2

О коло един милиард души по целия свят страдат от мигрена.

Оказва се, че 136 млн. от тях се намират в Европа. Това представлява 15% от населението на Стария континент.

Друг интерес извод, който може да се направи от изнесените данни, е че жените са 2-3 пъти по-засегнати от мъжете, предава La Repubblica.

Предоставената информация по повод 13-тия конгрес на European Headache Federation показва сериозното влияние, което оказва това здравословно състояние, върху икономическия и социален фактор на планетата.

Източник: iStock/Getty Images

На конгреса в Атина се събраха експерти в областта, за да обсъдят хроничното главоболие, познато още като мигрена.

Изнесените данни за финансовите загуби вследствие на увеличаващия се брой, страдащи от мигрена, се разминават.

Според някои те възлизат на 18,5 млрд. евро, според други на 27 млрд. евро, като основните причини са отсъствия от работа, недостатъчна продуктивност и ефективност на работното място и други.

Източник: iStock/Getty Images

Ако имате дори и минимални съмнения, че страдате от мигрена, задължително отидете на лекар. Пристъпите понякога могат да продължат до 72 часа, други пъти дори повече, като болката е непрестанна, пулсираща, налични са и други симптоми като чувствителност към светлина и шумове, гадене.

„Няма данни за ефекта на определени храни и напитки като шоколад, вино или сирене, върху развитието на мигрената”, казва Месуд Ашина, невролог и доцент по неврология в Университета в Копенхаген.

„Имаме обаче доказателства за други фактори, които предопределят страдането от мигрена. Например нарушен баланс в хормоналните нива, безсъние, нощни смени, нарушен хранителен режим, дори климата”, продължава Ашина.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@