САЩ и Иран в игра на „котка и мишка“
Източник: ЕПА/БГНЕС
26

73-ата асамблея на ООН предложи същото като всеки път – патетични слова, изказвания на държавни лидери, разминаващи се с реалността и отправяне на заплахи. И като говорим за обиди, най-големи дебати предизвикаха речите на иранския президент Хасан Рухани и тази на Доналд Тръмп. Заплахите, които отправиха един срещу друг, идват на фона на раздвижване на военна техника в Сирия и очакван американски блокаж на Ормузкия залив на 4 ноември. Докато в ООН присъстващите се смееха на изказванията на Тръмп, ситуацията на терен предлага малко усмивки.„

След като само преди няколко седмици Вашингтон одобри новата стратегия, която предполага дългосрочен ангажимент на САЩ в Сирия, тази седмица съветникът по национална сигурност Джон Болтън заяви ясно и категорично, че американските сили ще останат в Сирия, докато не се изтеглят про-иранските милиции. Няколко часа по-късно, в централата на ООН Тръмп описа иранското правителство като „корумпиран режим“. Напрежението между двете страни само се увеличава, а залозите засягат цената на петрола и световната икономика като цяло.

Пресечната точка между Вашингтон и Техеран е в Сирия. За първи път САЩ обвързват излизането си от Сирия с това на иранците. Досега Вашингтон се съсредоточаваше единствено в сраженията с "Ислямска държава" в Източна и Североизточна Сирия, където американската администрация подпомага кюрдско-арабските Сирийски демократични сили срещу джихадистите. Преди месец започна и последният етап от офанзивата срещу "Ислямска държава" в Дейр ез Зор и по границата с Ирак, а междувременно американските войници в Източна Сирия от 2000 ще нараснат на близо 5000 при изпълнение на новата стратегия на САЩ.

Както често се случва в тази част на света, събитията трябва да се разглеждат в по-широк контекст.

Между Иран и САЩ отдавна има напрежение. Двете страни оспорват влиянието си в Близкия изток от десетилетия, а войната в Сирия със сигурност наклони везните в полза на Техеран. Именно там иранците развиха огромна мрежа от милиции, които подпомагат сирийския президент Башар Асад в битката му срещу бунтовниците. Иран получи и значително участие в поддръжката на инфраструктурата на сирийската армия, което постави сирийските офицери в зависимост.

Очаква се Иран да сложи ръка и върху важни сделки за бъдещата реконструкцията на Сирия, предимно в комуникационните мрежи и енергийната сфера. Всички тези инвестиции Иран прави с цел да подсигури сухопътен коридор през Сирия към Ливан, където про-иранското движение Хизбулла има силни позиции. Така, от Техеран през Багдад и Дамаск към Бейрут, за иранската икономика, политика и армия, ще има достъп до Средиземно море.

Иранските амбиции няма как да останат незабелязани и да не предизвикат притеснения в други регионални сили като Саудитска Арабия и Израел. Размяната на реплики и заплахи в ООН между Рухани и Тръмп се случва само няколко дни след поредния израелски удар в Сирия, който доведе до сваляне на руски разузнавателен самолет край крайбрежния град Латакия. Макар вина за свалянето му да носи сирийската армия, то Москва побърза да използва случая, за да затегне позициите си и да се откаже – вероятно временно – от ангажимента си към Израел за изтласкване на иранците от Сирия, поет преди няколко месеца след поредица от срещи между Владимир Путин и Бенямин Нетаняху.

Напрежението между САЩ и Иран, и скандалът между Русия и Израел, са събитията, които имат значение едно за друго, и трябва да бъдат следени едновременно.

За Израел е жизненоважен и въпрос на защита на националната сигурност Иран да бъде изведен от Сирия възможно по-скоро и, ако може, с повече загуби за Техеран. За тази цел Израел сключи споразумения с Русия като Москва пое ролята на гарант, че иранците няма да притесняват Израел. След свалянето на руския самолет край Латакия, нещата стоят по различен начин. Използвайки като предлог влошаването на отношенията, Русия разположи допълнителна заглушаваща техника в Сирия, която ще попречи – макар и не на напълно - на израелските самолети да извършват редовните си удари по цели на Иран и Хизбулла. Москва заяви също, че ще изпрати на Асад подобрени противовъздушни системи С-300. От Хизбулла пък съобщиха, че въпреки всички опити на израелската авиация, са получили нови ракети от Иран, което означава, че все пак руснаците са си затворили очите.

След този драматичен обрат на събитията за Израел, Нетаняху няма друг вариант освен да се обърне към САЩ. Американската армия има свои части в Източна Сирия, но досега стоеше встрани от главните събития в Сирия. И макар С-300 да не са изключителен проблем за израелските или американски сили, все пак представляват опасност за извършването на въздушни операции. Още по-важно за САЩ е изявлението на руски официални лица, че противовъздушните системи ще покриват и границата с Ирак. Това е директна провокация, тъй като именно там са стационирани американските части. Изявлението на руснаците загатва и, че Москва ще предприеме стъпки за установяване на форма на зона, забранена за полети, което пък притеснява сериозно Израел, защото ако не могат да удрят иранските позиции, това означава, че Хизбулла и про-иранските милиции ще могат да се установят без проблем в Сирия.

Нужно е поне да споменем, заради контекста на събитията, и наскоро подписаното споразумение за Идлиб между Русия и Турция. То влиза в сила на 15 октомври, но действията на Москва срещу Израел удрят и турските интереси. Даването на С-300 на сирийския режим не е в полза на Анкара и неслучайно турската администрация показа желание да възстанови отношенията си с Израел, които през последните няколко години бяха в застой.

Техеран не може да си позволи да загуби присъствието си в Сирия. Изказванията на Хасан Рухани в ООН се случват на фона на големи вътрешни проблеми в Иран.

Икономическата ситуация в страната е тежка, а валутата е в ниските си нива от десетилетия насам. Проблемите за иранската икономика не са от вчера, но наложените от САЩ нови санкции след излизането от ядреното споразумение, допълнително утежняват ситуацията. Иран стана свидетел и на спорадични демонстрации, които не са спирали от края на миналата година. Техеран има притеснения и за сигурността си, след като атака в Ахваз уби над 20 души по време на военен парад. Макар още да не е ясно кой е извършител – "Ислямска държава" или местните арабски сепаратисти – нападението направи иранския политически елит още по-нервен и подозрителен.

На 4 ноември се очаква да влязат в сила втората партида от санкции срещу Иран, които включват блокаж на залива Ормуз, откъдето минава главният износ на петрол. Ако наистина се стигне до блокиране, това ще доведе до ескалация – както политическа, така и икономическа – между САЩ и Иран, и техните съюзници. Предвид факта, че Китай, който заяви, че няма да спре да купува петрол от Иран, е в търговска война със САЩ, ситуацията ще се отрази на световно ниво заради огромно икономическо значение на засегнатите държави.

Ето как събитията в Сирия, договорът между Турция и Русия, свалянето на руския самолет край Латакия, разривът между руснаци и израелци, и напрежението между Иран и САЩ, стават зависими едно от друго и изграждат сложна картина, в която държавите играят опасна игра на „котка и мишка“.

За момента няма страна, която да може сама да изтласка или да удари тежко Иран, така че Техеран да прекрати участието си в Сирия или да спре финансирането на многобройните си милиции. За подобен резултат са нужни активни и единни действия, които в момента не са налице. Европейският съюз предпочита да поддържа връзка с правителството в Техеран заради надеждите за по-евтин петрол, което е в рязък контраст с желанието на САЩ за натиск върху аятоласите. В ООН видяхме само върха на айсберга. Докато делегатите се смееха на Тръмп, на всички е ясно, че в момента световната дипломация е изправена пред неизвестност. Усилията за намиране на консенсус са блокирани и заплахите от трибуната скоро могат да придобият реално изражение.

Какво се очаква от новите санкции на САЩ върху Иран

Възможен ли е сблъсък между САЩ и Иран?

Нова стратегия на Тръмп за Сирия предполага дълготрайно присъствие на САЩ

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 26
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

26 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

д

Извършен е опит за похищение на кораб източно от йеменския град Аден

Свят Преди 13 минути

Капитанът на кораба е съобщил, че е бил приближен от малка лодка, в която е имало пет-шест въоръжени хора

Никълъс Кейдж и синът му Уестън

Обвиниха сина на Никълъс Кейдж в побой над майка му

Любопитно Преди 26 минути

Към момента случаят се разследва от властите, за да се установи дали Уестън трябва да бъде съден

Apple iPad Pro

Apple се извини за скандална реклама и я спря

Технологии Преди 41 минути

Новият iPad Pro ще бъде популяризиран по друг начин

Изумителни факти за най-големия орган - кожата

Изумителни факти за най-големия орган - кожата

Любопитно Преди 46 минути

Разказваме ви изненадващи факти за бебешката кожа, за да научите какво да очаквате и как да защитите новороденото си

г

Нещастните, щастливи хора: парадоксът Gen Z

Любопитно Преди 1 час

Проучване показва, че 52% от Gen Z се чувстват стресирани и проявяват симптоми на бърнаут на работното място; 43% от поколението Z смятат кариерата си за по-важна от личния живот

Една история за йога, манипулации и многочасов секс

Една история за йога, манипулации и многочасов секс

Свят Преди 1 час

Германски журналисти разкриват манипулации и злоупотреба с власт

Вулкан

Превръщат ли се скритите вулкани в Италия в най-голямата заплаха за човечеството?

Любопитно Преди 1 час

Ако сега някой ви пита кой е най-опасният вулкан на Апенините, вероятно ще отговорите: Везувий.

Шест институции проверяват данъчните складове на „Лукойл“

Шест институции проверяват данъчните складове на „Лукойл“

България Преди 1 час

Над 190 служители участват в операцията

д

„Чистота на депозит” в „Темата на NOVA“

България Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Мария Бакалова и Бойко Кръстанов са сред новите членове на Европейската филмова академия

Мария Бакалова и Бойко Кръстанов са сред новите членове на Европейската филмова академия

България Преди 1 час

Академията обяви новите попълнения в състава си на Деня на Европа - 9 май

д

В подкрепа на новите велоалеи: Колоездачи се събраха пред СО

България Преди 1 час

Те настояват да присъстват на Комисията по транспорт

Християн Мицкоски

Мицкоски: Главчев да каже за отстъпките на България, аз не ги виждам

Свят Преди 1 час

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ очаква обяснение "какви отстъпки е направила България към Северна Македония"

Километрично задръстване на АМ "Тракия" в посока Пловдив

Километрично задръстване на АМ "Тракия" в посока Пловдив

България Преди 1 час

Движението от Мухово до Гелеменово е пренасочено заради аварирал тежкотоварен камион

"Властелинът на пръстените" с нов филм през 2026 г

"Властелинът на пръстените" с нов филм през 2026 г

Любопитно Преди 2 часа

Той условно е озаглавен „Властелинът на пръстените: Ловът на Голъм“, съобщи Warner Bros. Discovery

Женски крак

Мислите, че това е женски крак? Помислете отново

Любопитно Преди 2 часа

Модата притежава онова завидно свойство винаги да ни шокира

Климатолог разкри кога е нормално да валят градушки

Климатолог разкри кога е нормално да валят градушки

България Преди 2 часа

Симеон Матев коментира и защо малките земеделци често нямат застраховки