0

К огато става въпрос за красота, е необходимо да имате манталитет на човек, който полага много грижи, за да водите начин на живот с малко грижи.

Искате да намалите ежедневните си грижи за косата? Кератиновата процедура на всеки три до четири месеца може да поддържа копринено гладка косата, която иначе е къдрава, дори когато е изсушена. Нямате достатъчно време за ежеседмичен маникюр? Гел лакът за нокти обещава нечуплив, почти неразрушим маникюр, който издържа тройно повече време.

Когато става въпрос за създаване на дълготрайни ефекти на грима, възможностите ви са определено по-интензивни. Изкушението на перманентния грим със сигурност е примамливо - представете си, че никога повече няма да се налага да преправяте крилцата на очната си линия. Но налице са недостатъците, а именно доста сериозен ангажимент, няколко часа болка и, разбира се, възможност за някои не толкова големи рискове.

Какво представлява перманентният грим?

"Перманентният грим, известен също като козметично татуиране, микропигментация или дермапигментация, е вид повърхностно татуиране, което включва нанасяне на пигмент в дермалния слой на кожата за подчертаване на някои особености на веждите, очите и устните. Използва се и в парамедицинската сфера за прикриване на белези, симулиране на окосмяване и пресъздаване на ареоли", обяснява Емилия Бери, основател и главен изпълнителен директор на PermaLine Cosmetics.

Но това не е обикновено татуиране. По-скоро малко ръчно устройство, оборудвано с една или няколко игли (в зависимост от техниката), поставя специално изработен пигмент в кожата на малка дълбочина. Тези пигменти съдържат по-ниска концентрация на оцветители и по-високо съотношение на течност, в сравнение с традиционното мастило за татуировки, за по-естествен завършек на кожата - казва Синди Ву, основател на Beauty Elements и Lux Series Salon в Ориндж Каунти, Калифорния. То също така избледнява постепенно с течение на времето, за разлика от традиционното мастило за татуировки.

Като се има предвид това избледняване, перманентният грим всъщност е само полуперманентен. Според Ву пигментът може да издържи няколко години, преди да започне да избледнява, и вероятно ще са необходими корекции с течение на времето, за да се поддържа желаният ефект. И макар че конкретните срокове за поддръжка варират при различните хора (в зависимост от фактори като типа пигмент, мястото на татуировката, възрастта на клиента, начина на живот и типа кожа), обикновено те са необходими на всеки една до три години.

Но това не е непременно нещо лошо. "Всъщност е желателно да има пигмент, който избледнява, когато се извършват козметични дейности по лицето. Лицата ни се променят и стареят с времето, така че възможността да се правят промени с напредването на годините е идеална", казва Кендра Брей, собственик и основател на Better Brows & Beauty в Ню Йорк.

Най-популярните видове са микроблейдинг на вежди, червило за устни, перманентна очна линия и подобрения на миглите, както и татуировки на лунички. В зависимост от вида перманентен грим, който изберете, техниките, резултатите и избледняването значително се различават. Преди да минете под иглата, ето какво точно трябва да знаете за всяка процедура.

Микроблейдинг

Микроблейдингът е техника, която се използва за подобряване на външния вид на веждите. Процедурата включва използването на малък ръчен инструмент с ултратънки игли за нанасяне на пигмент и създаване на малки, подобни на косъмчета, щрихи в горния слой на кожата, обяснява Бери. Пигментите, използвани при микроблейдинга, са специално подбрани, за да съответстват на цвета на косата и тена на кожата на лицето. В резултат на това Бери казва, че ключът към постигането на красиви и естествени резултати е внимателният избор на козметик, който разбира от цветовете и дълбочината на кожата.

Това е доста разпространена опция, тъй като позволява на клиентите просто да коригират и подобряват външния вид на веждите си според нуждите. Тя е идеална за хора с тънки или редки вежди, с неравномерно оформени вежди, за тези, които са загубили веждите си поради медицински състояния, както и за всички, които търсят рутинна процедура за красота, която не изисква поддръжка.

