36

У крайна се подготвя за пристигането на изтребителите F-16 на General Dynamics през следващите месеци, но включването на еднодвигателния свръхзвуков изтребител в арсенала ѝ ще отнеме време. 

Норвегия, Дания, Нидерландия и Белгия предлагат повече от 60 F-16, а многонационална коалиция в момента обучава пилоти и екипажи. Изтребителите са в отговор на молбите на Киев да помогнат за изравняване на шансовете на руските военновъздушни сили в небето над Украйна. 

Но пускането на изтребителите в действие ще бъде изключително трудно. Базите ще бъдат основни мишени за руски атаки, самите самолети ще бъдат маркирани от руските системи за противовъздушна отбрана, ремонтът им ще бъде предизвикателство и дори използването на неподготвени писти може да саботира деликатните самолети. 

НАТО позволи украинските F-16 да удрят цели в Русия

Том Рихтер, бивш пилот от морската пехота на САЩ, който е летял с F-16, когато е бил в Националната гвардия, казва, че самолетът е "чувствителен звяр" в сравнение със самолетите МиГ и Сухой от съветската епоха, с които украинците са свикнали да летят. 

"Ако някога сте се приближили и сте докосвали МиГ-29 на авиошоу, а след това сте се приближили и сте поставили ръце върху F-16, можете да усетите дори отвън колко високотехнологичен е F-16. Той е примадона, много е чувствителен и се нуждае от висока поддръжка", казва Рихтер. Съветските самолети са по-"груби и тромави", могат да излитат и кацат на лошо поддържани летища и се нуждаят от по-малка поддръжка, смята той.  

В друга ситуация Украйна би построила модерни бази и писти, които да приемат самолетите, но това не е възможно по време на война. 

"F-16 наистина се нуждаят от известна адаптация - това е подготовката на пистите, защото при самолетите МиГ колесникът е по-деликатен, колелата са малки, въздухозаборниците са ниско до полосата, може да има опасност от поглъщане на предмети. Но всичко това може да бъде решено. Рискове има за цялата авиация", заяви Юрий Ихнат, говорител на украинските военновъздушни сили. 

Тази грижа ще обхване и разполагането на екипи с уплътнител за покриване на пукнатини и цепнатини или неравности по бетона на пистите възможно най-близо до фронтовата линия, за да се избегне превръщането в очевидна цел само на няколко добре поддържани обекта, казва Джъстин Бронк от мозъчния тръст Royal United Services Institute. 

"Като начало, пистите и маршрутите за рулиране на много места ще трябва да бъдат гладки и постоянно проверявани за отломки, като се има предвид, че ниско разположените еднодвигателни F-16 са податливи на земни отломки в сравнение с МиГ-29", посочва той. 

Самолети от съветската епоха 

Това е драстична промяна в сравнение със самолетите, които украинците използват в момента. 

В началото на 2022 г. Украйна е разполагала със 71 изтребителя Су-27 и МиГ-29, 14 бомбардировача Су-24М и 31 щурмови самолета Су-25, според годишния доклад за военния баланс на Международния институт за стратегически изследвания. 

В доклада за 2024 г. се посочва, че Украйна разполага със 78 боеспособни самолета. През третата година от войната Русия разполага с 1169 самолета от този вид.  

Русия е заплашила да свали френски патрулни самолети над Черно море

От началото на инвазията Словакия и Полша също така са прехвърлили на Украйна около 33 изтребителя МиГ-29 - много от тях с обновена авионика и въоръжение, за да отговарят на стандартите на НАТО. 

F-16 ще увеличат военновъздушните сили на Украйна и ще ѝ дадат много по-мощни възможности срещу руските врагове. 

"F-16 ще подобрят значително ефективността на нашата авиация. Пилотът ще може да управлява ракетите от въздуха, като определя целта. Той ще може да получава реална разузнавателна информация в бойна обстановка и да взема съответните решения за поразяване на целите. Освен това ще бъде възможно да се използват ракети "въздух-въздух". Които могат да летят на разстояние до 180 километра", заяви Ихнат. 

Американски изтребител F-16 се разби край бреговете на Южна Корея

Това ще се окаже от решаващо значение на бойните полета, където украинските войници са обстрелвани от руски бомби и ракети, хвърляни от въздуха. 

Първите самолети трябва да се появят до това лято, заяви датското министерство на отбраната. 

"Трудно е да се определи фиксиран график за даряването на изтребителите F-16, тъй като има няколко условия, които трябва да бъдат изпълнени, за да може Украйна да използва дарените самолети", заяви министърът на отбраната Троелс Лунд Поулсен, подчертавайки адаптацията, която трябва да се случи, преди самолетите да могат да летят от украинските летища. 

Подготовка на терена 

Съществува прозаичното изискване да се гарантира, че всичко - от комплектите с инструменти до резервните части и стойките - е на мястото си - заедно с оборудването за безопасно управление на хидразина, силно запалима течност, използвана за захранване на аварийната резервна система на F-16. 

Докато украинските пилоти и екипажи преминават обучение за летене и поддръжка на F-16, почти сигурно е, че високоспециализирани западни изпълнители също ще трябва да бъдат в страната, за да наблюдават работата, казва Бронк. 

Войниците на Киев трябва да се научат как да ремонтират, поддържат и крият самолетите F-16 от руските радари, шпиони и сателити. "Нашите техници и авиационни инженери в момента също се обучават на Запад заедно с нашите пилоти”, казва Ихнат. 

Той твърди, че F-16 са по-модерни и по-автоматизирани от самолетите МиГ. "Той е като самолет конструктор. Можеш просто да извадиш един счупен елемент и да го изпратиш за ремонт", казва той и допълни: "Това е най-разпространеният реактивен самолет в света: Първо, той е лесен за поддръжка. Второ, може да изпълнява задачите, от които Украйна се нуждае на този етап от войната." 

Това се твърди и от войниците, които се обучават на самолетите. 

Неотдавна Инициативата "Обединени 24" на украинския президент Володимир Зеленски публикува видеозапис на украински пилоти и инженери, които завършват обучение в Дания. 

"Първоначално, когато за първи път се запознахме със системата, тя ни се стори неразбираема и нереалистична за интегриране в украинската действителност. Но сега разбирам, че тя много опростява работата, спестява време и си струва да вървим напред. Ако искаме да се развиваме като държава, като военновъздушни сили", каза украинският техник, идентифициран като Игор. 

Пилотите също са нетърпеливи да започнат да летят. 

"Това е наистина супер интересен самолет за летене. F-16 е по-пъргав. Усещането е, че самолетът иска да го управляваш по-агресивно", казва украински пилот. 

Нидерландия ще предостави на Украйна 42 броя самолети F-16

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 36
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

36 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 58 минути

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 1 час

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 13 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 14 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 15 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 15 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 15 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 15 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 16 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 16 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 16 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Снимката е илюстративна

В мистериозния "град на инките": Стотици черни "паяци" са забелязани на Марс

Любопитно Преди 16 часа

Повече за живота на Червената планета четете в следващите редове

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 16 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 17 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 17 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 17 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини