4

П ремиерата на новия филм "Стажантът" на фестивала в Кан е поглед към културния живот след смъртта на противоречивия адвокат Рой Кон, който е бил ментор на Доналд Тръмп в началото на кариерата му и го е научил да "атакува, контраатакува и никога да не се извинява".

(Във видеото може да научите повече за: Започна наказателният процес срещу Доналд Тръмп)

The Apprentice, един от най-известните филми в конкурса в Кан, заимства заглавието на риалити шоуто на Доналд Тръмп и го обръща с главата надолу. Тук "стажантът" е самият Тръмп (Себастиан Стан) като млад бизнесмен, който е обучаван в начините на власт и влияние от безскрупулния адвокат Рой Кон. Джереми Стронг - амбициозният, хладнокръвен Кендъл Рой в "Наследство" - играе ментора, но Кендъл би изглеждал като добре възпитано коте до истинския Рой Кон.

Сега Кон е известен най-вече с уроците, които дава на Тръмп, но и преди това е бил изключителна фигура, която се е движела из американската политика и култура. За да отбележим най-яркото му лицемерие, Кон е хомосексуалист, който преследва други хомосексуалисти от държавните им работни места по време на така наречената "лавандулова заплаха" през 50-те години на миналия век. През целия си живот той тормози хората и се опитва да преиначава фактите. Умира от СПИН през 1986 г., като публично настоява, че има рак на черния дроб, и отрича докрай, че е хомосексуалист, въпреки че води любовниците си на публични събития.

В културно отношение той е яростен, заплашителен герой в "Ангели в Америка" на Тони Кушнер и в неотдавнашния минисериал "Пътници". Той дори е вдъхновение за неприятния адвокат на г-н Бърнс в "Семейство Симпсън". Списание Esquire отразява преобладаващото обществено мнение, като отбелязва, че Кон "галопира през втората половина на ХХ век като злобен Форест Гъмп".

Томас Маллон, който е автор на романа "Спътници" от 2006 г., послужил за основа на сериала, разказва пред Би Би Си: "Една от изненадите - която не беше очевидна, когато започвах романа преди 20 години - е, че Кон ще има вампирски живот след смъртта си, дори и далеч отвъд нещо като "Ангели в Америка".

И разбира се, той дължи това на Тръмп.

"Кон наистина продължава да се връща от мъртвитеДоколкото той лично е повлиял на мисленето и поведението на Тръмп, човек осъзнава, че Кон е оказвал влияние върху републиката, макар и с прекъсвания, в продължение на 70 години" - проницателно наблюдение, което прави "Стажантът" още по-актуален", казва Маллон.

В някои отношения Кон е бил гениален. Едва навършва 20 години, когато като помощник-прокурор през 1951 г. помага за осъждането и екзекуцията на Юлиус и Етел Розенберг като съветски шпиони и признава, че е използвал незаконни разговори по таен канал със съдията, за да получи смъртна присъда. Скоро след това става известен като главен съветник на комисията на сенатор Джоузеф Маккарти, която издирва комунисти и предполагаеми комунисти в правителството.

През 70-те и 80-те години на ХХ век в Ню Йорк той се забавлява в нощния клуб "Студио 54", където се употребяват наркотици, и има влияние като приятел на известни и влиятелни личности, сред които Барбара Уолтърс, Анди Уорхол и Роналд и Нанси Рейгън. Като адвокат представлява клиенти от мафиотски босове до Тръмп, а седмици преди смъртта си е лишен от адвокатски права, защото наред с други нарушения е измамил и други клиенти.

Съюзът му с Тръмп започва в началото на 70-те години на миналия век, когато американското правителство съди Тръмп и баща му за дискриминация на чернокожи наематели в управляваните от тях апартаменти.

Кон кара Тръмп да подаде контраиск срещу Министерството на правосъдието. Делото е уредено и поставя началото на съдебен модел, който помага за определянето на кариерата на Тръмп в бизнеса, а по-късно и в политиката. Статия във "Вашингтон пост" за влиянието на Кон, публикувана по време на президентската кампания през 2016 г., е със заглавие "Човекът, който показа на Доналд Тръмп как да се възползва от властта и да всява страх" и обобщава урока му като "проста формула: атакувай, контраатакувай и никога не се извинявай". Кон е бил и експерт в медийната манипулация.

Историческият Кон е показан в документалния филм от 2019 г. "Къде е моят Рой Кон?" Въпреки че не е фокусиран върху Тръмп, филмът взема заглавието си от един от неговите вече известни коментари. Когато главният прокурор Джеф Сешънс си направи самоотвод от разследването на руската намеса в изборите през 2016 г. - решение, което Тръмп възприе като нелоялно - той, както се съобщава, попита в гнева си: "Къде е моят Рой Кон?"