Въпреки че процедурата е полезна за повечето хора, тя може да не е подходяща за хора с определени заболявания (като кървене и някои автоимунни заболявания), бременни или кърмещи жени и хора с определени кожни заболявания (като екзема, розацея или псориазис), както и за лица, подложени на лъче- или химиотерапия, предупреждава Ву. Ако не сте сигурни, винаги се консултирайте с лицензиран специалист, за да вземете информирано решение.

Целият процес отнема около два часа и изисква поддръжка след пет седмици, последвано от поддържащи корекции на всеки една до три години. Според тримата експерти първоначалната процедура за микроблейдинг струва между 500 и 3500 долара (включително първия ретуш). Сесиите за поддържане са средно между 300 и 550 долара в зависимост от срока и козметика.

Източник: IStock

Перманентно червило за устни

"Пигментирането на устните е дизайнерска техника, използвана за добавяне на прозрачен цвят към устните. В зоната се добавят малки точки пигмент, за да се изгради бавно желаното количество покритие. Козметикът прави движения с иглата като четка за рисуване, за да постигне този ефект", обяснява Брей.

Перманентното червило за устни може да се използва и за подобряване на формата на устните, което го прави чудесен вариант за тези, които не искат хирургически импланти за устни или дермални пълнители, споделя Ву. Процедурата може също така да помогне за намаляване на фините линии и бръчки по устните. Цветовете и покритието на мастилото варират в зависимост от индивидуалните предпочитания, като подобряват или възстановяват естествения цвят на устните или създават изцяло по-жив нюанс на устните.

Според Бери резултатите могат да продължат от година и половина до три години в зависимост от фактори като типа кожа, начина на живот и ежедневната грижа за кожата. И макар че разходите варират в зависимост от местоположението, техниката и опита на специалиста, според тримата експерти първоначалните разходи обикновено са средно около 900 долара, включително шестседмична поддръжка. След това процедурите варират от 200 до 550 долара в зависимост от срока и козметика.

Източник: IStock

Перманентна очна линия

Перманентната очна линия е точно това, което звучи - полупостоянна татуирана очна линия. Процедурата се извършва с помощта на малка игла, прикрепена към дигитална писалка, която вкарва пигмент в кожата - казва Брей. Тя също така отбелязва, че поносимостта към болка варира значително при различните клиенти.

Подобно на традиционната очна линия, има много различни техники за оформяне, които могат да се направят, като най-естествената от тях е подчертаването на линията на миглите. Според Бери това създава илюзията за по-пълна основа на миглите чрез поставяне на по-тъмен пигмент между миглите. Други популярни варианти включват опушен линеен ефект, който може да се сравни с размазана линия на миглите; тънка очна линия, която се отличава с фина, тънка линия от пигмент по горната линия на миглите; очна линия с крилца, която е по-драматична и се отличава с крилце, простиращо се отвъд външния ъгъл на окото; и опушена очна линия с крилца, която се отличава с по-опушено, избледняло крилце на очната линия. Като цяло те могат да се коригират и нанасят така, че да отговарят на желаните от клиента резултати.

Макар че това е сигурен вариант за всеки, който иска да има по-тъмна линия на миглите или вид на грим с очна линия през цялото време, той е особено полезен за клиенти, които са чувствителни към обикновена очна линия, така че не трябва да се притесняват за дразнене от грима. В същото време тези с изключително отпусната или торбеста кожа на клепачите не са идеални кандидати за процедурата, казва Брей.

Както и при другите варианти за перманентен грим, резултатите обикновено траят между една и три години в зависимост от индивидуалните фактори.

Цената може да варира в широки граници в зависимост от вида на техниката, местоположението и опита на специалистите, въпреки че и Брей, и Бери казват, че процедурите могат да варират от 400 до 2000 долара, което обикновено включва шестседмична поддръжка.

Източник: IStock

Татуиране на лунички

Татуировките на лунички включват татуиране на малки, естествено изглеждащи лунички върху кожата с помощта на машина или ръчен инструмент, които отлагат пигмент в кожата в шарка, наподобяваща лунички. Макар че като цяло са с по-ниска степен на болка в сравнение с други козметични татуировки, те също така са изключително трудни за добро изпълнение.

