1

К огато през 2020 г. започнаха първите локдауни, много офисни работници просто се прибраха вкъщи и откриха, че работните им места вече ги чакат там.

Технологиите днес са достигнали достатъчна самостоятелност и дори се усъвършенстваха доста преди настъпването на този момент, което позволи на повечето чиновнически, управленски и административни задачи да се изпълняват напълно свободно и отвъд границите на традиционното им място - офиса.

Две години по-късно, след като ограниченията покрай пандемията започнаха да отпадат и работните места отново се отвориха, необходимостта от офиса беше поставена под въпрос.

Ако работата в офис може да се извършва навсякъде, тогава за какво са нужни офисите?

Източник: iStock/Getty images

Иронията, която е в основата на настоящия дебат между дистанционната работа и тази в офиса, е, че самата работа в офис е вид дистанционна работа. Защо да предаваме контрола над една провинция на капризен феодал, когато тя може да бъде управлявана повече или по-малко директно от Версай?

Защо да се рискува корабокрушение, тропическа болест и съпротива от страна на местното население, когато колониалните печалби могат да се наблюдават от Лондон? И защо да разчитаме на "тайните" на гилдиите, когато разделението на труда в индустриален мащаб може да се планира щателно от удобния офис на фабриката?

Тези риторични въпроси с примери от миналото са актуални и днес.

Офисът е технология, която позволява високи нива на контрол. Той концентрира знанието и властта на едно място - и именно поради тази причина монархиите и търговските компании в Европа през XVII и XVIII в. са пионери в някои от най-ранните форми на модерно бюрократично управление.

Офисът обаче се превърнал в основна форма на работа на Запад през XIX век.

Огромният ръст на търговията, промишлеността, финансите и транспорта се нуждаел от огромен брой офис служители, които да комуникират, консолидират, пренасят, съхраняват и извличат съответните данни - процес, който също така създава маса от адвокати и техните служители, които да посредничат при разрастването на търговските и личните взаимоотношения.

Бързите социални и геополитически промени принудили правителствата да разширяват и укрепват правомощията си с бюрократични средства: войни се печелели, режими се утвърждавали, училища и затвори се строели - всичко това с помощта на хората, които стоели на бюро.

Всъщност Първата френска република и Империята вероятно дължали успехите си на държавната администрация.

През 1921 г., по време на периода на административна експанзия, Макс Вебер описал бюрокрацията като машина, съставена от бюра, документи и мъже (и все повече жени), която можело да изпревари и надмине всички по-неудобни начини на организация, които са я предшествали.

Въпреки че Вебер бил може би най-известният теоретик по темата за "управлението от бюрата", неговите предшественици от XIX в. също признавали значението му. За мислители като Джереми Бентам и Г.В.Ф. Хегел, както и за утописти като Анри дьо Сен-Симон, бюрокрацията показва съвършенството на човешките институции.

Но част от управляващите, сред които Наполеон Бонапарт, също са признавали предимството, което бюрократичната организация им е давала на бойното поле - предимство, което по-късно е било застъпено в бизнеса от гурутата на мениджмънта през дългия XIX век: Чарлз Бабидж, Анри Файол и Фредерик Уинслоу Тейлър.

Всъщност бюрократичната власт е била и нещо, от което трябва да се страхуваме: консерваторите от XIX в. не са вярвали на нищо, което има толкова ясни корени в принципите на Просвещението (колкото и полезно да е то). Но либералите също се притеснявали, че концентрацията на власт в бюрата е лошо предзнаменование както за свободния пазар, така и за демокрацията.

В противовес на надеждите и страховете на съвременните наблюдатели, забележителна черта на бюрокрацията от XIX в. днес е нейната грубост.

Постанова на "Шинел" на Н.В.Гогол в Лондон
Постанова на "Шинел" на Н.В.Гогол в Лондон Източник: iStock/Getty images

Времеемките и трудоемки задачи, които били бич за офисните работници, силно контрастират с днешната почти мигновена комуникация и свободно разпространяващите се цифрови мрежи.

Усещането за материалния характер на офиса се проявява най-силно в литературата от този период: Чарлз Дикенс, Херман Мелвил и Николай Гогол са известни с това, че изобразяват мрачния свят на чиновника. Една от най-ярките му картини обаче идва от романа на Оноре дьо Балзак от 1844 г. "Държавните служители":

"За чиновника природата е офисът. Неговият хоризонт отвсякъде е ограничен от зелени кашони; за него атмосферните условия се формират от въздуха в коридорите, от дъха на други хора, който изпълва непроветрените помещения, от миризмата на документи и химикалки; неговият пейзаж е кабинет... Небето за него е таван, към който той отправя своите прозявки, а неговата стихия е прахът..."

Изтъкнати лекари са се противопоставяли на влиянието на тази природа - едновременно дивашка и цивилизована - върху моралното същество, намиращо се в кабинети.

Офисите от миналото като че ли дават основание за дистанционна работа днес. Когато хартията и гълъбите са били най-модерните средства за съхранение на данни, мрачните офиси са били необходимо зло.

Със сигурност сега, когато бюрокрацията се е отървала от грубата си плът и се е издигнала в "облака", можем да кажем сбогом на тези "страшни помещения" завинаги. Офис литературата от XIX в. обаче съдържа и предупреждение.

За дистанционния работник от 2020-те години новелата "Пенсионирането на господин Бугран" на Й. К. Хюйсманс от 1888 г. звучи като поучителна история.

Принуден да се пенсионира от държавната служба, Бугран е в безизходица.  Разхождайки се отчаяно из овощна градина, той вижда дървета, които "вече нямат формата на дървета": "под предлог да се извлекат по-добри плодове" от тях те са били "убити". Осъзнавайки, че духът му е бил осакатен по същия начин от живота в офиса, Бугран решава да повтори старата си работа у дома.

Той си построява офис в апартамента си и прекарва дните си в преписване и поправяне на писма - дори "пътува", като всяка сутрин обикаля квартала. Той умира "щастлив": на бюрото си, по средата на писането на последния документ.

За Хюйсманс най-дълбоките последици от живота в офиса се усещат далеч отвъд неговите стени - и това, което някога е било затворено работно място, днес е неопределено.

Независимо дали работим дистанционно или не, упадъка на офиса е силно преувеличена.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 7 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 7 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 8 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 9 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 9 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 10 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 10 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 10 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 11 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 11 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 11 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 12 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 12 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче