за най-малко 74 загинали и 187 ранени, от които 11 в тежко състояние. Пострадали са 23 деца.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@