Е вгения Петерсон, известна в целия свят като Индра Деви, е една от първите жени, практикуващи йога, която освен това популяризира йогата в много страни по света.
Родена е през 1899 г. в семейство на банков служител от шведски произход и известна руска оперетна актриса, разказват момичетата от Edna.bg.
Фатални грешки в храненето, които допускаме
Тя няколко пъти е променяла живота си из основи.
Говорела е 12 езика и определяла като своя родина три страни – Русия, където се е родила; Индия, където се е "преродила" и дружелюбната за нея Аржентина, където прекарва последните 17 години от живота си.
Индра Деви е обиколила половината свят, познавала се е с много холивудски звезди, индийски философи, както и партийни величия. Сред нейните ученици са Мерлин Монро, Грета Гарбо, Рита Хейуърт и други известни актьори от 40-те години на миналия век.
Умира през 2002 година в Буенос Айрес, доживявайки до 103 години.
Когато е на 93-годишна възраст Индра Деви разказва в интервю за своя хранителен режим:
"Аз съм вегетарианка от много години, ям един път на ден, понякога – два пъти. След ставане от сън изпивам 200 мл вода с лимон, която съм приготвила от вечерта. Закуската ми е чаша соево мляко или кафе от зърнени култури. Малко бадеми и стафиди. Грейпфрут или портокал, който ям заедно с бялата ципа, а понякога и с кората. Пия много вода, ям пресни сезонни плодове и пия зеленчукови сокове. Преди сън също изпивам чаша вода. Понякога обядвам и обядът ми се състои от една от следните храни: зеленчукова супа или зелена салата; един сварен или суров зеленчук; порция кафяв ориз; печен небелен картоф с малко растителна мазнина или соев сос. Понякога за обяд хапвам домат със сирене, яйце или йогурт с мед и покълнала пшеница".
В една от своите книги Индра Деви описва принципите на хранене, които е спазвала самата тя и е препоръчвала на учениците си, а също коментира глобалните проблеми с нездравословното хранене.
Вижте кои са някои от нейните златни съвети за хранене:
1. Не пийте вода по време на ядене, а половин час преди или 2-3 часа след това. Пийте водата на малки глътки, не наведнъж.ите.
![](https://m4.netinfo.bg/media/images/35286/35286279/655-402-voda.jpg)
2. Да хапнете плод е по-полезно, отколкото да го изпиете като сок.
![](https://m.netinfo.bg/media/images/24826/24826824/655-402-fresh-sok-plodove.jpg)
3. Млякото е храна, а не течност. Трябва да се приема на малки глътки, защото в противен случай може да доведе до разстройство на стомаха.
![](https://m4.netinfo.bg/media/images/32636/32636099/655-402-plodove-mliako.jpg)
4. Не забравяйте: тялото се храни не с това, което приемаме, а само с това, което може да усвои.
![](https://m3.netinfo.bg/media/images/32774/32774775/655-402-zdravoslovno-hranene.jpg)
5. Избирайте прецизно храната, която ви "приляга" най-добре – така, както избирате дреха, която да ви подхожда. Експериментирайте с различни храни и комбинации, докато установите кои храни са най-добри за вашия организъм.
![](https://m3.netinfo.bg/media/images/35302/35302741/655-402-chaj-dieta-hranene-zdravoslovno.jpg)
6. Избягвайте "мъртвата" храна – консерви, обработен ориз, бяло брашно, рафинирана захар. Не се увличайте по бонбони и сладкиши, а също ограничавайте и оцета.
![](https://m4.netinfo.bg/media/images/35295/35295632/655-402-ocet.jpg)
7. Препеченият или по-стар хляб е по-полезен. Но не приемайте течности заедно с хляба. Нека зъбите да си свършат работата.
![](https://m4.netinfo.bg/media/images/32905/32905692/655-402-hliab.jpg)
8. Не приемайте повече от една порция с нишестена храна наведнъж. Например ако ядете ориз, откажете се от хляба, картофите и макароните в същото хранене.
![](https://m4.netinfo.bg/media/images/35107/35107069/655-402-kartofi.jpg)
9. Не изхвърляйте водата, в която варите зеленчуци. Пийте я или я използвайте за приготвяне на супа. Картофената вода например е много полезна.
![](https://m3.netinfo.bg/media/images/35305/35305401/655-402-supa-zelenchuci-gotvene-hrana.jpg)
10. Избягвайте пържената и мазна храна, защото тя се усвоява по-бавно. Първи напускат стомаха въглехидратите, след това – протеините и най-накрая – мазнините.
![](https://m4.netinfo.bg/media/images/32820/32820779/655-402-pyrzhena-hrana.jpg)
11. Когато няколко пъти подгряваме храна, в която има мазнини (включително растителни), с всяко следващо притопляне я правим по-вредна. Ефектът е подобен на повторното използване на мазнина, в която е пържено.
![](https://m4.netinfo.bg/media/images/35305/35305402/655-402-supa-zelenchuci-gotvene-hrana.jpg)
12. Най-важното правило е вашето отношение към храната на трапезата. Процесът на хранене и засищане трябва да е бавен, да носи удоволствие и да е в приятна обстановка и приятелска компания.
![](https://m5.netinfo.bg/media/images/29188/29188143/655-402-vino-zhito-hrana-gotvene-masa-trapeza.jpg)
*Препубликуваме в рубриката ни Златно най-четените любопитни публикации във Vesti.bg.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!