Въпросът на Тръмп, който затвърждава културното присъствие на Кон, се превърна в крайъгълен камък в последните статии за правния му екип, тъй като той е изправен пред първия си наказателен процес в Ню Йорк.

Документалният филм включва много архивни клипове на Кон през 50-те години на миналия век и след това. Със смразяващо спокойствие той се хвали в телевизионно токшоу през 70-те години на ХХ в., че правните му клиенти купуват това, което той нарича "стойност на плашилото", защото опонентите му знаят, че "ще последват всякакви ужасни последствия", ако не се подчинят.

Въпреки това Кон на практика е изчезнал от общественото съзнание до "Ангели в Америка" през 1991 г. Един от вдъхновяващите избори на Кушнер в неговата визионерска пиеса е да изобрази Кон на смъртния му одър, аватар на лицемерието от епохата на Рейгън.

Ал Пачино прави едно от най-добрите си и недооценени изпълнения в минисериала на Майк Никълс "Ангели" като Кон, изпълнен с убеждения, отдаден на собствените си лъжи, но с нотка патос, който крещи на лекаря, който му поставя диагноза СПИН: "Ще те унищожа". Този Кон настоява, както и в живота си, че не е хомосексуалист, въпреки че е спал с мъже, защото е бил влиятелен и, както казва той, "хомосексуалистите са мъже, които нямат никакво влияние". Той се сблъсква с призрака на Етел Розенберг (Мерил Стрийп) и злорадства за нейната екзекуция: "Заслужаваше си го".  

Сериалът "Пътници" разширява ролята на Кон в сравнение с тази в романа, но той остава опасна фигура в орбитата на главните герои (Мат Бомър и Джонатан Бейли) - влюбени, които са затворени във Вашингтон през 50-те години на миналия век. Опитвайки се да получи специално отношение за Дейвид Шийн, мъж, по когото е влюбен и който е бил призован в армията, измисленият Кон (Уил Брил) е яростен и лъчезарен. Той заплашва генерал от американската армия очи в очи, като казва: "Склонен съм да получавам това, което искам, често за сметка на онези, които се опитват да ми попречат да получа това, което искам." В действителност някаква версия на тези заплахи кара армията да разследва Маккарти и Кон и да накара Кон да напусне Вашингтон.

Въпреки че е разрушителен, Кон се поддава и на комедийни и сатирични изказвания. В третия сезон на сериала "Добрата битка" Майкъл Шийн играе Роланд Блум, персонаж, частично базиран на Кон - бомбастичен, измамен адвокат с нюйоркски акцент. В епизод от 2019 г., озаглавен "Вдъхновеният от Рой Кон", Блум смуче фентанилова близалка и посочва своя снимка с истинския Кон и Роджър Стоун, друг привърженик на Кон и по-късно съветник на Тръмп.

"Той ни научи, че в добре изказаната лъжа може да има красота", казва Блум на млад адвокат, работещ по учебник.

Епизодът включва дори забавна анимация с танцуващия в дискотека Кон и карикатурен Тръмп. "Защитаваше младия Тръмп и го научи на всичко, което знаеше", гласи песента, и "кой има нужда от истината, когато печели".

Съюзниците на Тръмп имат различно мнение за характера и тактиката на Кон, въпреки че името му рядко се споменава. Изключение прави бившият съветник на Тръмп Стив Банън, който пише предговор към преиздадената през 2023 г. биография на Николас фон Хофман от 1988 г. "Гражданинът Кон". В предговора, посветен колкото на Тръмп, толкова и на предполагаемия му обект, Банън пише, че Кон е "една от най-необикновените, демонизирани и неразбрани фигури в политиката на XX век".

След това той посочва обвиненията срещу Тръмп, като казва, че "президентът Тръмп отвръща на удара", точно както предполага, че би направил Кон. "Чудно ли е, че президентът Тръмп пита "Къде е моят Рой Кон?" пише Банън.

Гейбриъл Шърман, който пише сценария на "Чиракът", казва в бележките за пресата към филма, че е искал да отличи драматизирания от него Кон от предишните му образи.

"Преди този филм образът на Рой в масовата култура беше на този пламенен, по-голям от живота гръмогласен нахалник, а Рой, когото исках да напиша, отразяваше по-скоро версията, която бях разработил от разговори с хора, които го познаваха, и която беше много по-тиха и заплашителна", казва Шърман.

