2

Съществуват малко обети, имащи по-голяма тежест от брака. В болест и здраве, докато смъртта ни раздели…

Бракът съвсем не е детска игра. С него идват много отговорности, въпроси, притеснения и съмнения.

Да си влюбен е едно нещо, но да се вречеш във вечна вярност на някого е съвсем друго.

Често хората се шегуват с изрази като „изгоря момчето“ или „вързаха я“, свързани с това, че независимостта и щастливите безгрижни мигове са вече минало, веднъж щом минеш под олтара.

Колкото и да се шегуваме с това обаче, науката смята друго. Проучвания откриват, че ако бъдещият или настоящият ви съпруг или съпруга е и ваш най-добър приятел, то не само няма нужда да се притеснявате за "свободата" си, но и трябва да се радвате, защото сте спечелили "лотарията на живота".

Женените хора, са по-щастливи от неженените

Д-р Робърт Х. Шамерлинг отбелязва в своя статия за Харвард, че женените хора живеят по-дълго, претърпяват по-малко инфаркти и инсулти, имат по-малък шанс от депресия и да открият, че имат рак в напреднал стадий, както и е по-вероятно да се преборят с рак, ако са диагностицирани. 

5 неща, за които е добре да говорим с партньора си

Голямо проучване от 2016 г., включващо институции като медицинското училище „Астън“ в Бирмингам, Англия, открива, че бракът увеличава шансовете за оцеляване след сърдечен удар. По-конкретно проучването открива, че женените хора имат 14 процента по-малък шанс да умрат вследствие на сърдечен удар, отколкото неженените, и прекарват средно 2 дни по-малко в болницата.

Резултатите не трябва да притесняват хората, които са сами и са претърпявали сърдечен удар, но трябва да се вземат предвид от научните среди, за да се обърне внимание на важността от осигуряване на подкрепа на хората, претърпели инфаркт“, коментира д-р Никълъс Голъп към медицинския колеж в Норич.

Личното щастие също се повлиява от брака

Разбира се, трябва да се вземе предвид, че говорим за здравословни връзки, а не за брака като цяло, защото той не прави по-щастливи хората, които не са един за друг.

ТЕСТ: Коя зодия е идеалната половинка за теб?

ТЕСТ: Кой известен филм описва любовния ти живот?

Проучване на Националното бюро по икономически проучвания в САЩ открива, че женените хора като цяло са по-щастливи от останалите, а тези, които виждат партньора си и като свой най-добър приятел, са още по-щастливи.

Ако сте имали щастието да се вречете във вечна вярност на най-добрия си приятел, то вие сте два пъти по-щастливи от останалите женени двойки и в пъти по-щастливи от неженените хора. Здравето ви също печели много от това.

До тези данни учените стигат след дългогодишно проучване, проведено във Великобритания между 1991 и 2009 г., в което са взели участие над 30 000 души.

Ползите от брака са големи и за хората, чиито най-добри приятели не са партньорите им. Те просто са по-големи за тези, чиито партньори са и техни най-добри приятели. Това е бонус“, разяснява експертът Джон Хелиуел пред "Ню Йорк Таймс".

Да откриеш човек, когото можеш да наречеш най-добър приятел е изключително щастие. Да откриеш човек, с когото искаш да прекаръш остатъка от живота си, и той да е най-добрият ти приятел – това вече е да удариш джакпота на живота си.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@