42

П рез последните години в много европейски страни национализмът е във възход. След финансовата криза през 2008-2009 г. и рецесията, скритите проблеми на Европа започнаха един по един да излизат наяве, разтърсвайки самите устои на либералната политическа система.

И докато възходът на национализма не е учудващ в един свят, бързо променян от технологиите на глобализацията, то начинът, по който се случва в повечето европейски страни е странен.

Марин льо Пен - катастрофа за Франция и Европа

Тази година Русия може да „превземе” Европа

Тръмп отрича Русия да има компромати срещу него и разкритикува разузнаването

Национализмът е политическа идеология, построена около силната идентификация с определена нация. Само че за повечето националистически движения в Европейския съюз изглежда тази нация е руската.

Своеобразната шизофрения (раздвоение на личността) на европейските националисти беше особено видима на събитие, проведено вчера в Дрезден.

Редица представители от няколко крайно десни европейски политически партии, включително и Алтернатива за Германия,  разкритикуваха западните санкции срещу Русия. Сякаш това е основният проблем пред народите на страните в ЕС.

На съвместна пресконференция политици, представляващи Северната лига в Италия,  Партията на свободата в Австрия и Алтернатива за Германия, обявиха, че санкциите срещу Русия вредят на икономиката на ЕС и особено на германската.

Фактите обаче сочат, че откакто са наложени санкциите германският износ е нараснал с близо 8% до рекордни стойности.

Европейските националисти също така критикуваха от Дрезден разполагането на части на НАТО в балтийските страни, като го нарекоха „глупава провокация”.

Интересно е, че на конференцията, наречена „Сътрудничество вместо конфронтация”, присъстваха руски депутати и представители на евроскептичната група в Европейския парламент - Европа на свободата и демокрацията, която под ръководството на британския националист Найджъл  Фараж беше един от двигателите за „Брекзит”.

След като президентът на Русия Владимир Путин лично се срещна с Марин Льо Пен, лидера на френския Национален фронт през миналия месец, събитието в Дрезден е още един пример за тесните връзки между т. нар. националистически движения в ЕС и Москва.

Каква е тайната на руското влияние върху националните движения в Европа? Националистите в ЕС имат няколко основни приоритета - ограничаване на имиграцията, спиране на глобализацията и борба със секуларизацията.

Те виждат в Путин силен лидер, който успешно се справя и с трите проблема, а в същото време се противопоставя на либералните европейски политици, които са на власт.

Кремъл се възползва от това сходство във вижданията, предоставяйки ресурси и логистична подкрепа на националистическите движения, като в замяна изглежда не иска нищо друго освен затопляне на отношенията с ЕС и премахване на санкциите срещу Русия.

Реалността обаче е по-сурова. Всяка политическа победа на националистите в Европа е удар срещу установения ред. И подкрепяйки ги, Москва отслабва ЕС. В сравнение с обединена Европа Русия и политически и икономически е малка. Но спрямо отделните европейски страни тя е конкурентен играч във всяко едно отношение.

Така вътрешните конфликти и разединението в ЕС на практика обслужват руските стратегически интереси. И Владимир Путин е открил перфективния начин да подхранва тези негативни тенденции, подкрепяйки националистическите движения.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@