1

М итологията на Уелс е една от най-богатите на планетата, съчетаваща природна красота и пищност с тъжен плач по един изгубен свят. Великите поеми на уелските легенди съдържат истории за всички времена, а малко фигури се открояват толкова силно, колкото легендарния крал и великан Бран Блажения.

(Във видеото може да научите повече за: 10 исторически личности, които може би не са съществували)

Този велик герой, прочут с връзката си с гарваните и с ролята си в различни келтски митове и легенди, дълго време е бил почитан като могъщ и мъдър владетел. Често изобразяван като великан и закрилник, връзката му с гарваните символизира пророчеството, мъдростта и неземното царство.

Днес той може би е забравен от мнозина, но историята му продължава да живее в средновековните хроники - Уелските триади. Историите на Бран са богати на теми за саможертвата, честта и мистичното, което го превръща в завладяваща фигура в келтския фолклор и обект на увлечение както за учени, така и за ентусиасти.

Герой, гигант, крал

Бран Благословения, или Бендигейдфран/Бран Фендигайд на родния си уелски език, е великан и крал на Британия в древната митология. Смята се, че е син на бог Ллир и съпругата му Пенардун. За тези две фигури е останала малко информация, освен за тяхното потомство, което играело важна роля в сборник от текстове, наречен "Уелски триади".

Неговата сестра Бранвен играе ключова роля в най-ранните уелски прозаични истории, "Мабиноги", и по-специално в "Бранвен ферх Лир". Тримата му братя, Манауидан, Нисиен и Ефнисиен, също се появяват в тези разкази, като Ефнисиен играе ролята на садистичен антигерой в историята на сестра си.

Името на Бран се превежда като "Благословен гарван" или "Благословена врана". Обикновено той е изобразяван като великан с ръст и сърце, почитан като могъщ, но справедлив крал. Във фолклора кралството му е съсредоточено около Харлех, живописен крайбрежен град, сгушен в сърцето на Гуинед, Уелс, където кралският му двор процъфтява сред суровата красота на пейзажа.

В повечето приказки Бран е представян като доброжелателен и мъдър, известен със своето състрадание и чувство за справедливост. Той е особено лоялен към сестра си и когато войната заплашва да погълне кралството му, Бран се намесва, за да защити сестра си и народа си, демонстрирайки непоколебимата си лоялност и смелост пред лицето на несгодите.

И какво да кажем за тези истории? В основата си Branwen ferch Llyr е трогателна сага, която олицетворява непоколебимата смелост и самоотверженост на Бран.

Тази приказка започва с плаването на ирландския крал Матолух до кралството на Бран, Острова на могъщите (Британия), за да поиска ръката на Бранвен и да се съюзи с двете сили. Бран с готовност се съгласява, но нещата се влошават, когато се появява Ефнисиен и започва да осакатява конете на ирландския крал. Ефнисиен е обиден, че не е поискано разрешението му, и ирландският крал заплашва да прекрати съюза им.

Мъдрият Бран успокоява нещата, като предлага на Матолвч вълшебен котел, който може да върне мъртвите към живот. Кралят е доволен от тези репарации и се връща в Ирландия с новата си невеста.

Когато Бранвен пристига в Ирландия, новите ѝ поданици моментално се влюбват в нея и обсипват новата си кралица с подаръци. Статусът на Бранвен се подобрява едва когато тя ражда син - Гверн. Ирландците се радват и за няколко години изглежда, че всички ще живеят щастливо до края на дните си.

Трагично е, че нейната популярност предизвиква ревността на двора на Матолвх. Съветниците му започват да се занимават с осакатяването на конете на краля и твърдят, че справедливостта не е възтържествувала. Те казват на своя крал, че е постъпил като страхливец и Бранвен трябва да бъде наказана за постъпката на брат си.

Глупавият крал се вслушва и забранява на съпругата си да влиза в двора, като я изпраща да работи в кухнята. Там тя е малтретирана от персонала, тормозена и дори бита.

Това малтретиране продължава три години, а единствената утеха за Бранвен е опитомяването на див скорец. В крайна сметка тя пише писмо, в което моли за помощ, и го прикрепя към своя малък приятел.

Щурецът стига до двора на Бран и предава посланието. След като прочита писмото, обикновено спокойният Бран е изпълнен с отчаяние и ярост. Той събира силите си и обявява война на Ирландия, решен да спаси любимата си сестра.

Бран лично повежда армията си към Ирландия, като прекосява Ирландско море, тъй като никой кораб не може да го пренесе. При пристигането си на ирландския бряг Бран открива, че мостът над голямата река Шанън е разрушен, а войските му са блокирани. Бран заявява: "Човекът, който иска да поведе народа си, трябва първо да стане мост" и застава в течението на реката, действайки като мост, за да могат хората му да преминат.

Това ужасява ирландците, които веднага обявяват, че ще компенсират лошото отношение към Бранвен, като направят сина ѝ Гверн крал. Бран обаче не е убеден в това, затова ирландците му предлагат да построят голяма къща, за да може да бъде близо до сестра си. Той се съгласява едва след като Бранвен го моли да го направи, тъй като не желае да има кръвопролитие.

