38

В Истанбул лидерите на четири държави – Турция, Франция, Германия и Русия търсят отговор на въпроса дали дипломацията може да сложи край на седемгодишната гражданска война в Сирия.

Очакванията на международните наблюдатели са близки до нулата –

мнозина смятат, че ще се продължи и за напред с политическите изказвания. Ситуацията около конфликта в никакъв случай не се е успокоила, а регионалните интереси довеждат всички страни с влияние в Сирия, до границата на директния сблъсък.

Сякаш, за да потвърди ширещия се сред дипломатите песимизъм, в деня преди срещата в Истанбул в Сирия избухнаха сблъсъци между силите на Асад и бунтовниците в западните части на провинция Алепо - там, където вече трябва да действа установената от Турция и Русия демилитаризирана зона около провинция Идлиб. Двадесет и четири часа по-късно, правителствена артилерия обстреля град Тамана в провинция Идлиб. Срещата в Истанбул определено не започва с оптимистична атмосфера и за това допринасят няколко събития, случили се през последни дни.

Как химическите оръжия помогнаха на Асад

Пратеникът на ООН за Сирия, Стафан де Мистура, за който се смята, че ще напусне поста си в края на ноември, ще извести Меркел, Макрон, Путин и Ердоган за ситуацията в Сирия с посланието, че лидерите трябва да се възползват от крехкото спиране на огъня, за да може да се даде глас на дипломацията. Де Мистура, който претърпя редица провали в посредничеството между режима на Асад и международните институции, има надеждата, че ще си тръгне с успех, поставяйки основите за един мирен процес, който да доведе до край на войната. Регионалните съперничества, както и все по-голямата пропаст между САЩ, Русия, Иран и Израел, едва ли ще му дадат възможност за това.

На 15 октомври влезе в сила демилитаризирана зона около провинция Идлиб, договорена от Русия и Турция. Бунтовническите сили изтеглиха оръжията си от 15-километровата зона, но до последно оставаха проблем крайните фракции, включително частите на местния клон на Ал Кайда. В крайна сметка и те се съгласиха да се изтеглят, като по този начин споразумението между Анкара и Москва успя да влезе в сила успешно.

През последната седмица обаче мирът започна да изглежда отново просто пожелание.

Бунтовнически части и сили на Асад влязоха няколко пъти в сражения едни с други както в Идлиб, така и в Алепо. В планините на Латакия, част от които също влизат в демилитаризираната зона, положението е несигурно и там дори в момента са особено активни кавказки и балкански групи, сражаващи се на страната на Ал Кайда. Заради самостоятелните им структури, никой не може да каже всички тези бойци какво ще предприемат и ще се съобразят ли с Москва и Анкара.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Преди срещата в Истанбул, говорителят на турския президент, Ибрахим Калън заяви, че решението за Сирия е дипломатическо, а не военно. Но в същото време, турските сили увеличават присъствието си в Северна Сирия. От една страна, Анкара изпрати подкрепления на турските сили в дванадесетте си бази, построени в провинция Идлиб, а от друга – турските военни се насочиха към град Манбидж. Там, благодарение на дълги дни на преговори, турската армия постигна споразумение с американските части за осъществяване на общи патрули.

Манбидж е оспорван между подкрепените от Турция сирийски бунтовници и подкрепените от САЩ кюрдски сили в състава на Сирийските демократични сили (СДС). Градът беше превзет от СДС по време на сраженията с Ислямска държава и остава в кюрдски ръце, въпреки протестите на бунтовниците и местното население. В крайна сметка, днес Турция успя да постигне сделка с американското командване и да поеме контрол върху района.

В Манбидж и Североизточна Сирия бази имат не само американците, но и Франция.

За разлика от САЩ, които не са поканени на четиристранната среща в Истанбул, французите ще имат възможност да изкажат мнението си по отношение на сегашната ситуация в Сирия. Трябва да припомним, че Париж е откровен противник на режима на Асад, като още през 2011 година даде подслон на редица сирийски дисиденти и помогна в изграждането на опозиционни структури в Истанбул и Женева. Франция също така разполага с малък контингент в Сирия, останал от битките на коалицията срещу Ислямска държава. Засега не е повдиган въпросът дали съществуващите френски позиции в Североизточна Сирия ще бъдат засилвани или премахвани, но със сигурност Русия и Турция ще искат да знаят какви са плановете на Париж.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Германия сякаш изглежда неестествено на среща за съдбата на конфликтна в Сирия.

Меркел избягваше да заема категорични позиции относно войната, макар да прие огромен брой бежанци, бягащи от бомбардировките и сраженията. Германската армия участва най-вече в подкрепа на кюрдските сили и предоставяше логистична подкрепа в битките срещу Ислямска държава. Така че германската дипломация вероятно ще се съсредоточи във въпросите, свързани с това какво следва отсега нататък в кюрдските райони и също така, дали евентуален сблъсък в Идлиб ще предизвика бежанска вълна.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Руснаците са една от замесените в сирийския конфликт държави с най-ясни цели.

Москва е категорична, че правителството на Асад трябва да възстанови контрола си върху сирийската територия, което ще помогне на собствените ѝ интереси в енергийния и военен сектор. Руските банки вече подготвят откриването на свои клонове в Сирия, като от януари се очаква да започне предлагането на заеми срещу закупуване на жилища в блоковете, които ще бъдат строени от руски фирми върху разрушените по време на бомбардировки квартали в трите най-засегнати градове – Дамаск, Хомс и Алепо. Макар цели райони да са още необитаеми, вече се подписват договори за изграждане на нови квартали и руснаците смятат да са основна движеща сила в бъдещата реконструкция на Сирия.

Източник: ЕПА/БГНЕС

И като става дума за реконструкция, Москва смята, че Асад трябва да приеме нова конституция, която да сложи началото на политически преход в страната. Тук обаче Русия се сблъсква с опозицията на своите съюзници. Режимът в Сирия няколко пъти вече изразява категоричен отказ да приеме конституция, писана отвън. Текстът на проектоконституцията е компромис между интересите на САЩ, Русия и Турция, и предлага преимущество на плурализма и създаването на политически партии – нещо, с което Асад няма да се съгласи. Въпросът за конституцията е основен както в разговори в Истанбул, така и в близко бъдеще, тъй като приемането ѝ ще бъде кулминацията на руската политика в Сирия.

Три държави ще следят какво ще кажат помежду си в следващите дни Макрон, Меркел, Путин и Ердоган.

САЩ не са поканени на срещата, но те имат особени интереси в Сирия.

През последния месец администрацията на Тръмп одобри нова стратегия за Сирия, увеличавайки броя на войниците, разположени в Източна Сирия. Вашингтон първоначално обвързваше оставането си с битката срещу Ислямска държава, но тази война е почти приключила и днес стратегията е по-скоро свързана с контриране на присъствието на Иран. Сирийските демократични сили засега са плътно свързани със САЩ и американските интереси им позволиха да обявят наскоро самоуправление в Източна Сирия. Дали тази структура ще се развие, или не тепърва ще става ясно, но със сигурност нито Иран, нито Русия, нито пък Асад са доволни от това развитие.

Източник: Guliver/Getty Images

Иран за изненада на мнозина също не участва в срещата в Истанбул.

Страната има основна роля във войната в Сирия, а нейните десетки милиции успяха да възстановят контрола на Асад в немалко райони, държани от бунтовниците. И все пак, Иран има различни интереси от тези на Русия и Турция, което е вероятната причина Техеран да не вземе участие в срещата. Иран също така иска да участва в бъдещето на Сирия и това противопоставяне почти със сигурност ще доведе до ескалация с режима на Асад и Русия.

Макар встрани от разговорите, Израел също има важна роля във войната.

Както останалите заинтересувани страни, израелците също изграждат мрежите си и струпват военна сила по границата със Сирия, ако напрежението с Иран се засили. Руснаците и Турция имат интерес израелците да не засилват позициите си, но в същото време искат да поддържат хладнокръвни и взаимноизгодни отношения с тях. В деня на срещата в Истанбул, Израел обвини Иран за подновеното изстрелване на ракети от Ивицата Газа към израелски селища и това допълнително усложнява ситуацията, тъй като израелската армия може да използва обвиненията като оправдание за удари по ирански цели в Сирия.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Срещата в Истанбул едва ли ще доведе до нещо особено.

Докато лидерите на държавите обсъждат дипломатическите ходове, които да доведат до евентуален край на войната в Сирия, в Сирия се чува дрънчене на оръжие. Сателитни кадри и анализ на ситуацията на терен показва, че всички – от Русия и Турция до САЩ и Иран – пълнят складовете с муниции в очакване на нова ескалация. Сирийският режим няма никакво намерение да оставя Идлиб под контрола на бунтовниците и дипломатите не бива да бъдат наивни по този въпрос. Източна и Североизточна Сирия, а също и части от Южна Сирия продължават да са извън контрола на Асад, което не влиза в интересите на съюзниците му в Москва и Техеран.

В края на четвърти век, римският военен историк и теоретик - Флавий Вегеций Ренат, пише в своя мащабен труд De Re Militari (За военни въпроси) прочутата фраза "Ако искаш мир, готви се за война". Това се отнася с пълна сила за днешната ситуация в Сирия.

Четете още:

Русия с послание към противниците си: оставаме за дълго в Сирия

САЩ и Иран в игра на "котка и мишка" 

Ердоган и Путин могат да предизвикат нова ескалация в Сирия

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 38
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

38 коментара
 
Семеен скандал: - Стига си врещяла, комшиите ни чуха! Влез в чата да се разберем като хората...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

14-годишен велосипедист загина при тежка катастрофа в Стара Загора

14-годишен велосипедист загина при тежка катастрофа в Стара Загора

България Преди 2 часа

Пробата за употреба на алкохол на шофьора на автобуса е отрицателна

Балабанов: Кой настоящ вицепремиер е бил шеф на политическия кабинет на министър от ГЕРБ

Балабанов: Кой настоящ вицепремиер е бил шеф на политическия кабинет на министър от ГЕРБ

България Преди 4 часа

Това попита депутатът от ИТН преди Коалиционния съвет

Разкриха нарколаборатория в Габрово, има задържани

Разкриха нарколаборатория в Габрово, има задържани

България Преди 5 часа

Арестуваните мъж и жена са били криминално проявени

Адв. Ивета Савова от Програмата за правна защита на БХК, представлявала жертвата по делото

Съдът в Страсбург осъди България за неефективно разследване на сексуално насилие над дете

България Преди 6 часа

Въпреки че извършителите са посочени от пострадалото дете, прокурорът решава да спре разследването , с аргумента че не са установени. ЕСПЧ намира това решение за „парадоксално“

Победителят в "Евровизия" на турне в Европа за средства за украинската армия

Победителят в "Евровизия" на турне в Европа за средства за украинската армия

Любопитно Преди 7 часа

В събота украинският оркестър "Калуш" спечели Евровизия 2022

Наемателят на склада за незаконни цигари в Ботевград отива на съд

Наемателят на склада за незаконни цигари в Ботевград отива на съд

България Преди 7 часа

Tютюневите изделия са произвеждани с цел разпространение

Британската кралица Елизабет Втора, която ограничи публичните си прояви, се появи на метростанция "Падингтън", за да види новата линия на лондонското метро - "Елизабет"

Кралица Елизабет Втора посети нова линия на лондонското метро

Любопитно Преди 7 часа

Бъкингамският дворец окачестви събитието като "щастливо" и добави, че организаторите са били информирани за възможното посещение на кралицата

Голям пожар в автоморга в столичния "Люлин" (ВИДЕО)

Голям пожар в автоморга в столичния "Люлин" (ВИДЕО)

България Преди 7 часа

Гасенето на огъня отне половин час

<p>Започват разговори за подкрепата на градския транспорт в София</p>

Фандъкова: Започват разговори за подкрепата на градския транспорт

България Преди 7 часа

Столичната община ще участва в разработването на национална транспортна схема със синхронизация на разписания на автобусния, градския транспорт и БДЖ.

Правителството представи пакет от мерки срещу високите цени на горивата

Правителството представи пакет от мерки срещу високите цени на горивата

България Преди 8 часа

Целта е с тях да бъдат подкрепени бизнесът и потребителите

<p>Йорданова: КС ще сложи край на&nbsp;тези спекулации</p>

Йорданова: КС ще сложи край на спекулациите дали НС може да закрива съдилища

България Преди 8 часа

Тя добави, че не вижда основание ВСС да отложи разглеждането на предложенията за предсрочно освобождаване на главния прокурор

а

Иновативната програма „Вселена от възможности“ с второ издание

Любопитно Преди 8 часа

Финансовата институция продължава социално отговорната си инициатива, която генерира изключителен интерес сред обществеността

Мощите на светите братя Кирил и Методий пристигат в София

Мощите на светите братя Кирил и Методий пристигат в София

България Преди 8 часа

Те ще бъдат изложени в храм "Св. Неделя" от 23 до 25 май

БСП ще настоява за 0% ДДС за хляба и таван на газа на днешните нива

БСП ще настоява за 0% ДДС за хляба и таван на газа на днешните нива

България Преди 8 часа

Те ще искат и необлагаем минимум в рамките на една минимална работна заплата

<p>Защо&nbsp;влизането в еврозоната е логична стъпка за България</p>

Кристалина Георгиева обясни защо влизането в еврозоната е логична стъпка за България

България Преди 9 часа

Тогава не само страната ни ще получава парична политика, но и ще може да влияе на тази парична политика, отбеляза управляващият директор на МВФ

Пърсивиърънс

Ключов етап от мисията на "Пърсивиърънс"

Технологии Преди 9 часа

Главната цел на "Пърсивиърънс" е да достигне възвишението от седименти в западната част на Джезеро