"Използването на пигменти по този начин е непоследователно и с течение на времето може да се обезцвети, размие и изчезне, оставяйки на клиента неприятен външен вид", обяснява Бери.

Те също така не трябва да се комбинират с никакви лазерни процедури на лицето в бъдеще, посочва Брей, което може да откаже някои хора от тази опция.

Според Брей татуировките с лунички обикновено се заплащат на процедура, тъй като количеството лунички за изграждане на желания вид може да варира значително и вероятно ще са необходими няколко процедури. Тя казва, че цените обикновено варират между 200 и 500 долара за процедура.

Източник: IStock

Какво да имате предвид, преди да си направите перманентен грим

Преди да си направите перманентен грим от какъвто и да е вид, трябва да имате предвид няколко неща.

Изберете лицензиран и опитен козметик

Преди да се подложите на полуперманентен грим, е важно да направите проучване и да намерите квалифициран, опитен и лицензиран козметик. Освен рисковете от потенциална инфекция и други рискове, съществува и възможността за неудовлетвореност от резултата - и макар че това е полупостоянно, говорим за години, а не за седмици или месеци.

"Въпреки че цената трябва да се вземе предвид, важно е да се избере лицензиран професионалист с портфолио от успешни процедури, а не да се взема решение единствено въз основа на цената", обяснява Бери.

Целият този риск може да бъде избегнат (или значително намален), като предварително проучите вашия козметик, за да се уверите, че е лицензиран и опитен и че работата му отговаря на вашите конкретни естетически предпочитания. Брей казва, че задълбоченият разговор относно желания резултат и очакванията ви също може да помогне за предотвратяване на нещастните резултати.

Имайте предвид потенциалните белези, риска от инфекции и други негативни последици

Перманентният грим не е лишен от рискове и е важно да се запознаете с потенциалните негативни резултати. Според Ву възможността за риск е реална, дори ако използваните игли и пигменти са стерилизирани и внимателно подбрани.

Потенциалните рискове включват инфекция, алергична реакция, ускорено избледняване, неравномерни резултати и белези. Както и при всяка друга козметична интервенция, тези рискове могат да бъдат намалени до голяма степен чрез внимателен избор на подходящ специалист, както е посочено по-горе. Също така е важно да се спазват подходящи грижи преди и след процедурата.

Като цяло, ако имате някакви притеснения и колебания относно страничните ефекти, помолете вашия специалист да ви запознае с тях и вземете всички необходими предпазни мерки, за да сведете до минимум свързаните с тях рискове.

Предимства и недостатъци на перманентния грим

Спазвайте предпазните мерки преди процедурата и инструкциите за грижа след нея

"Не мога да опиша колко е важно да следвате инструкциите за последваща грижа, за да постигнете красиви резултати", казва Бери. Същото важи и за грижите преди третиране. Макар че конкретните инструкции ще варират в зависимост от вашия специалист и конкретния вид перманентен грим, има няколко общи насоки, които можете да следвате.

В рамките на около една седмица преди процедурата клиентите трябва да избягват някои лекарства и вещества, като например разредители на кръвта и алкохол, както и прекомерно излагане на слънце, локални средства като ретиноиди и витамин С, както и използването на пилинг или лазерни процедури в зоната на третиране или около нея.

След третирането поддържайте зоната чиста и недокосната за поне 24 часа - избягвайте пряк контакт с вода, потене и физически упражнения за определен период от време след третирането. След 24 часа Брей предлага нежно измиване на зоната само с вода и памучна кърпа. След това нанесете мехлема, както е инструктиран от техническото лице.

В продължение на седем дни след процедурата трябва да се избягва прякото излагане на вода и използването на козметични продукти в зоната на третиране и около нея.

"Важно е да се избягва и прекомерното излагане на слънце в продължение на няколко седмици. След като заздравее, препоръчваме слънцезащитни продукти, за да предпазите зоната от избледняване. Препоръчваме също така да се избягва нанасянето на продукти против стареене директно върху третираната зона", предлага Бери.

Когато се съмнявате, попитайте вашия специалист за конкретни инструкции и не забравяйте да ги спазвате за постигане на оптимални резултати.

Помнете, че не е за постоянно

Въпреки наименованието, козметичното татуиране е само полупостоянно, което означава, че през годините ще трябва непрекъснато да коригирате резултатите. Процедурите за поддръжка трябва да се провеждат на всеки една до три години в зависимост от множество фактори.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Тръмп и неговите синове бяха признати за виновни по дело за бизнес измами</p>

Доналд Тръмп и синовете му бяха признати за виновни по дело за бизнес измами

Свят Преди 55 минути

Съдът разпореди да бъдат отнети някои от бизнес лицензите на Тръмп като наказание

ЦИК тегли жребия на номерата в бюлетините за местния вот

ЦИК тегли жребия на номерата в бюлетините за местния вот

България Преди 1 час

21 млн. хартиени бюлетини ще бъдат изработени за изборите за кметове и общински съветници на 29 октомври

COVID-19: Новите случаи за последните 24 часа

COVID-19: Новите случаи за последните 24 часа

Теми в развитие Преди 1 час

Направени са 1908 PCR и антигенни теста

Зеленски заплаши руската „терористична държава”

Зеленски заплаши руската „терористична държава”

Свят Преди 9 часа

Той смята, че санкциите срещу Русия не са достатъчни

Нинова: Радев закопа ДАНС още по-дълбоко

Нинова: Радев закопа ДАНС още по-дълбоко

България Преди 10 часа

Нинова: Така става, когато президент и управляващи се бият кой да овладее службите за лично ползване

Русия праща Навални в колония със специален режим

Русия праща Навални в колония със специален режим

Свят Преди 11 часа

Tой е осъден на 19 години лишаване от свобода, а след изтичане на присъдата му е забранено да ползва интернет

Косовската полиция откри нов арсенал с оръжия

Косовската полиция откри нов арсенал с оръжия

Свят Преди 11 часа

Вътрешното министерство на Косово, оцени стойността на конфискуваните оръжия на 5 милиона евро

Започва ваксинирането срещу подвариант на Омикрон

Започва ваксинирането срещу подвариант на Омикрон

България Преди 12 часа

Ваксината е показана за лица от 6 месечна възраст нагоре

Арести, разкриха измами с евросредства за земеделие

Арести, разкриха измами с евросредства за земеделие

България Преди 13 часа

Европейската прокуратура е ръководила задържането на трима души

Агенцията по вписванията за собствеността на Руската църква в София

Агенцията по вписванията за собствеността на Руската църква в София

България Преди 13 часа

В нотариалния акт не е описано да са представени документи и доказателства за правоприемството на Посолството на Руската Федерация

<p>Мъж се барикадира, заля се с бензин и заплаши да се самозапали</p>

Екшън в София: Мъж се барикадира, заля се с бензин и заплаши да се самозапали

България Преди 14 часа

Екшънът се разиграва в столичния квартал "Слатина"

Радев: Ако някой е агент не означава веднага изгонване

Радев: Ако някой е агент не означава веднага изгонване

България Преди 14 часа

Радев: ДАНС не е боксова круша, върху която да се упражняват невежи

Заснеха сина на Кадиров да пребива жестоко човек

Заснеха сина на Кадиров да пребива жестоко човек

Свят Преди 14 часа

Видеото показва как младежът удря и рита друг млад мъж, сгърчен на стол

Учени ще изследват вероятността астероидът Апофис да се сблъска със Земята

Учени ще изследват вероятността астероидът Апофис да се сблъска със Земята

Технологии Преди 14 часа

Апаратът, донесъл пробата от Бену, се отправя на нова астероидна мисия

<p>Поне 68 загинали, а ранените са 290 след взрива в Нагорни Карабах</p>

Под съучастническия поглед на Русия става това

Свят Преди 15 часа

Поне 68 загинали, а ранените са 290 след взрива в Нагорни Карабах

Експерти предупреждават: Разпространява се опиоид, по-смъртоносен от фентанила

Експерти предупреждават: Разпространява се опиоид, по-смъртоносен от фентанила

Технологии Преди 15 часа

Някои лекарства от класа на нитазените са 100 пъти по-силни от морфина