8

К акво е "преход на ниво прекратяване"? Защо Земята може да се насочи към кръстопът на климата

От 2006 г. насам количеството на задържащия топлина метан в земната атмосфера нараства бързо и, за разлика от нарастването на въглеродния диоксид (CO₂), скорошното увеличение на метана изглежда се дължи на биологични емисии, а не на изгарянето на изкопаеми горива. Възможно е това да е просто обикновена променливост - резултат от естествените климатични цикли като Ел Ниньо. А може и да е сигнал, че е започнал голям преход в климата на Земята.

От една крайност в друга: Времето в Европа "пощуря"

Молекула по молекула метанът е много по-мощен парников газ от CO₂, но той се задържа в атмосферата малко по-малко от десетилетие в сравнение с вековете за CO₂. Емисиите на метан застрашават способността на човечеството да ограничи затоплянето до относително безопасни нива. Още по-обезпокоително е, че скоростта, с която се увеличава съдържанието на метан в атмосферата, се е ускорила напоследък. Подобно нещо се е случвало и преди: внезапни скокове на метана са белязали прехода от студени ледникови епохи към топли междуледникови климати.

Преди хората да започнат да изгарят изкопаеми горива, съдържанието на метан във въздуха е било около 0,7 частици на милион (ppm). Сега той е над 1,9 милионни частици и се увеличава бързо. Приблизително три пети от емисиите се дължат на използването на изкопаеми горива, земеделието, депата за отпадъци и отпадъците. Останалата част е от природни източници, особено от растителността, която гние в тропическите и северните влажни зони.

Метанът е едновременно двигател и вестител на изменението на климата. Не знаем защо сега той се увеличава толкова бързо, но моделът на нарастване от края на 2006 г. насам наподобява поведението на метана по време на големите обрати в климата на Земята в далечното минало.

Рекордът на метана: от 2006 г. до днес

В края на 2006 г. атмосферният метан неочаквано започна да се покачва. През 19-ти и 20-ти век метанът се е покачвал бързо, но в края на 90-те години на миналия век е достигнал плато. Това покачване се дължи на емисиите от изкопаеми горива, особено от газовите находища и въглищните мини.

Представете си, че ускорявате автомобил с плосък крак. Автомобилът се ускорява, но накрая съпротивлението на въздуха се изравнява с мощността на двигателя и автомобилът достига максимална скорост. През 1999 г. изглежда, че метанът е достигнал подобно равновесие между своите източници и поглътители. След това в края на 2006 г. количеството на метана във въздуха се покачва бързо. Още по-неочаквано пет години по-късно темпът на нарастване отново се ускорява. През 2020 г. темпът на нарастване става още по-бърз, по-бърз дори от този по време на пика на течовете в газовата индустрия през 80-те години на миналия век.

Антарктика се превръща от "хладилник" в "радиатор"

Днешният ръст изглежда се дължи на нови емисии от влажните зони, особено в близост до екватора, но може би и от Канада (бобрите са фабрики за метан, които изтеглят огромни количества растителна материя в направените от тях езерца) и Сибир. Това е резултат от изменението на климата: увеличаването на валежите е направило влажните зони по-влажни и по-големи, а повишаването на температурите е стимулирало растежа на растенията, което е довело до повече разлагаща се материя и съответно повече метан. Възможно е да се увеличават и емисиите от огромните животновъдни ферми в тропическа Африка, Индия и Бразилия, а гниещите отпадъци в сметищата край мегаполиси като Делхи също са важен източник.

Прекратяване на климатичните промени

През последните няколко милиона години климатът на Земята многократно се е променял между дълги, студени ледникови периоди, с ледени покривки, покриващи Северна Европа и Канада, и по-кратки топли междуледникови периоди.

След края на всеки ледников период повърхността на Земята се е затопляла с до няколко градуса по Целзий в продължение на няколко хилядолетия. Рязкото покачване на концентрацията на метан, регистрирано във въздушните мехурчета в ледените ядра, е сигналът за тези големи събития, свързани със затоплянето на климата. При всяко преминаване от ледников към междуледников климат се наблюдава внезапно и рязко повишаване на атмосферното съдържание на метан, което вероятно се дължи на разширяването на тропическите влажни зони.

15 научни теории, които предполагат, че краят на света е близо

Тези големи климатични преобръщания, с които е завършвал всеки ледников период, са известни като терминации. Всяко от тях има римска цифра, варираща от Терминация IX, случила се преди около 800 000 години, до Терминация IA, поставила началото на съвременния климат преди по-малко от 12 000 години. Например преди около 131 000 години, по време на Терминация II, британският климат внезапно се преобръща от ледници в Котсуолдс до хипопотами, които се разхождат на днешния площад Трафалгар.

Пълното прекратяване отнема няколко хиляди години, но може да включва плавно начало на затопляне, след това много рязка фаза на изключително бърза промяна на климата, която може да отнеме един век или по-малко, последвана от по-дълъг, по-бавен период, през който големите ледени шапки окончателно се разтопяват. В рязката фаза на голямата промяна, довела до съвременния климат, температурата в Гренландия се е повишила с около 10 градуса по Целзий в рамките на няколко десетилетия. По време на тези резки фази метанът се покачва много рязко.

Предстои ли нещо драматично?

В прединдустриалния период метанът е варирал в широки граници. Но все по-бързото му нарастване от 2006 г. насам е сравнимо със записите на метан от ранните години на резки фази на минали прекратявания, като тази, която затоплила Гренландия толкова драматично преди по-малко от 12 000 години.

Вече има много доказателства, че климатът се променя. Атлантическите океански течения се забавят, тропическите климатични райони се разширяват, далечният север и юг се затоплят бързо, океанската топлина чупи рекорди, а екстремните метеорологични условия стават рутинни.

Земята не е преживявала нещо подобно: Най-горещата седмица, регистрирана някога

В края на ледниковия период цялата климатична система се реорганизира. В миналото това е извеждало Земята от стабилния климат на ледниковите епохи и е довеждало до топли междуледникови периоди. Но ние вече сме в топъл междуледников период. Трудно е да си представим какво ще последва: загуба на морски лед в Арктика през лятото, изтъняване или частично разрушаване на ледените шапки в Гренландия и Западна Антарктида, реорганизация на океанските течения в Атлантическия океан и разширяване на полюсите на тропическите атмосферни циркулации. Последиците, както за биосферата като цяло, така и за производството на храни в Южна и Източна Азия и част от Африка в частност, биха били много сериозни.

Има много неща, които могат да се направят и които биха могли набързо да спрат нарастването на метана: запушване на течовете в петролната и газовата промишленост, покриване на сметищата с почва, намаляване на изгарянето на растителни отпадъци. Редуцирането на метана няма да спре изменението на климата, което се дължи основно на емисиите на CO₂, но ще помогне.

С римски цифри от IX до I се обозначават миналите големи климатични промени. Няма римска цифра нула, но тогава всеки бъдещ преход от терминален мащаб ще бъде различен - температурна стъпка от сегашния ни междуледников климат към някакво ново бъдеще, което е още по-топло. Сигналът на метана все още не е ясен, но въпросът остава: започнал ли е нулевият терминиращ преход?

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 1 час

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Свят Преди 8 часа

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руския Газпром

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 9 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Свят Преди 10 часа

Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал след среща с австралийския министър на отбраната Ричард Марлес

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 10 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 12 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 12 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

<p>&bdquo;Целта на Путин не е Украйна. Целта на Путин е Европа&quot;</p>

Германският финансов министър: Целта на Путин не е Украйна, а Европа

Свят Преди 13 часа

Въпреки че руският лидер нападна Украйна, „той има предвид всички нас и нашия начин на живот“, каза Линднер

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 13 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 13 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 14 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 14 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 15 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 15 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 15 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 15 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна