102

Д ържавите с най-големи интереси в Сирия – Израел, Турция, Русия, Иран и САЩ, продължават да не намират общи политики помежду си, а действията им застрашават нова ескалация на конфликта в Сирия. Дълго планираната офанзива на сирийския режим в Идлиб срещу последната голяма крепост на бунтовниците очевидно ще бъде оставена на заден план засега, докато Русия и Турция се договорят за съдбата на провинцията. Междувременно новото споразумение между Анкара и Москва предизвика остри реакции както сред бунтовниците и сирийските националисти, така и от страна на Израел.

Споразумението, известно като Меморандум за стабилизация на ситуацията в Идлиб, призовава за отваряне на магистралите между важните търговски центрове Алепо, Латакия и Хама, като по този начин Анкара позволява на режима в Дамаск да поднови важни за икономическото му състояние търговските пътища, останали блокирани по време на военните действия. Заради преговорите въздушните удари са спрени и това веднага даде ефект – около 45 000 души са се върнали по домовете си в Северна Сирия по данни на ООН. Но договорките между Турция и Русия не само, че нямат гаранция за устойчивост – вече има няколко нарушения на предишни спогодби, но и споразумението в този му вид може да доведе до ескалация.

Документът, подписан на 17 септември в Сочи и препратен към САЩ и ООН, съдържа план от десет точки за избягване на военната офанзива в Идлиб. Досега съдържанието на текста на споразумението не беше известно, освен малкото информация излязла в медиите след срещата между Путин и Ердоган. (Можете да прочетете целия текст на български тук).

Договорките не решават съдбата на Идлиб, както някои погрешно коментираха, а се отнасят към разпределението на влияние и сила в Северна Сирия. След като в продължение на седмици както Русия, така и Турция струпваха сили около Идлиб, от Сочи те обявиха, че ще бъде създадена демилитаризирана зона от 15 до 20 км във вече съществуващата зона за деескалация, която Иран, Турция и Русия договориха преди година в Астана. Това беше единствената известна досега точка от споразумението. Документите показват още няколко съществени детайлd, които ще се отразят както на конфликта като цяло, така и на разпределението на силите в Северна и Централна Сирия.

Така например, договорката между Ердоган и Путин включва разширяване на мащаба и правомощията на Съвместния иранско-турско-руски център за наблюдение, който беше създаден по време на преговорите в Астана. Това означава, че иранците все пак ще получат достъп до търговските пътища в Идлиб, които са от съществено значение за местната икономика. Въпреки че Иран не прояви желание да участва в офанзивата на Асад в Идлиб, благодарение на това споразумение Техеран ще разшири влиянието си наготово. Именно заради това израелски официални лица, които наблюдават развитието на иранските бази в Сирия вече изразиха несъгласие с плана на Ердоган и Путин.

Както стана ясно, според документа ще бъде възстановено движението по важните магистрали М4 и М5. Те свързват Алепо с Латакия и Хама, а Турция и Русия се заемат да подсигурят свободното преминаване до края на тази година. Тези пътища не са активни от 2014, но станаха особено важни след като сирийското правителство, подкрепено от Русия и Иран, превзе Алепо през декември 2016. Пътните артерии ще подпомогнат значително търговията между Турция и правителствените зони, и по-конкретно силите на Асад.

Границите на т.нар. демилитаризирана зона в Идлиб не са уточнени. Къде ще преминават, кои зони ще включват и къде зоната ще е широка 15 или 20 км, ще стане ясно при „бъдещи разговори“, уточнява текстът на споразумението. Освен това, Турция и Русия се съгласяват да се „борят срещу тероризма“ в Сирия „във всяка негова форма и проявление“ и поемат ангажимента радикалните групи да бъдат „премахнати от демилитаризираната зона до 15 октомври“. Неясното определение дава поводи да се спекулира, тъй като Турция и Русия имат различни виждания за това коя група e терористична и коя не, и това различие е отразено в документа с липсата на пояснение за кои групи става въпрос.

Както за Русия, така и за Турция клонът на Ал Кайда в Сирия е проблем. Анкара вече месеци наред опитва да отстрани лидерството на групировката, която разполага с около 10 хиляди бойци в Сирия и е основен опонент на подкрепените от турската армия бунтовнически групи. За Русия присъствието на Ал Кайда е аргумент в защита на офанзивата, която иска да извърши в Идлиб сирийският режим. Но както за Москва, така и за Дамаск, бунтовническите групи също са смятани за терористи, докато Турция е на обратното мнение.

Сключеното между Турция и Русия споразумение предизвика множество реакции както в Сирия, така и в региона. Крайните фракции виждат в това предателство и окупационни намерения на Турция, и вече използват договорките в пропагандата си. Видни духовници от Ал Кайда и техния клон в Сирия издадоха изявления с призив да не се сътрудничи на турската армия, а напротив – да се атакува. Според последните данни, през последните седмици в Идлиб от Афганистан и централна Азия са пристигнали нови попълнения на Ал Кайда, които трябва да подсилят групировката срещу бунтовниците и турските сили.

Бунтовническите групи в Идлиб също не приемат единодушно сътрудничеството между Турция и Русия. За тях Москва е основна причина правителството на Асад да оцелее, а руските самолети извършват редовни въздушни удари по държани от опозицията градове и селища. Досега Турция имаше силни позиции сред опозицията, тъй като отстояваше бунтовническата кауза и не позволи вмешателство на Русия и Иран – другият заклет враг на опозиционните сили. Макар споразумението да възпира поне засега офанзива на Асад в Идлиб, то предизвиква трусове за Анкара, с които тепърва ще трябва да се справя.

Израел наблюдава изключително внимателно ставащото в съседна Сирия. След 17 септември израелското командване постави в бойна готовност силите си в граничните райони в Северен Израел, защото според израелците споразумението от Сочи дава възможност на Иран да разшири позициите си от Дамаск и Централна Сирия към крайбрежието и Северна Сирия. Именно, докато Ердоган и Путин преговаряха, Израел извърши въздушни удари в района на международното летище в Дамаск. Цел бяха товари на ирански самолети, които превозват военно оборудване и оръжия за Хизбулла в Ливан. Макар ударите да бяха сериозни и срещу съюзник, Москва запази мълчание. В сряда пък лидерът на Хизбулла, Хасан Насрала, заяви, че организацията му няма намерение да си тръгва от Сирия.

Заради опасенията, че Иран настъпва в Северна Сирия и крайбрежието, на 17 септември Израел бомбардира предполагаеми ирански позиции в крайбрежните градове Тартус и Латакия. В хаоса на ударите, сирийските противовъздушни системи свалиха по погрешка руски разузнавателен самолет с 15 души екипаж. Докато Москва първоначално обвини Израел, че създава опасни ситуации, довели до инцидента, то израелското командване заяви, че виновни са сирийската армия и Иран. Тези събития вече се отразяват на терен в отдалечаването на позициите между Израел и Русия.

Двете страни имат няколко споразумения за Сирия, сключени през последната година в контекста на нарастващото влияние на Иран. За израелците присъствието на иранците толкова близо до границата е недопустимо и затова израелската армия започна серия от операции срещу бази на Техеран. Само за последната година са извършени над 200 атаки, а за последния месец при удари са загинали 113 ирански войници.

За да смекчи напрежението и да се избегне директен сблъсък между Иран и Израел, Путин проведе няколко срещи с Бенямин Нетаняху. Бяха сключени няколко договора, включително за установяване на буферна зона в Голан, като руските сили поемат ангажимент да разположат свои сили в района за сметка на иранските части. Преди седмица руски конвой с военна техника и войници замина от град Дараа към Голан именно в изпълнение на ангажимента, но след инцидента със сваления руски самолет, сега част от тези сили се изтеглят като сигнал, че Москва може да остави на пауза договорките с Израел.

През последната година Русия показва, че иска да приключи със сирийската си мисия възможно по-скоро. За Москва най-важното беше да се стабилизира правителството на Асад и да получи участие в икономиката на Сирия. Тези цели са почти изцяло изпълнени, но предполагаемата офанзива на Асад в Идлиб и израелските въздушни удари срещу бази на Иран правят ангажимента на Русия в Сирия далеч по-дългосрочен и труден. Путин трябва да лавира между съюзници, които враждуват помежду си, докато в същото време трябва да озапти Асад, за да не пострадат отношенията с Турция и дългосрочните цели на Русия.

За да стане още по-сложна ситуацията в Сирия, САЩ решиха да засилят позициите си в Източна Сирия, където заедно с  кюрдско-арабските милиции от Сирийските демократични сили водят сражения с "Ислямска държава". Вашингтон не взима директно отношение към Идлиб, а още по-малко към израелските удари в Сирия, но пък, както показват документите, американските представители в ООН са получили копие от споразумението между Ердоган и Путин, което означава, че американската администрация най-малкото е запозната с дипломатическите маневри. Това, че американците подсилват в момента базите си в Източна Сирия и че Сирийските демократични сили обявиха своя администрация показва, че САЩ смятат да останат в Сирия и процесите в страната ще бъдат следени изкъсо.