Тази сделка се оказва капан. Ирландците скриват стотина войници в къщата, инструктирани да убият Бран в момента, в който той изпусне гарда си по време на пиршеството, организирано в негова и на племенника му чест.

За щастие Ефнисиен се появява и иска да разгледа къщата. Той намира и разбива черепа на всеки войник, когото намери.

След това пристига забравилият Гверн, който се радва да се запознае с новите си роднини. Всичко върви добре до момента, в който вечно бодливият Ефнисиен отново се обижда от някаква забележка и решава да хвърли племенника си в огъня. Бранвен се опитва да спаси сина си и се гмурка в огъня, но в последния момент е спасена от Бран. След това избухва голяма битка.

Бран и армията му побеждават, но в последния момент ирландците изработват вълшебното гърне. Точно когато те се готвят да възкресят всички свои паднали мъже, обричайки армията на Бран на гибел, Ефнисиен решава да извърши последен акт на доблест и се жертва, за да унищожи гърнето.

Краят на Бран

Трагичното е, че Ефнисиен не е единственият, който умира. По време на сраженията Бран също е смъртоносно ранен.

Докато лежи на смъртния си одър, той казва на войниците си: "Отсечете ми главата и я занесете в Лондон. В крайна сметка трябва да я погребете в държавата на Белия хълм в Лондон, като обърнете главата ми към Франция". Хората му направили каквото им било казано и церемониално обезглавили своя крал, преди да се отправят към дома. Пристигайки в Уелс, Бранвен умира от разбито сърце, с което трагичната история приключва.

Според триадите главата на Бран била заровена на мястото, където днес се намира Лондонската кула. Твърди се, че докато тя е там, Англия никога няма да падне под ударите на нашественици. Твърди се, че по-късно крал Артур изровил главата, вярвайки, че силата ѝ е достатъчна, за да защити кралството.

Като господар на гарваните, наследството на Бран остава в сърцата и умовете на уелсците като символ на суверенитет и трайна връзка между човека и природата. Някои посочват все още съществуващата традиция да се отглеждат гарвани в Кулата и твърдят, че духът на Бран продължава да живее, продължавайки да защитава кралството, за което е пожертвал всичко.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Между блондинки: - Муцка, имам две добри новини! - О, какви са? - Направих си тест за бременност и се оказа положителен. Бременна съм! -…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Хеликоптери изхвърлиха 120 тона вода над пожарите в Северна Македония

Хеликоптери изхвърлиха 120 тона вода над пожарите в Северна Македония

Свят Преди 2 часа

Локализирани са новите огнища на пожара

Общо 92 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие

Общо 92 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие

България Преди 3 часа

При пожарите няма загинали и пострадали

Тръмп: Харис ще позволи убийството на новородени

Тръмп: Харис ще позволи убийството на новородени

Свят Преди 3 часа

Вицепрезидентката, която е омъжена за евреин, натрупа преднина пред Тръмп в социологическите проучвания

,

Храмът, пред който огънят спря: Чудо ли спаси над 100-годишната църква в село Воден

България Преди 4 часа

Камбанният звън на храма, възвестил, че селото трябва да бъде евакуирано

Ситуацията в Елин Пелин е спокойна, хората се връщат в домовете си

Ситуацията в Елин Пелин е спокойна, хората се връщат в домовете си

България Преди 4 часа

Евакуиралите се жители, проверяват какви са щетите на имуществото им

А

САЩ могат да облекчат санкциите срещу Венецуела в зависимост от изборите

Свят Преди 5 часа

Вашингтон може да облекчи наложените на Венецуела санкции, ако президентът Николас Мадуро проведе честен вот

.

Стената на руски язовир се скъса след проливни дъждове

Свят Преди 5 часа

В градския район е обявено извънредно положение

Температури до 30°: Какво време ни очаква през уикенда

Температури до 30°: Какво време ни очаква през уикенда

България Преди 5 часа

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца, ще започне да се повишава

Google Gemini стана още по-бърз и умен и на български

Google Gemini стана още по-бърз и умен и на български

Технологии Преди 6 часа

Новата версия вече се предлага на над 40 езика в 230 държави

Опасна ли е за олимпийците водата на Сена в Париж

Опасна ли е за олимпийците водата на Сена в Париж

Свят Преди 14 часа

Един по-силен дъжд може да направи водата опасна за плуване

<p>&quot;Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола&ldquo;</p>

"Гардиън“: Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола

Свят Преди 15 часа

Камала Харис, ако спечели, вероятно ще продължи политиката на Байдън

Грандиозно откриване на Олимпийските игри в Париж

Грандиозно откриване на Олимпийските игри в Париж

Свят Преди 15 часа

За грандиозната церемонията в Париж пристигнаха повече от 100 високопоставени представители на страни от целия свят

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Свят Преди 16 часа

Френските дипломати се надяваха да използват това олимпийско примирие за преговори за Украйна

Главният архитект на София подаде оставка

Главният архитект на София подаде оставка

България Преди 17 часа

В понеделник ще бъде назначен временно изпълняващ длъжността

След решението на КС може да започне избор на главен прокурор

След решението на КС може да започне избор на главен прокурор

България Преди 17 часа

Проф. Киров отбеляза, че изборът на главен прокурор може да направи нов състав на Висшия съдебен съвет