15

О бщо 1200 жълти, червени, бели, розови и оранжеви рози, подредени върху картата на Европа посрещат посетителите на есенния Салон на галериите в НДК. Част от цветята са забулени с бурки, шамии и други видове забрадки като символ на толерантността между хората. "Единство в многообразието" е наречена инсталацията, чиито автор е Онник Каранфилян. 

В Салона участват

26 галерии от София, Пловдив, Варна, Трявна, Пазарджик

като някои от тях представят по няколко колекции.

Този път различното е, че няма окръжни галерии, а само частни и колекция "Светлин Русев", направила жест към нас затваряйки ателието си на "Врабча" и излагайки неща, купени през последните 2 години и непоказвани пред публика, каза пред Vesti.bg Илияна Китанова - координатор на проекта експерт продуцент от страна на НДК.

По думите широк е и диапазонът на изкуството, което се предлага - от съвсем млади автори, през Милко Божков, Захари Каменов, Ивайло Мирчев, Греди Асса, Димитър Казаков-Нерон, Кристо до

Владимир Димитров-Майстора, Васка Емануилова, Жорж Папазов...

Целта на Салона е да събере на едно място всички галерии, за да може ценителите да видят какво се предлага на пазара на изкуството, защото един човек трудно може да обиколи всички галерии в страната, обясни Китанова.

Никой не очакваше да има продажби на първия салон, но такива имаше, добави Китанова. Освен това, в съботите и неделите имаше по 3000 човека на ден, очакваме подобна посещаемост и сега, каза тя.

Есенен салон на галериите в НДК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@