99

Е дна жена беше убита, а 15 души са ранени при сблъсък между представители на коренното население и венецуелски войници при границата с Бразилия, предаде ДПА, цитирана от БТА. По-късно световните агенции съобщиха и за втора жертва.

Опозиционният депутат Америко Де Грациа написа в Туитър, че представителите на коренното население издигнали пътна блокада, а войниците открили огън по тях. Няколко от ранените са закарани в болница. Сблъсъкът стана няколко часа, след като Венецуела затвори границата си с Бразилия, за да не допусне влизането на хуманитарна помощ.

Специалният представител на САЩ за Венецуела Елиът Ейбрамс замина от Флорида с петия самолет американска хуманитарна помощ за венецуелците, предаде Франс прес.

Товарният самолет на ВВС на САЩ излетя от базата Хоумстед южно от Маями за колумбийския град Кукута, който граничи с Венецуела. Това става ден преди дадения ултиматум от лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо за влизането на хуманитарната помощ в страната. Президентът Николас Мадуро отказва да допусне помощта, защото смята, че тя е предлог за американска военна намеса.

 

По-рано днес президентът на Венецуела Николас Мадуро нареди дългата граница с Бразилия да бъде затворена, броени дни преди планираното от опозиционните лидери приемане на хуманитарна помощ, която той отказа, предаде Асошиейтед прес.

Мадуро каза още, че

обмисля дали да не затвори и границата с Колумбия.

Той съобщи това по държавната телевизия, заобиколен от висши военни. Президентът уточни, че сухопътната граница се затваря напълно, считано от 20 ч. местно време тази вечер (02 ч. бълг. в петък). Границата ще остане затворена до второ нареждане.

Лидерите на венецуелската опозиция начело с Хуан Гуайдо обещаха да вкарат в страната спешните доставки на храни и медикаменти, станали дефицитни при управлението на Мадуро, който обаче твърди, че страната не се нуждае от подобна помощ. „Това, което американската империя върши с марионетките си, е вътрешна провокация”, каза Мадуро. „Те искаха да създадат голяма национална суматоха, но не успяха”, добави той.

По заповед на Мадуро тази седмица Каракас блокира въздушните и морските връзки между Венецуела и близкия холандски карибски остров Кюрасао, друг пункт, където се събират помощи.

Автоколона с привърженици на венецуелската опозиция потегли днес от Каракас към колумбийската граница,

за да получи чуждестранна хуманитарна помощ. В колоната са опозиционният лидер Хуан Гуайдо и около 80 депутати. На излизане от венецуелската столица покрай магистралата се бяха събрали много хора с венецуелски знамена, които изразяваха подкрепата си за участниците в акцията.

На излизане от центъра на Каракас възникна малък проблем – Националната гвардия направи опит да спре камионите и автобусите от колоната, но после ги пропусна. Очакваше се на тръгване пред журналистите да говори Гуайдо, но това не се случи. Пред представителите на медиите изказване направи опозиционният депутат Едгар Самбрано, който заяви, че населението на Венецуела ще спечели от пристигането на хуманитарната помощ.

Планирано е колоната да пътува до граничния пункт в района на колумбийски град Кукута. Пътят дотам е около 12 часа. По-рано Гуайдо беше заявил, че опозицията ще направи всичко необходимо за доставяне на хуманитарна помощ във Венецуела на 23 февруари.

В интервю за телевизионния канал Ен Би Си нюз американският държавен секретар Майк Помпейо заяви, че въпреки съпротивата на президента Николас Мадуро САЩ няма да се откажат от намерението си да доставят хуманитарна помощ на Венецуела в края на седмицата, предаде ДПА.

Междувременно Русия предаде на Венецуела лекарства и медицинско оборудване по линия на Световната здравна организация (СЗО).

Церемонията по предаване на помощта се състоя на международното летище в Каракас. Участваха посланикът на Русия във Венецуела Владимир Заемски и висши представители на венецуелското министерство на здравеопазването.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро е наблюдавал разтоварването и предаването на лекарствата по видеовръзка. Посланик Заемски каза, че Русия ще продължи да оказва помощ на Венецуела и подчерта, че това трябва да става цивилизовано чрез съответните международни организации.

Венецуелският зам.-министър на здравеопазването Херардо Брисеньо уточни, че получените лекарства и инструменти ще стигнат на болниците поне за 15 дни. Дипломатически източник съобщи, че пратката с лекарства и медицинско оборудване се предава чрез СЗО в рамките на вноската на Русия в организацията. Венецуела трябва да получи 7,5 млн. тона комплекти за спешна помощ с лекарства, инструменти и консумативи.

Планирана е още една доставка, чиито срокове засега не са определени. Доставените в Каракас лекарства и инструменти ще бъдат разпределени в четири болници, където има звена за спешна помощ.

Бразилия пък обяви, че ще достави хуманитарна помощ за Венецуела по въздушен път въпреки затварянето на венецуелско-бразилската граница,

предаде Ройтерс, позовавайки се на изказване от вчера на говорителя на бразилския президент Отавио Сантана до Рего Барос. Говорителят посочи, че храната и лекарствата, които не се развалят бързо, ще бъдат складирани в граничния бразилски град Пакарайма, докато венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо успее да изпрати камиони, които да ги откарат във Венецуела.

Отавио Сантана до Рего Барос отбеляза, че Бразилия изключва възможността от сблъсъци по границата с Венецуела. „Бразилското правителство не смята, че има опасност от сблъсъци, тъй като става дума за хуманитарна помощ”, уточни говорителят.

Самолет с хуманитарна помощ от Съединените щати е кацнал във вторник на остров Кюрасао, предаде Франс прес. Опит за доставянето на хуманитарната помощ с кораб във Венецуела ще бъде направен утре. Морските и въздушните връзки на Венецуела и Кюрасао бяха прекъснати от правителството на венецуелския президент Николас Мадуро.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 99
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

99 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 48 минути

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 1 час

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 2 часа

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 2 часа

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 2 часа

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 2 часа

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 2 часа

Това съобщиха от Столичната община

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 3 часа

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 3 часа

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 3 часа

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 3 часа

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

България Преди 3 часа

Президентът е отговорен човек и в случая може да му се разчита, заяви лидерът на ГЕРБ

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Любопитно Преди 3 часа

От години актрисата не се появява на екран, тъй като посвещава времето си на съпруга си Райън Гослинг и двете им дъщери

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

България Преди 3 часа

Най-силното от тях, с умерен магнитуд от 3,8 по Рихтер, е край Девин