Тази интерпретация се потвърждава от някои от архивните кадри в "Къде е моят Рой Кон?" и в документалния филм от 2020 г. "Хулиганът". Страхливец. Жертва: Историята на Рой Кон, режисиран от Айви Мееропол, внучка на Розенбергови. Студената сдържаност на истинския Кон, поне в публичното пространство, го прави да изглежда много по-зловещ.

Интересно е да се види дали в ролята на Кон на Джереми Стронг има нещо от вампира. Кон на Кушнер казва на Етел в "Ангели": "Насилих се да вляза в историята. Никога няма да умра."

Тя го предупреждава: "Историята е на път да се пропука. Милениумът наближава".

Но хилядолетието е дошло и си е отишло, а Кон все още е тук.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

България готви още военно оборудване за Украйна

България готви още военно оборудване за Украйна

България Преди 21 минути

Това заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов

Делян Пеевски

Пеевски: Наборната служба няма да се върне

България Преди 1 час

Радев отново се опитва да насажда страхове и напрежение в обществото, заяви председателят на ДПС

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде спрян превантивно за ремонт

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде спрян превантивно за ремонт

България Преди 2 часа

Констатирани са неизправности на маслената система на блочния трансформатор 24/400kV

Бианка Ченсори излезе на вечеря само по...дъждобран

Бианка Ченсори излезе на вечеря само по...дъждобран

Любопитно Преди 2 часа

29-годишната Ченсори носеше прозрачен дъждобран, без бельо отдолу

Всички проекти, които принц Хари и Меган Маркъл подготвят

Всички проекти, които принц Хари и Меган Маркъл подготвят

Любопитно Преди 3 часа

Меган Маркъл и принц Хари имат редица нови проекти в процес на подготовка, ето кои са

Започна хаджът, 2 млн. мюсюлмани отиват на поклонение в Мека

Започна хаджът, 2 млн. мюсюлмани отиват на поклонение в Мека

Свят Преди 3 часа

Властите ги призоваха да носят чадъри заради високите температури

Очарователни и уникални: Родилните белези и звездите, които ги показват с гордост

Очарователни и уникални: Родилните белези и звездите, които ги показват с гордост

Любопитно Преди 3 часа

Тези естествени белези красят телата на много звезди

Щастлива развръзка: Спасиха родилка с тежък хроничен дефицит на кръвни клетки

Щастлива развръзка: Спасиха родилка с тежък хроничен дефицит на кръвни клетки

България Преди 3 часа

30-годишната жена е била транспортирана по спешност от УМБАЛ Плевен в СБАЛАГ "Майчин дом"

<p>Арести в София&nbsp;заради опит&nbsp;за подкуп на полицаи</p>

Двама арестувани в София заради опит за подкуп на полицаи

България Преди 3 часа

Единият задържан е 32-годишен, другият - 59

Американска ядрена подводница изплава в Куба зад руския флот

Американска ядрена подводница изплава в Куба зад руския флот

Свят Преди 4 часа

Повече за ядрената подводница четете в следващите редове

<p>Стратегията на &bdquo;Величие&ldquo; - нещо напълно обичайно за европейската политика</p>

Между популизма и недоволството на избирателите – възходът на крайната десница

Свят Преди 4 часа

Какви са причините за растящата популярност на крайнодесните партии

Кмет на хисарско село е открит мъртъв в канавка

Кмет на хисарско село е открит мъртъв в канавка

България Преди 4 часа

На място е намерена електрическата му тротинетка

<p>Ето колко са недействителните гласове на изборите 2 в 1</p>

ЦИК съобщи колко са недействителните гласове на изборите 2 в 1

България Преди 4 часа

Общият брой на действителните е 2 211 648

В готовност ли е ИА "Борба с градушките" за предстоящите бури

В готовност ли е ИА "Борба с градушките" за предстоящите бури

България Преди 4 часа

Към момента са изстреляли 9082 ракети

Двама загинали при експлозии в подземен паркинг в Швейцария

Двама загинали при експлозии в подземен паркинг в Швейцария

Свят Преди 4 часа

Изключва се възможността взривовете да са предумишлени

<p>&quot;Стигнахме до точка, от която няма връщане&quot;: Путин с нова заплаха към Запада</p>

"Стигнахме до точка, от която няма връщане": Путин с остро изказване след подписания договор между САЩ и Украйна

Свят Преди 4 часа

Държавният глава на Русия Владимир Путин присъства на заседанието на Министерство на външните работи. Той се появява за първи път на срещата от три години насам