233

„С президента Путин обсъждахме различни неща. Мисля, че всичко е наред, много добри разговори. Сега ще разговаряме отново, но очакваме много позитивни неща за Русия, Съединените щати. За мен е чест. Благодаря Ви”, заяви Доналд Тръмп по време на първата си среща очи в очи като президент с руския си колега. Общото времетраене на срещата бе 2 часа и 15 минути, а анализаторите разчетоха продължителността й като важен знак. 

Двамата се видяха по време на форума Г-20 в Хамбург, а няколко часа преди това си стиснаха ръцете в кулоарите. 

„Г-н президент, разговаряли сме по телефона няколко пъти

по важни двустранни и международни въпроси. Но телефонните разговори определено не са достатъчни. Ако искаме позитивно развитие на двустранните отношения и решаване на някои международни проблеми, определено се нуждаем от среща очи в очи. Радвам се, че мога да се срещна с Вас лично. И както Вие казахте - нашата среща ще има положителен резулта”, заяви Путин.

Дългоочакваната и следената от цял свят среща между двамата се провежда в зала 14 на Конгресния център в Хамбург, тя започна с малко закъснение. Символичен домакин е Тръмп. В нея от руска страна участват външният министър Сергей Лавров, а от американска държавният секретар Рекс Тилърсън. Журналистите бяха допуснати за първите две минути от срещата. Те отказаха да отговорят на въпросите, които репортерите зададоха, надвиквайки се. Президентите не откликнаха и на молбата да си стиснат ръцете за снимка.

Срещата продължи при закрити врата, след като журналистите напуснаха залата. 

Руската делегация очакваше срещата да продължи около един час. Белият дом пък й бе отредил половин час. 

Какво се случва зад кулисите на форума на 19-те най-могъщи държави и ЕС, който започна днес в Хамбург, както и първата среща на двамата, вижте тук, както и как Тръмп потупва Путин по гърба:

Преди това Меркел и Тръмп си стиснаха ръцете - при първата среща през март в САЩ президентът не подаде ръка на канцлера. 

Как стана първото ръкостискане - докато Путин беседва с японския премиер Шиндзо Абе, когато до него застава Тръмп. Руският президент прекъсва разговора си с Абе, обръща се с лице към Тръмп и му стиска ръката.

По-рано говорителят на Кремъл заяви, че руският лидер е взел предвид вчерашните изказвания на Тръмп от Полша за дестабилизиращото влияние на Русия при подготовката си за днешния им разговор. Вчера на форум в Пола Тръмп се засече и с българския президент Румен Радев. Вижте и как Първата дама на Полша учи на обноски Тръмп

„Разбира се, всички изявления на Тръмп, които той направи в Полша,

както и тези на други официални лица от Вашингтон, са подробно докладвани на Путин за негова информация в хода на подготовката му за предстоящата двустранна среща с Тръмп“, каза Песков. Той обаче отказа да коментира дали думите на американския лидер ще повлияят на духа на срещата.

Източник: ЕПА/БГНЕС

На въпрос на журналисти дали Путин, също както Тръмп, очаква с нетърпение разговора, Песков заяви, че „отговорът е положителен“. По-рано днес американският президент написа в „Туитър“, че „очаква с нетърпение“ всички свои двустранни срещи в рамките на Г-20, включително и тази с руския си колега. Дипломати на САЩ обаче изразиха безпокойство, че Путин е по-добър тактик и ще изиграе американския си колега. 

Лидерите на страните от Г-20 се събраха за първото си заседание в рамките на форума в германския град Хамбург. То е посветено на политически въпроси и в частност на борбата с тероризма. Преди него държавите от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка) имаха официална среща. На първото заседание участие взимат само лидерите на държавите в Г-20, без лидерите на гост-държавите и на ръководителите на международни организации. По време на него лидерите не само ще обсъждат актуалните политически въпроси, но също така ще бъдат направени и отделни заявления по въпроса с борбата с тероризма. Преди заседанието германският канцлер Ангела Меркел, която е домакин на срещата, прие лидерите във фоайето на конгресния център в града. 

Тимерманс: Как може да се възхищавате на Путин

Срещата, която може да пренареди света

Оказва се обаче, че с тази среща, която целият свят чака, Путин прави услуга на Тръмп. 

Тръмп ще пропусне разговора на лидерите от Г-20, посветен на климатичните промени, тъй като по това време ще е неговата среща с руския държавен глава Владимир Путин. По този начин той ще избегне това да влезе в директен сблъсък с всички останали световни лидери, с които Вашингтон има разногласия по въпроса.

Според програмата на срещата заседанието на Двайсетицата, посветено на „устойчивото развитие, климата и енергетиката“ ще започне в конгресния център на Хамбург в 15:30 местно време (16:30 българско време). Срещата между Тръмп и Путин е насрочена за 15:45 местно време (16:45).

Тъй като всички помещения в конгресния център са разпределени между делегатите, формално разговора между двамата ще се състои на американска територия, съобщи източник от руската делегация, пожелал анонимност. Според графиците на двамата президенти, за общата им среща е предвиден около час.

Игнорирайки разговора на Г-20 за климата,

Тръмп лишава своите партньори от възможността директно да му изразят критиките си спрямо политиката на Белия дом по отношение на климатичните промени. Както по-рано беше съобщено финалното комюнике на лидерите, което трябва да бъде публикувано след края на срещата, отразява разделението „19 срещу 1“ и съдържа призив за бързо изпълнение на Парижкото споразумение за климата, което не подлежи на изменения.

Въпреки това лидерите ще се опитат да убедятТръмп да върне САЩ в Парижкото споразумение за климата. Това заяви британският премиер Тереза Мей пред Би Би Си.

„Вярвам, че е възможно. Ние няма да предоговаряме Парижкото споразумение – то остава. Но искам да видя, че САЩ търсят начин да се присъединят отново към него“, каза министър-председателят.

Тръмп: САЩ излизат от Парижкото споразумение за климата

Меркел: Тръмп няма да ни спре да опазим Земята

„Смятам, че колективното послание, което ще бъде дадено на президента Тръмп, ще бъде за важността на завръщането на Америка към споразумението и се надявам, че ще можем да работим за гарантирането на това“, допълни тя.

По-рано Мей е заявявала на Тръмп, че е „разочарована“ от неговото решение, с което САЩ става една от само три държави в света, които не са част от сделката, заедно със Сирия и Никарагуа.

Британският премиер има планирана двустранна среща с Тръмп по-късно днес в рамките на Г-20.

Протестите в германския град Хамбург,

където днес започва срещата на Г-20, продължават.

ВИЖТЕ КАК ПРОТЕСТИРАЩИ И ПОЛИЦИЯ ВЛЯЗОХА В СБЛЪСЪК В ХАМБУРГ

Демонстранти влязоха в сблъсък с полицията, подпалиха автомобили на силите за сигурност блокираха пътища, съобщиха властите. Използвано е и водно оръжие. В четвъртък бе обявен като мирен протест на около 12 000 души срещу глобализацията прерасна в сблъсъци с полицията. Най-малко 76 полицаи са ранени.

Коментари 233
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

233 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 3 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 7 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 7 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 8 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 8 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 8 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 9 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 9 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 9 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 9 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 10 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 10 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 10 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 11 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях