13

С лед Втората световна война светът вече не е същият. Разделението е факт и сферите на влияние са две: източна и западна.

Това  предопределя живота на милионите хора, попаднали от двете страни на Берлинската стена, която е считана за условната граница между двата свята: този на капитализма и този на социализма.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ КОИ СА НАЙ-ВЛИЯТЕЛНИТЕ ХОРА ПО ВРЕМЕ НА СТУДЕНАТА ВОЙНА

И за да не губим повече време, нека видим хората, които са били последна инстанция, когато Facebook и Тwitter все още не сваляха правителствата от власт. Защото го нямаше.

Уинстън Чърчил

Уинстън Чърчил е политикът, който е решавал съдбата на Европа
Уинстън Чърчил е политикът, който е решавал съдбата на Европа Източник: Getty Images/Guliver

Уинстън Чърчил е един от политиците, които са написали съвременната история на света. Той е човекът взел решението за бомбардировката над Дрезден, който в последствие е сринат до основи. Както е и един от тримата лидери, разпределили зоните на влияние след края на Втората световна война. 

Откриха есе на Чърчил, в което пише за извънземните

Любпоитен факт: въпреки че подкрепя Европейската общност за въглища и стомана, която по-късно ще се превърне в Европейски съюз, той смята, че Великобритания не е част от континента и държи на по-близките отношения със САЩ и страните от Британската общност. Което може би обяснява поне донякъде БРЕКЗИТ.

Йосиф Висарионович Сталин

Сталин за дълго време е бил най-влиятелният човек в Източния блок.
Сталин за дълго време е бил най-влиятелният човек в Източния блок. Източник: Getty Images/Guliver

Сталин е един от най-страшните доктатори на миналия век. Според някои историци, жертвите на режима на Сталин възлизат на над 9 милиона души. 

"Ангелът на Аушвиц" - една лекарка, спасила стотици

По време на неговото управление се случва "гладомора", наречен от някои "украинския геноцид". В продължение на година наслението на Украйна е подложено на насилствен глад, в следствие на което няколко милиона души губят живота си.

Франклин Делано Рузвелт

Франклин Делано Рузвелт е сочен за един от най-харизматичните американски президенти.
Франклин Делано Рузвелт е сочен за един от най-харизматичните американски президенти. Източник: Getty Images/Guliver

Рузвелт е президент на Щатите, в момента, когато Япония извършва нападението над Пърл Харбър. След атаката в страната се надигат мощни антияпонски настроения и така се стига до един от най-противоречивите моменти в съвременната история на САЩ. Японско-американския въпрос.

Любовта на брата няма граници - една снимка, трогнала целия свят

Над 120 хиляди американци с японски произход са депортирани във военни зони(наподобяващи лагери) по подозрение в шипонаж. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@