Сирийските националисти сред поддръжниците на Асад не са доволни от споразумението между Турция и Русия. Лидери на част от милициите, които подпомагат сирийската армия смятат, че не трябва да се съобразят с договорките и трябва да атакуват Идлиб. Официално режимът подкрепя споразумението, но офанзивата в Идлиб е чакана от дълго време и превземането на последната важна бунтовническа крепост е от голямо значение за пропагандата и стратегията на Асад да върне под свой контрол възможно по-голяма част от Сирия. Ако тенденциите останат същите както в момента, може да се очаква, че споразумението от Сочи може да не издържи и това ще отприщи ескалация и нови военни операции.

Страхове и пресмятания задържат атаката на Асад в Идлиб

Русия и Израел си стиснаха ръце за Сирия, но предизвикаха много въпроси

Нова стратегия на Тръмп за Сирия предполага дълготрайно присъствие на САЩ

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 102
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

102 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Почетоха Елтън Джон с възпоменателна монета

Почетоха Елтън Джон с възпоменателна монета

Любопитно Преди 2 минути

На нея са изобразени характерната сламена шапка на рок легендата и очилата му с музикални ноти

Проверете: Колко знаете за "българския Бисмарк"?

Проверете: Колко знаете за "българския Бисмарк"?

Любопитно Преди 8 минути

Вижте колко знаете за Стефан Стамболов:

БЛС осъди остро действията на прокурора, хулиганствал в болница в Плевен

БЛС осъди остро действията на прокурора, хулиганствал в болница в Плевен

България Преди 54 минути

Съсловната организация подкрепя бързите действие на прокуратурата

САЩ дават на съд онлайн измамници взели милиони

САЩ дават на съд онлайн измамници взели милиони

Технологии Преди 54 минути

Двама нигерийци са основни заподозрени в мащабни измами през интернет

Призоваха Борисов на разпит заради твърдения на Бобоков

Призоваха Борисов на разпит заради твърдения на Бобоков

България Преди 1 час

Призовани са и областен координатор и бивш общински ръководител на ГЕРБ в Русе

Стартират нова процедура за КЕВР, Младеновски се оттегли

Стартират нова процедура за КЕВР, Младеновски се оттегли

България Преди 1 час

Това става ясно от съобщение във Фейсбук на председателя на енергийната комисия в парламента Валентин Николов

Принцеса Даяна

Как е преминал последният рожден ден на принцеса Даяна

Любопитно Преди 1 час

В онази вечер Даяна за поред път е доказала, че е "принцесата на народа"

Ути Бъчваров за коронавируса: Питаха ме колко пари съм взел, за да кажа, че съм заразен

Ути Бъчваров за коронавируса: Питаха ме колко пари съм взел, за да кажа, че съм заразен

България Преди 1 час

Хората, които са се разболели не са чумави, нека бъдем толерантни към тях, апелира готвачът

Туристи сигнализират за мръсни води по родното Черноморие

Туристи сигнализират за мръсни води по родното Черноморие

България Преди 1 час

Какво е качеството на водата в морето в началото на летния сезон

Ново огнище: 60% от присъствалите на бал във Велико Търново с коронавирус

Ново огнище: 60% от присъствалите на бал във Велико Търново с коронавирус

Теми в развитие Преди 3 часа

Възможно е учител да е донесъл заразата от Гърция

Неустоимо изкушение: Лешниково-карамелен сладкиш
Ексклузивно

Неустоимо изкушение: Лешниково-карамелен сладкиш

Любопитно Преди 3 часа

Вижте как да си го приготвите:

Нови разкрития за убития футболен фен в Солун Тоско Бозаджийски

Нови разкрития за убития футболен фен в Солун Тоско Бозаджийски

България Преди 3 часа

Родителите на 28-годишния българин търсят справедливост

Кейт Мидълтън

Кралски етикет: Как да бъдете като Кейт Мидълтън

Любопитно Преди 3 часа

Грациозна, усмихната, ведра и винаги добре облечена, Кейт знае как да направи впечатление, където и да се намира

<p><strong>Без вода</strong> в жегите: Жителите на шуменско село имат само <strong>по два часа</strong> дневно</p>

Без вода в жегите: Жителите на шуменско село имат само по два часа дневно

България Преди 4 часа

Според кмета на Салманово проблемите с водоснабдяването започват още преди 20 години

Километрична опашка на ГКПП „Кулата”

Километрична опашка на ГКПП „Кулата”

Теми в развитие Преди 4 часа

Вчера гръцките власти затвориха ГКПП „Маказа” за туристи от България

<p>Това е китайки електромобил за под $10&nbsp;000</p>

Това е китайки електромобил за под $10 000

Технологии Преди 5 часа

Въпросът е: бихте ли дали тези пари за моделите със звучното име Е300 и Е300 Plus?

Boeing 747-8

Boeing обмисля да спре производството на 747

Технологии Преди 6 часа

Компанията има поръчки за още две години, но след това бъдещето е неясно