80

Ч ерногорската специална прокуратура заяви, че органи на руската държава са замесени в осуетения опит за преврат в деня на парламентарните избори през октомври, който е имал за цел да се попречи на присъединяване на Черна гора към НАТО, съобщи Франс прес.

Министърът на външните работи на Русия и говорителят на Кремъл определиха изявленията на прокурора като "голословни", "безотговорни" и "абсурдни", предаде руската агенция ТАСС.

„Тази новина стои редом до други голословни обвинения към нашата страна за хакерски атаки срещу целия Запад, за намеса в предизборни кампании в повечето за западни страни и още много”, каза Лавров.

ЕС и САЩ: Македония не може да направи честни избори

Скандал със Сорос и посолството на САЩ в Македония

Ново голямо напрежение между Сърбия и Косово

Така той коментира медийните публикации, че според британски официални лица, руските власти стоят зад опита за преврат в Черна гора през октомври 2016 г., който е имал за цел убийство на прозападния премиер Мило Джуканович.

"Телеграф" писа, че според високопоставени британски служители е имало заговор за убийството на черногорския премиер Мило Джуканович и Русия го е замислила така, че ако бъде разкрит, вината да бъде хвърлена върху крайни руски националисти. "Телеграф" пише, че британски и американски разузнавателни агенции са събрали доказателства за руска намеса на високо равнище в заговора срещу черногорското правителство. 

Главният специален прокурор на Черна гора Миливое Катнич пък заяви вчера в интервю за няколко черногорски медии, че според специалната прокуратура органи на руската държава са замесени в осуетения опит за преврат в деня на парламентарните избори през октомври, който е имал за цел да се попречи на присъединяване на Черна гора към НАТО.

„Досега ние имахме доказателства, че организации на руски националисти стоят зад преврата, но вече има данни, които сочат, че органите на руската държава са замесени”, посочи Миливое Катнич.

Черногорската прокуратура подозира 25 души, повечето от които сръбски граждани и двама руснаци, че са подготвили опита за преврат на 16 октомври.

Вече 15 от заподозрените са задържани, но двамата руски граждани все още се издирват от местното правосъдие.

Катнич посочи, че единият от тях е Едурад Сисмаков, който през 2014 г. е бил заместник на руския военен аташе в Полша, а е действал в Подгорица под името Едурад Широков. Другият е Владимир Николаевич Попов.

Междувременно от опозицията в Черна гора организираха протести, тъй като сред заподозрените са и двама опозиционни депутати.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази съжаление, че подобни обвинения звучат от устата на високопоставени официални представители. Пред журналисти Песков заяви: "Това са твърде сериозни твърдения, за да бъдат направени и да не бъдат подкрепени от каквато и да е достоверна информация. Това е най-малкото безотговорно". 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@