14

И зраел мобилизира около 350 000 резервисти - част от армията е стационирана по границата с Ливан, а другата в близост до ивицата Газа. Целта на очакваната сухопътна офанзива в Газа е унищожаването на военизираната групировка "Хамас", която Германия, ЕС, САЩ и други държави определят за терористична, пише в свой анализ Deutsche Welle.

Според бившия израелски разузнавач и настоящ изследовател в Университета в Тел Авив Михаел Милщайн няма алтернатива на това развитие. "Хамас" винаги са формулирали целите си ясно - пропагандиране на джихада и заличаване на държавата Израел. За тях икономическия просперитет никога не е бил стратегическа цел", коментира експертът пред ДВ.

Не трябва да възниква политически вакуум

И ето, че вече възниква въпросът: Как ще бъде ръководена политически Газа, ако сега "Хамас" и терористичните им структури бъдат заличени? Израел не дава отговор. Не се знае кой би застанал на мястото на "Хамас", ако те действително бъдат унищожени. Едно обаче е ясно - не бива да се получава вакуум, смята Милщайн. "Бързо изтегляне след евентуалното унищожаване на режима на "Хамас" би създало вакуум, който ще се запълни с анархия и други радикални ислямистки групировки."

Примери за такова развитие вече има в Афганистан, където терористите от "Ислямска държава" се възползваха от отслабените институции, за да преследват своите цели. Тогава как би изглеждала Газа при евентуален край на "Хамас"? Милщайн вижда няколко варианта. Щефан Щетер от Университета на Бундесвера в Мюнхен също.

Вариант 1: Израел поема контрола над ивицата Газа

Възможен е сценарият, при който Израел директно да контролира ивицата Газа, както беше преди 2005 година. Това обаче може да предизвика нова въоръжена съпротива. Освен това би имало фатални последствия за баланса в региона, смята политологът Щетер.

Като окупационна власт Израел ще има и задължения към гражданите на окупираната територия - поне според международното право. "Това няма да е по силите на страната финансово", казва Щетер. Освен това Израел едва ли ще може да наложи нова окупация, тъй като международните партньори на Тел Авив като САЩ ще се възпротивят. Подобна стъпка ще обтегне и отношенията на Израел с останалите арабски държави, с които страната е подписала мирни договори или планира такива. "Смятам, че това развитие е малко вероятно", казва експертът пред ДВ.

Вариант 2: Палестинската автономия поема контрола

Възможно е Палестинската автономия да си върне контрола над ивицата Газа. Този план има един основен проблем, смята Милщайн. Палестинската автономия, ръководена от Махмуд Абас, функционира като правителство на Западния бряг, където де факто контролира само малка част, а Израел - по-голямата. Всъщност Абас и партията му "Фатах" не се радват на популярност сред палестинците на Западния бряг. Срещу тях редовно има протести заради упреци в корупция и лошо управление. Освен това те са обвинявани в нелегитимност - последните президентски избори се проведоха през 2005 година, откогато Абас управлява като "вечен" лидер. Много палестинци го обвиняват и в това, че не е достатъчно остър в изказванията си срещу окупацията на Израел.

Има и друг фактор, казва Щефан Щетер. "Ако Палестинската автономия поеме контрола над ивицата Газа след потенциална победа на Израел над "Хамас", може да изглежда сякаш те печелят на гърба на жертвите от войната." Палестинската автономия не трябва да оставя подобно впечатление, но същевременно е ясно, че тя трябва да играе важна роля в който и да било сценарий за бъдещето на ивицата Газа, смята Щетер.

Вариант 3: Смесено гражданско палестинско управление

По-добра, но все пак сложна за постигане опция, е смесено палестинско гражданско управление, смята експертът по сигурността Милщайн. То би могло да се сформира от различни представители на гражданското общество и местните власти и би имало близка връзка с Палестинската автономия. Такъв модел може да получи подкрепа от Египет, САЩ, Саудитска Арабия и ОАЕ, прогнозира експертът. Това би било стабилно само за кратко, но е по-добър вариант от всяка друга алтернатива, казва Милщайн.

Вариант 4: Администрация от ООН

На теория ООН може да поеме управлението на конфликтната зона след потенциално унищожение на "Хамас", смята Щефан Щетен. Подобно нещо се е случвало вече в Косово и Източен Тимор. "В Газа обаче това не е реалистично. Би било по-трудно от другаде, дори невъзможно. Този конфликт е твърде ключов за целия свят. Голяма роля се играе и от Западните сили, които също биха били критични към подобно решение."

Вариант 5: Управление на арабските държави

Изследователят Щетен смята, че друг сценарий е за предпочитане пред този с управление на ООН. А именно: арабските държави да поемат контрола над ивицата Газа съвместно с Палестинската автономия. "Това може и да е в интерес на някои от тези страни поради други причини - най-вече онези, които имат резерви по адрес на Мюсюлманското братство, към което принадлежи "Хамас"."

Макар че в момента официалната реторика в споменатите страни, водена от антиизраелските настроения, се фокусира върху солидарността с палестинците и страданията на палестинското цивилно население, "поражението на "Хамас" няма да се разглежда като проблем в Рияд и Кайро", смята Щетен.

Израел нахлу с танкове в ивицата Газа

Преди всичко при такъв сценарий палестинците евентуално биха могли да бъдат убедени, че техните основни интереси няма да са застрашени - национално самоопределяне и решението за две държави. "Но за това е необходимо обединение, също и в сътрудничество със Запада и ООН". Освен политическата подкрепа, важна би била и финансовата подкрепа, за да се укрепи икономически такъв модел. Този модел не само би предложил перспективи за палестинците, но и би донесъл повече сигурност на Израел - казва Щетен.

Въпреки това, с оглед на настоящата ескалация с няколко хиляди жертви, изглежда доста неясно дали и на каква цена дори арабските държави с официални отношения с Израел в момента биха били склонни да поемат риска от такава опция. Такъв модел би могъл да се приложи в средносрочен план.

 

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 3 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 7 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 7 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 8 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 8 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 8 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 8 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 9 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 9 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 9 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 9 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 10 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 10 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 10 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях